Promootion kuvagalleria on viimein nähtävissä! / Finally the photo gallery of Conferment Ceremony is available!

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan 2022 promootion kuvat ovat viimein nähtävillä! 

Lähetimme kaikille osallistujille sähköpostitse linkin ja salasanan kuvien katselemiseksi. Viestissä on myös koodi, jolla kuvia on mahdollista ladata omaan käyttöönsä veloituksetta. Alusta tarjoaa myös mahdollisuuden tilata kuvatuotteita suoraan sen kautta. Jos et saanut sähköpostia, pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteen mm-promootio2022@helsinki.fi kautta.

Galleria poistuu käytöstämme 12.9.2022, joten muista ladata haluamasi kuvat siihen mennessä!

HUOM! Mikäli julkaiset kuvia sosiaalisessa mediassa, muista mainita kuvaaja Sami Laitisen nimi kuvan yhteydessä.


The photos of the 2022 Conferment Ceremony of the Faculty of Agriculture and Forestry are finally available!

We sent email to all participants with a link and password to view the photos. The message also contains a code for downloading photos for your own use free of charge. The platform also offers the possibility to order photo products directly through it. If you didn’t receive the email, please contact us mm-promootio2022@helsinki.fi.

The gallery will be closed on September 12th, 2022, so remember to upload the photos you want by then!

NOTE! If you publish photos on social media, remember to mention the photographer Sami Laitinen’s name in connection with the photo.

Saitko promootiomatrikkelin? / Did you get a Conferment Matricula?

 

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootioaktissa jaettiin Kutsu-nimisiä lehtisiä, jotka promovendien oli tarkoitus saada aktin jälkeen joko jumalanpalveluksessa tai tunnustuksettomassa tilaisuudessa. Lehtisten jako ei kuitenkaan toiminut suunnitellusti, minkä vuoksi kaikki eivät välttämättä saaneet omaansa. Kutsu sisälsi ohjelmatietojen lisäksi matrikkeliosuuden kaikista osallistujista.

Tällä kyselyllä haluamme selvittää, ketkä promovendeista jäivät ilman lehtistä, jotta voimme toimittaa ne heille jälkikäteen. Mikäli sait jo Kutsun, sinun ei tarvitse reagoida tähän kyselyyn. Poissaolevana promovoiduille ja niille, jotka eivät noutaneet diplomejaan päärakennukselta, on toimitettu Kutsu jo postitse.

Vastaathan 7.8.2022 mennessä!

In the Conferment act of the Faculty of Agriculture and Forestry leaflets called Invitation were distributed. Promovendus were supposed to receive leaflets after the act, either at a church service or at a non-religious event. However, the distribution of leaflets did not work as planned, which is why everyone may have not received it. In addition to the program information, the invitation included the matricula section of all participants.

With this survey, we want to find out who did not receive a leaflet yet, so that we can deliver leaflets to them afterwards. If you already received an Invitation, you do not need to respond to this survey. Those who participated as ’absens’ (and those who did not pick up their diplomas from the main building) have already received the Invitation by post.

Please, answer the survey by August 7th!

Linkki promootioaktin seuraamiseen / The link to follow the Conferment act

Tässä suora linkki promootioaktin seuraamiseksi perjantaina 17.6. klo 10 alkaen. Striimaus tallennetaan, eli sitä pääsee seuraamaan myöhemminkin. Linkki on julkinen ja sen voi jakaa niiden läheisten kanssa, jotka eivät pääse paikalle aktiin.

Here’s a direct link to follow the Conferment act on Friday, June 17th (starting at 10 a.m.).The stream will be saved for later viewing. The link is public and can be shared with loved ones who are unable to attend the act.

Helsigin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootio 2022 – YouTube

Seppeleensitoja symboloi kevättä, nuoruutta ja uskoa tulevaisuuteen

“Olen ylpeä siitä, että saan edustaa maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa, opiskelijoita ja tutkijoita, jotka tekevät tärkeätä työtä ilmastomuutoksen eteen niin monella eri tasolla. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan merkityksellisyys on käsinkosketeltavaa globaalin ilmastokriisin äärellä.” 

Yleinen seppeleensitoja osana promootiota on jo 1800-luvulla alkunsa saanut perinne. Yleiseksi seppeleensitojaksi valitaan perinteen mukaisesti tiedekunnan professorin lapsi. Alun perin yleisen seppeleensitojan tehtävä Helsingin yliopiston promootioissa oli sitoa kaikkien promovoitavien seppeleet, mutta tästä luovuttiin jo 1800-luvun loppupuolella. Nykyään yleinen seppeleensitoja neuvoo ja avustaa maistereiden seppeleensidontaa. Tämän kesän promootiossa yleisenä seppeleensitojana toimii maatalousekonomian professori John Sumeliuksen tytär Moira Mittler.

-Promootioperinne ei ollut minulle entuudestaan lainkaan tuttu juttu! Olen toki pienestä asti seurannut isäni osallistumista erilaisiin akateemisiin juhliin, erityisesti muistan hänen käyttäneen tohtorin silinterihattua. Eräänä keväisenä päivänä isä sitten soitti ja kertoi mahdollisuudesta toimia yleisenä seppeleensitojana, Moira kertoo.

-Äitini oli heti siinä käsityksessä, etten olisi kiinnostunut tämän kaltaisista perinteistä ja yllättyikin, kun päätin tarttua tilaisuuteen! Olen erittäin ylpeä siitä, että saan edustaa maatalous-metsätieteellistä tiedekuntaa, opiskelijoita ja tutkijoita, jotka tekevät tärkeätä työtä ilmastomuutoksen eteen niin monella eri tasolla, Moira painottaa.

Filosofiaa, taloustiedettä, vintagea ja Ykkösaamua

Edeltävien vuosien aikana Moira on ollut hyvin ehtiväinen. Kandidaatin tutkinnon hän on suorittanut Hankenilla, jonka jälkeen hän siirtyi opiskelemaan filosofiaa Helsingin yliopistoon. Isä-Jonten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta Moira päätti, että voi yhdistää kiinnostuksen kohteensa, ja päätyi Kööpenhaminan kauppakorkeakouluun opiskelemaan poikkitieteellistä opintokokonaisuutta, jossa yhdistyivät filosofia ja taloustiede. Humanistiksi itseään kuvaileva Moira työskentelee tällä hetkellä liikkeenjohdon konsultoinnissa, mutta suhtautuu avoimin mielin tulevaisuuteen.

-Läpi opiskeluni kansainvälisyys on ollut keskeisessä roolissa. Kandiopinnoissani olin sekä vaihdossa että myöhemmin harjoittelussa Oslossa ja Kööpenhaminaan muutto maisterivaiheessa tuntui hyvältä jatkumolta pohjoismaalaiselle opintopolulleni. Jo lukioaikana olin myös vaihdossa Kanadan Québecissä ja lapsena asuimme perheemme kanssa ulkomailla. 11-vuotiaana osallistuin rauhaa edistävän nuorten organisaation CISV:n (Children’s International Summer Village) toimintaan ja vietin kuukauden Japanin Osakassa, Moira luettelee.

Opiskelujen ja työn ohella Moira kertoo olevansa aktiivinen jalkapallon pelaaja, ja nykyisin hän on jatkanut palloilu-uraansa höntsäfudisjoukkueessa. Lisäksi vapaa-ajallani hän rakastaa vintage- ja second hand -vaatteiden hamstraamista ja kuuntelee YLE Areenasta Ykkösaamua. Ja jäljelle jäävän ajan hän viettää kavereiden kanssa tai uusiin ihmisiin tutustuen.

-Kävellessäni Vanhan ylioppilastalon ohi mietin usein promootion tanssiaisia. En ole ikinä käynyt kyseisessä rakennuksessa, ja on hienoa päästä näkemään arvokas rakennus sisältä päin! Lisäksi odotan promootiolta juhlallista ilmapiiriä ja iloista porukkaa, sekä toivottavasta hyvää säätä. Tästä tulee varmasti isot ja onnistuneet juhlat! Vivat Academia! Moira riemuitsee.

Promoottori Juha Helenius on promootioiden konkari

Promoottori on promootion korkein arvohenkilö, ja tulevassa promootiossa kunniatehtävään on valikoitunut professori Juha Helenius. Perinteisesti promoottorina toimii kyseisellä hetkellä tiedekunnassa virkaiältään vanhin, eli pisimpään tiedekunnassa työskennellyt professori. Promootiojuhlan päätapahtumassa, promootioaktissa promoottori vihkii nuoret maisterit ja tohtorit. Samalla hän toimii myös koko promootion esihenkilönä.

Promoottori Juha Heleniuksella on takanaan pitkä ja monipuolinen ura. Hän on syntynyt Tampereella vuonna 1956 ja valmistunut maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta ensin maisteriksi, sekä agronomiksi vuonna 1982 ja sittemmin tohtoriksi vuonna 1989.

-Väitöksen jälkeen jatkoin tutkijan uraani Suomen Akatemian sekä silloisen Maatalouden tutkimuskeskuksen palveluksessa aina vuoteen 1996, jonka jälkeen siirryin maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan agroekologian professorin tehtäviin. Olen työskennellyt tiedekunnassamme paitsi tutkija-opettajana, myös hallinnossa osaston johtajana sekä varadekaanina. Lisäksi olen Kestävyystieteen instituutin HELSUS:in johtoryhmän jäsen, Helenius summaa.

Kun tiedekunnan dekaani kutsui Heleniuksen promoottorin tehtävään, ei myöntyvän päätöksen antaminen ollut vaikeaa. Vaikka Helenius tiedosti, että tehtävä on vaativa ja aikaa vievä, niin ennen kaikkea se on hänestä suuri ilo, kunnia sekä etuoikeus.

-Professorina toimiessani palkitsevinta on ollut olla opettaja ja ohjaaja. Olen saanut kulkea mukana lukuisten maisterien ja tohtorien opintiellä, ja nyt mahdollisuus päästä promovoimaan heidät ikään kuin kruunaa jaetun opiskelupolun – jopa kirjaimellisesti, Helenius naurahtaa.

Kokenut promootionkävijä

Heleniukselle promootion kaava ja juhlallisuudet ovat ennestään jo hyvinkin tuttuja. Hän on nimittäin aiemmin osallistunut promootioon tohtoripromovendina, maisteripromovendin avecina sekä kunniatohtorin isäntänä. Kesän promootio tulee olemaan siis jopa neljäs promootiokerta, mutta tällä kertaa Heleniuksen rooli on ainutlaatuinen.

Floran päivässä tervehdittiin kevättä kuohujuomaa kippistelemällä. Promoottori Juha Helenius keskellä. Kuva: Sami Laitinen

-Kaikki aiemman promootiot ovat olleet ilon täyteisiä juhlia, joista on jäänyt lämpimiä muistoja. Tunnelma promootiossa on sanoinkuvailematon – se täytyy kerta kaikkiaan kokea itse! ylistää Helenius.

-Kesän promootiolta odotan ennen kaikkea iloista juhlamieltä sekä sopivassa tasapainossa arvokkuutta, mutta myös riehakkuutta. Ei muuta kuin uusia mahtavia promootiomuistoja luomaan!  Helenius jatkaa.

Floran päivänä promootiokansa nautti auringosta, musiikista, puheista sekä kuplivasta tunnelmasta

Floran päivää vietetään vuosittain aina 13. toukokuuta. Keväinen päivä toimii lähtölaukauksena promootiokesän juhlallisuuksille. Perinteisesti ylioppilaat kokoontuivat Kumtähden kentälle Helsingin Toukolaan ja kuten tänäkin vuonna, puistossa nautitaan juhlavista puheista, kuohujuomasta sekä musiikkiesityksistä.

Ennen kaikille ylioppilaille yhteistä osuutta, päivä käynnistyi promootion kannalta hyvin keskeisellä tapahtumalla, nimittäin yleisen seppeleensitoja kosinnalla. Kesän promootiossa yleisenä seppeleensitojana toimii Moira Mittler, joka iloksemme vastasi myöntävästi Floran päivän kosintaan. Yleinen seppeleensitoja valitaan tiedekunnan professoreiden lapsista ja hänen tehtävänään on auttaa maisteripromovendeja seppeleiden sitomisessa.
 

 

Menestysekkään kosinnan sekä yhteisen ohjelman jälkeen kaikki tänä vuonna promootiotaan viettävät tiedekunnat siirtyivät Kumtähden kentältä nauttimaan juhlalounasta omiin paikkoihinsa. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan kulkue suuntasi Suomen lipun johdolla Berghyddaniin, jossa saimme nauttia juhlallisen lounaan. Lisäksi juhlassa esiintyi mitä mainioin Mäsä-duo, joka esitti huumorilla höystettyä kansanmusiikkia suoraan Etelä-Pohjanmaalta.

Aurinkoinen kevätpäivä oli loistava aloitus promootiojuhlallisuuksille, ja muutaman viikon päästä pääsemme jatkamaan juhlintaa toden teolla!

Floran päivän tunnelmista uutisoitiin myös Helsingin Sanomissa, jutun voit lukea täältä: https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008814021.html

Kuvat: Sami Laitinen

Gratistalla pysyvät langat käsissä

Vuoden 2022 promootion gratistana toimii vuonna 2015 valmistunut Tiiti Kämäri. Gratistan tehtävä on kantaa kokonaisvastuu juhlista ja johtaa käytännön järjestelyistä vastaavaa promovenditoimikuntaa. Tiiti on opiskellut Viikissä kasvintuotantotietitä ja erikoistunut agroekologiaan. Nykyään hän toimii Hämeen ammattikorkeakoulussa lehtorina opettaen kansainvälisessä luonnonvara-alan Bachelor-tutkinnossa Mustialan kampuksella. Lisäksi hänellä on yhdessä miehensä kanssa luomuviljelytila.

Kuva: Sami Laitinen

-Kun aloitin opintoni Viikissä, tavoitteeni oli opiskella melko ripeällä tahdilla. Opiskelijariennoissa käyminen jäi vähäiseksi omalta osaltani, mutta hyviä muistoja on opiskeluvuosiltani silti jäänyt runsaasti, Tiiti kertoo.

-Graduni käsitteli ravinteiden ja eritoten fosforin kiertoa luomumaataloudessa, ja aihe oli minulle hyvin kiinnostava. Muistan elävästi, kun graduseminaarissa esittelin työtäni professori Juha Heleniukselle sekä opponentille ja muille opiskelijakollegoille ja onnistuin saamaan kuulijat lumottua aiheella – vuonna 2014 ravinteiden kierto ei ollut vielä niin yleisesti tuttu aihe kuin nyt kahdeksan vuotta myöhemmin, Tiiti muistelee

-Vaikka olin hermoillut seminaaria etukäteen, muistan olleeni tilanteessa lopulta rennosti ja itsevarmasti. Olin erittäin ylpeä työstäni ja kuulijat olivat selvästi kiinnostuneita aiheesta. Se oli ikään kuin käänteen tekevä heti, ymmärsin että valmistuttuani haluan työskennellä opettajana! Ja neljä vuotta tuon hetken jälkeen aloitin urani lehtorina, Tiiti jatkaa.

Historiaa ja juhlatunnelmaa

-Gratistan tehtävä on arvokas ja tärkeä osa onnistunutta promootiota. Tänä vuonna promoottorina toimiva professori Juha Helenius pyysi minua gratistaksi maaliskuussa 2020 muotoilemalla pyynnön näin: “Mä tiedän, että sulla Tiiti varmasti pysyy langat käsissä, joten lähtisitkö mukaan promootiotoimikuntaan joka järjestelee 2021 vuodelle promootiota” – se oli pyyntö josta on vaikea kieltäytyä, Tiiti kertoo.

-Olen itse Juhan vanha opiskelija, ja olemme myös työskennelleet yhdessä, joten tiesin että yhteistyö promoottorin sekä promootiotoimikunnan kanssa sujuu hienosti, Tiiti jatkaa.

Promoottoriksi valikoituu tiedekunnan virkaiältään vanhin professori, tämä on yksi promootiojuhlaan liittyvistä vanhoista akateemisista perinteistä. Promoottorin tehtävä itse promootiossa on vihkiä promovoitavat maisterit ja tohtorit promootioaktissa sekä toimia koko promootion esihenkilönä.

Lue lisää promootion terminologiasta täältä >

Kesäkuun juhlista Tiiti odottaa etenkin taianomaista tunnelmaa, joka kumpuaa akateemisista perinteistä sekä historiasta, sekä lämpimiä jälleennäkemisiä vuosien jälkeen.

-Koko promootioperinne oli minulle aluksi melko tuntematon. Aloitin tutustumalla promootiosanastoon, -historiaan ja -perinteisiin yhden viikonlopun aikana, ja mitä enemmän tutkin kokonaisuutta, sitä haltioituneempi olin – tämä on ainutlaatuinen perinne, jota en missään tapauksessa halua jättää välistä! Tiiti muistelee vuoden 2020 promootion alkuvaiheita.

Toisille odotus on ollut hieman pidempi kuin toisille nimittäin juhlaan kutsutut riemumaisterit ja -tohtorit ovat valmistuneet jo yli viisikymmentä vuotta sitten, Tiiti naurahtaa.

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootiohistoriaan voi tutustua täällä >

Touko-kesäkuussa harjoitellaan promootiotansseja – ota harjoitusaikataulu talteen tästä!

Promootioviikonlopun lauantaina pannaan jalalla koreasti, kun tohtorit tanssivat poloneesin ja maisterit franseesin. Jotta kaikki sujuu kuin tanssi, tarjoamme mahdollisuuden harjoitella tanssiesityksiä etukäteen.

Maisterifranseesiin osallistujille järjestetään useampi tanssiharjoituskerta, joiden lisäksi järjestämme kahdet kaikille avoimet yhteistanssiharjoitukset kesäkuun alussa. Kenraaliharjoitus on promootioviikon keskiviikkona 15.6. Vanhalla Ylioppilastalolla klo 16-19, ja sinne toivotaan paikalle ainakin kaikkia poloneesiin osallistujia. Kenraaliharjoitukset järjestetään siten, että sekä esiseppeleensitojaisiin, että maisterifranseesiin osallistuvat henkilöt ehtivät molempiin tilaisuuksiin. Tiedotamme tästä myöhemmin lisää. Myös mahdollisista lisäharjoitusksista tiedotetaan erikseen!

Yhteiset päätanssitreenit

Unisport Otaniemen monitoimihallissa, lohko A

2.6. torstaina klo 18-21
9.6. torstaina klo 18-21

Maisterifraseesin tanssitreenit

Kampin liikuntakeskus:

23.05. maanantaina klo 19:30-21:30

Maunulan liikuntahalli

30.05. maanantaina klo 19:30-21:30
01.06. keskiviikkona klo 19:30-21:30
06.06. maanantaina klo 19:30-21:30
08.06. keskiviikkona klo 19:30-21:30
13.06. maanantaina klo 19:30-21:30


In English

Please find the schedule for dance rehearsals below. The final rehearsal is on Wednesday June 15th at Old Student House 4pm – 7pm.

Rehearsals for general festive dances

Unisport Otaniemi, Multi-purpose hall, sector A

Thursday June 2nd, 6pm-9pm
Thursday June 9th, 6pm-9pm

Rehearsals for ’contredanse française’ for masters

Kamppi sports centre

Monday May 23th, 7:30 pm – 9:30 pm

Maunula sports hall

Monday May 30th, 7:30 pm – 9:30 pm
Wednesday June 1st, 7:30 pm – 9:30 pm
Monday June 6th, 7:30 pm – 9:30 pm
Wednesday June 8th, 7:30 pm – 9:30 pm
Monday June 13th, 7:30 pm – 9:30 pm

Floran päivä 13.5.

Promootiojuhlallisuudet alkavat viikon päästä Floran päivänä 13.5., jolloin kokoonnumme yhdessä valtiotieteellisen ja filosofisen tiedekunnan kanssa Kumtähden kentälle nostamaan maljan keväälle ja esitteleemään promootioiden Yleiset seppeleensitojattaret. Tiedekuntien yhteistä osuutta vietetään klo 12 alkaen. Klo 13 alkaen tiedekunnat jatkavat juhlallisuuksia erillään.

OHJELMA

12.00 Ohjelma Kumtähden kentällä
12.15 Tervetuloasanat Juha Hurme Helsingin yliopiston protokollapäällikkö
12.17 Musiikkinumero
12.19 Tiedekuntien yleistenseppeleensitojien esittely
12.29 Musiikkinumero
12.33 Puhe keväälle
12.40 Maamme-laulu yhteislauluna
12.45 Yhteinen tilaisuus päättyy
13.00 Ennakkoilmoittautuneet siirtyvät kulkueessa Suomen lipun johdolla lounaalle Berghyddaniin

Promootion ilmoittautumisaikaa jatketaan vielä muutamalla päivällä

Jatkamme promootion ilmoittautumisaikaa 5.5. asti, koska postituksessa on ilmennyt viivästyksiä! Promootioon voivat osallistua kaikki tiedekunnastamme valmistuneet henkilöt, joita ei vielä aiemmin ole promovoitu. Vaikka valmistumisestasi olisi siis vierähtänyt jo vuosikymmen, olet silti tervetullut vastaanottamaan seppeleesi tai miekkasi.

Promootio on historiallinen juhla, jonka perinteikäs protokolla juontaa juurensa jo keskiajalle. Historiallisuus ei kuitenkaan estä rentoa hauskanpitoa – takaamme kaikille osallistujille unohtumattoman kokemuksen täynnä hämmästyttäviä perinteitä, kuplivia hetkiä sekä lämpimiä jälleennäkemisiä. Nähdään kesäkuussa, tai jo Floran päivänä 13.5.!

Ilmoittaudu mukaan tästä >


We will extend the registration until May 5th, because there have been some delays in mailing! The Conferment ceremony is open to all who have graduated from our faculty and who have not participated Conferment ceremony yet. So, even if it has been a decade since you have graduated, you’re still welcome to receive your wreath or sword!

Register here >