Usein kysyttyä

Täältä löydät useimmiten kysytyt kysymykset.

  • Minkälaista kangasta saa käyttää aktipukuun?

Kangas saa olla kuosillinen: siinä saa vaihdella kiiltävä ja matta hillitysti. Kangas saa olla kuviollinenkin, jos kuviot ovat kudottuja. Kankaassa ei saa olla muita värejä kuin valkoista (mustaa) edes pieninä määrinä. Siinä ei saa olla metallilankoja, koristehelmiä tai muita lisäkkeitä.

Kangas ei saa olla pitsiä, ellei siinä ole aluskangasta. Se ei saa olla läpikuultavaa tai läpinäkyvää, ei edes hihoissa. Tämä koskee siis aktipukua, ei tanssiaispukua! Promootioasuun eivät missään tapauksessa kuulu turkikset.

  • Entä tanssiaispuku?

Tanssiaisia varten kankaan valinta on vapaampi. Kankaassa voi olla hillitysti koristeluja, jopa hieman hopealankaa tms. myös läpikuultavuus käy.

Turkikset eivät kuitenkaan kuulu asuun.

  • Mitä tarkoittavat umpinainen ja pitkä?

Pitkä puku peittää naisen nilkat. Aktissa puvun tai erillisen jakun on peitettävä ranteet (hansikkaiden oltava riittävän pitkät ettei iho pääse vilkkumaan) sekä oltava kaula-aukosta melko umpinainen. Puvussa ei siis tarvitse olla korviin ulottuva pystykaulus, vaan pikemminkin ei-avoin kaula-aukko. Sopivana tyylinä voisi pitää pyöreää chanel-kaulaa tai samoissa kokoluokissa liikkuvia muita malleja.

  • Millainen on värillinen puku?

Värillinen puku tarkoittaa pukua, joka ei ole kokonaan valkoinen eikä kokonaan musta. Värillisessä puvussa voi siis olla valkoista tai mustaa tai vaikka molempia. Valkoinen on maistereiden ja musta tohtoreiden juhlaväri aktipäivänä ja tanssiaisissa. Aktissa mustaa, akateemista juhlaväriä käyttää juhlasalin yhteneväisen näkymän takia myös muu juhlayleisö.

  • Miksi pukeutumisohjeet ovat tärkeitä?

Kun puku on kunnossa eikä herätä huomiota, on helpompi keskittyä pääasiaan eli promootiosta nauttimiseen!

  • Entä kengät?

Naispromovendien ja seuralaisten asuun kuuluvat aina puvun väriset kengät. valkoisen puvun kanssa on siis valkoiset kengät, mustan puvun kanssa mustat. Hopeisia tai kultaisia juhlakenkiä ei voi käyttää valkoisten tai mustien sijaan. Kengät peittävät mielellään varpaat, mutta kanta voi olla avonainen. Muiden vieraiden kenkien väri määräytyy asun mukaan: aktissa mustat, värillisen iltapuvun kanssa asuun sopivat.

Kenkiä valitessa kannattaa muistaa muutama seikka: aktipäivänä kengissä kävellään paljon, eli kannattaa valita mukavat ja riittävän matalat kengät. Vaikka kenkien mallia ei mitenkään määritellä, kannattaa muistaa että promootiopukeutumiseen kuuluu aina asiallisuus yhdistettynä arvokkuuteen.

Vaikka iltatilaisuuksissa voikin loistaa huimissa koroissa ja avonaisissa kengissä, tulisi varsinkin aktia varten valita asiallisemmat kengät, joissa ei tule kompastumisen ja kompuroinnin riskiä. Jo pitkä puku vaikeuttaa liikkumista, hankaluuksia ei kannata hankkia kengillä jotka voivat esim. pudota jalasta kesken seppeleen noutamisen.

Miesten asuun kuuluvat nykyään yleensä kiiltonahkaiset nauhakengät, sekä päivällä että illalla. Tiukimman etiketin mukaan päivätilaisuuksissa tulisi käyttää hienosta nahasta valmistettuja kenkiä, eikä kiiltonahkaisia.

  • Miten käsilaukkuja käytetään?

Promovendit ja seuralaiset eivät pidä käsilaukkuja promootioaktissa!

Myös vieraiden tulisi välttää isokokoisia laukkuja, sillä kulkueen arvokkuus säilyy paremmin kun laukkuja ei ole edes vierailla. Laukku kannattaa jättää aktin ja kulkueen ajaksi naulakkoon.

  • Korujen käyttö promootiossa?

Promootioaktissa promovendeillä ei tulisi olla muita koruja kuin maisterinsormus sekä vihkisormus. Tämä ei tarkoita sitä että korvakorut tulisi jättää pois, vaan olisi valittava mahdollisimman hillityt ja huomiotaherättämättömät korvakorut.

Myös muilta osallistujilta toivotaan ja odotetaan mahdollisimman hillittyä koristelua, akateeminen juhlavuus on hillittyä ja pienieleistä, jopa hieman karuakin.

  • Naisten hansikkaat?

Aktissa hansikkaat kuuluvat ehdottomasti promovoitavien maistereiden ja tohtorien sekä heidän seuralaistensa asuihin. Poikkeuksena ovat naisvieraat, joilla ei tarvitse olla hansikkaita. 

Miehillä hansikkaat ovat valkoiset, ehdottomasti puhtaat ja ehjät.

Naismaistereilla ja seppeleensitojattarilla on valkoiset hansikkaat, naistohtoreilla ja miekanhiojattarilla taas vastaavat mustat. Hansikkaiden on oltava riittävän pitkät niin että ihoa ei pääse näkymään hihan ja hansikkaan välistä.

Avonaisemman iltapuvun kanssa hansikkaat ovat pukuun sopivat sekä väriltään että materiaaliltaan ja pituudeltaan. Kaikkein avonaisimpien pukujen kanssa pidetään yleensä yli kyynärpään ulottuvia hansikkaita. Lyhyemmät hansikkaat sopivat umpinaisempiin ja pitkähihaisiin pukuihin. Hansikkaita ei pidetä syötäessä. Alkumaljan voi juoda hansikkaat kädessä, mutta pöydässä ne otetaan viimeistään pois. Tanssittaessa pidetään hansikkaita.

  • Kuka voi olla seppeleensitoja/tar tai miekanhioja?

On ehkä tavallisinta että seuralaisena toimii oma puoliso tai kumppani. Hyvä ystävä (myös samaa sukupuolta) on myös yleinen ja hyvä vaihtoehto.

Usein vastaan tullut kysymys on sopiiko oma lapsi seuralaiseksi? Promootio on arvokas ja pitkäkestoinen juhla, joka ei oikein sovi lapsille. Aikuisen lapsen mukaanottoon ei ole mitään esteitä.