Pukeutuminen

Promootioon valmistauduttaessa on pidettävä mielessä, että pukeutumisen tarkoitus on luoda tilaisuuksiin tun­nelmaa. Ohjeiden mukainen pukeutuminen on kohteliaisuutta muita osallistujia ja heidän juhlatunnelmaansa kohtaan. Tervettä järkeä on lupa käyttää. Pukeutumisesta ei saa tulla estettä juhlaan osallistumiselle eikä siitä nauttimiselle.

Ohjeiden lähtökohtana on, että maistereiden sekä heidän seuralaistensa väri on valkoinen ja tohtoreiden sekä heidän seuralaistensa väri on musta. Mustaa, akateemista juhlaväriä käyttävät aktissa myös muut juhlavieraat.

PUKEUTUMISTAULUKKO
Alla on koottuna kaikki promootion pukeutumisohjeet. Tästä kuva avautuu tarkempana omaan välilehteen.

 

Muista myös tarkistaa muut pukeutumiseen liittyvät vinkit ja ohjeistukset!

TARKENNUKSIA TAULUKKOON

1) Täydelliseen frakkiin kuuluvat seuraavat osat: musta hännystakki, mustat housut, valkoinen frakki­paita, liivi, valkoinen solmuke, valkoiset käsineet sekä valkoinen rintataskuliina (käytetään pienoiskunniamerkkien mutta ei alkuperäiskokoisten kunniamerkkien kanssa). Promootioaktissa käytetään mustaa frakkiliiviä, mutta muissa promootion tilaisuuksissa valkoista. Aktissa ei käytetä taskuliinaa.

Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaitoja ei käytetä frakin kanssa. Promootiotilaisuuksissa frakkipaidan napit ovat helmiäisen- tai kullanväriset.

Promootioaktissa frakin kanssa käytetään mustia kiillotettuja nahkakenkiä, mutta illalla mieluummin lakeerikenkiä (tarvittaessa mustat nahkakengät käyvät myös illalla). Myös sukkien on oltava mustat.

Frakin kanssa käytetään musta päällystakkia tai viittaa; jos käytetään kaulahuivia, sen tulee olla valkoinen. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä. Frakin kanssa käytetään myös mahdollisia valtiollisia kunniamerkkejä, mutta ei siis osakuntien, urheiluseurojen, partiolaisten ym. kunniamerkkejä.

Promootiotanssiaisissa ainakin kaikilla esiintyvillä, eli tohtoripoloneesia tai maisterifranseesia tanssivilla promovendeillä pitäisi olla käsineet (myös miehillä). Naispuolisille kutsuvieraille on suositeltavaa käyttää tanssiaisissa käsineitä, mutta ne eivät ole välttämättömät.

2) Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivänä naisilla on värillinen iltapuku, joka ei saa olla yksivärinen valkoinen eikä yksivärinen musta (nämä värit on varattu seuraaville päiville). Puvun koristeissa tai kuvioissa saa kuitenkin olla mustaa tai valkoista. Puvun avonaisuus on kantajansa päätettävissä.

3) Naispuolisten maisteripromovendien ja nuorten maisterien naispuolisten seuralaisten (eli seppeleensitojattarien) asu promootioaktissa ja jumalanpalveluksessa/tunnustuksettomassa tilaisuudessa on täyspitkä, kokonaan valkoinen juhlapuku, jossa on pitkät hihat ja umpikaulainen pääntie. Puvun tulisi mielellään olla yksinkertainen ja selkeä. Puvun valkoisen värisävyn tulisi olla mahdollisimman lähellä valkoisen kopiopaperin väriä. Kankaassa saa olla valkoisia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio. Kangas ei kuitenkaan saa olla väri- tai metallilangoin kirjailtua, eikä siinä saa olla irrallisia koristeita, esim. paljetteja. Puvun kangas ei saa olla niin ohutta, että iho kuultaa sen läpi. Koska puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti, ei kannata pukeutua maahan asti ulottuvaan, laahukselliseen tai toisaalta liian kapeaan pukuun. Aktipuvun kanssa käytetään valkoisia peittäviä käsineitä, jotka eivät siis ole pitsiset eivätkä läpikuultavat, eikä niiden väri poikkea puvun väristä. Kengät ovat valkoiset, ja umpinaiset sekä kärjestä että kannasta. Aktissa ei käytetä käsilaukkua. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa pukuun ommeltuun ”piilotaskuun” tai vaikka seuralaisen frakin taskuihin.  Koruja käytetään säästeliäästi. Aktissa voi käyttää lyhyt­hihaista pukua, jos käyttää yli kyynärpään yltäviä käsineitä. Tällöin ihoa ei kuitenkaan saa näkyä käsineiden ja hihansuun välistä.

Klassinen promootiopuku on erittäin käyttökelpoinen: illalla käytettävän avonaisen iltapuvun päälle puetaan päivätilaisuuteen pitkähihainen, umpikaulainen jakku.

4) Naispuolisten tohtoripromovendien, riemumaistereiden ja tohtoreiden naispuolisten seuralaisten asu promootioaktissa ja jumalanpalveluksessa/tunnustuksettomaan tilaisuuteen on täyspitkä, kokonaan musta juhlapuku, jossa on pitkät hihat ja umpikaulainen pääntie.  Pukuun kuuluvat mustat käsineet ja kengät. Muilta osin pukeutumisessa voidaan soveltaa kohdan 3 ohjeita, mutta ottaen siis huomioon, että valkoisen värin tilalla on musta.

5) Naispuoliset promovendit ja seuralaiset pukeutuvat promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa mustaan ja valkoiseen kuten aktissa. Naispuoliset maisterit ja seppeleensitojattaret pukeutuvat valkoiseen täyspitkään iltapukuun. Puku voi olla sama kuin päivällä, mutta se voi olla myös hihaton ja avokaulainen. Valkoiset käsineet, kengät ja pieni juhla­laukku viimeistelevät ilta-asun.

Naispuoliset tohtorit ja tohtoreiden naisseuralaiset pukeutuvat mustaan iltapukuun. Muuten ohjeet ovat samat kuin naismaistereilla ja seppeleensitojattarilla.

Maistereilla on päässään aktissa saatu laakeriseppele, tohtoreilla tohtorinhattu sekä miekka. Myös muut kuin päivällä promovoidut tohtorit käyttävät tohtorinhattua.

Tanssiaisten jälkeen yöllä käveltäessä kohti auringonnousua on hyvä olla sään mukaiset päällysvaatteet, päähineenä promovoiduilla maistereilla on laakeriseppele ja tohtoreilla tohtorinhattu.

6) Miespuoliset kutsuvieraat pukeutuvat promootioaktiin tummaan tai mustaan pukuun tai halutessaan frakkiin (musta liivi). Tumman tai mustan puvun kanssa käytetään valkoista kauluspaitaa. Solmion on oltava hillitty ja sävyltään tumma, mutta ei kuitenkaan musta. Vieraat eivät käytä aktissa käsineitä. Myös virkapuku, kuten sotilaan, poliisin tai papin virkapuku, on mahdollinen.

7) Naispuoliset kutsuvieraat pukeutuvat promootioaktiin mustaan tai tummaan pitkään tai lyhyeen, pitkähihaiseen ja juhlavaan asuun. Asu ei saa olla lyhythihainen. Myös housupuku on mahdollinen. Vieraat eivät käytä aktissa käsineitä.

8) Naispuoliset kutsuvieraat pukeutuvat promootiopäivällisille ja tanssiaisiin pitkään, värilliseen (siis ei yksiväriseen valkoiseen eikä yksiväri­seen mustaan) juhlapukuun. Halutessaan voi käyttää käsineitä, mutta ne eivät ole välttämättömät.

9) Floran päivänä ja promootioretkellä pukeudutaan ylioppilaslakkiin ja keväiseen, mutta säähän sopivaan asuun. Naiset voivat pukeutua esimerkiksi mekkoon, jakku- tai housupukuun. Miehet voivat vastaavasti pukeutua keväiseen pukuun tai yhdistelmäasuun, johon kuuluvat myös paita ja solmio. Asun värin voi valita oman mieltymyksensä mukaan, mutta farkut tai urheiluasu eivät sovi tilaisuuksien luonteeseen. Ylioppilaslakkia käytetään Floran päivänä myös sisätiloissa.  

10) Yliopiston nykyinen ja entinen henkilökunta pukeutuu promootioon mies- ja naisvieraita koskevan ohjeistuksen mukaan.

promootioraita

YLEISIÄ OHJEITA PUKEUTUMISESTA

Alta löytyy yleisiä ohjeistuksia pukeutumiseen.

Aktiharjoitus, rehtorin vastaanotto, seppeleensitojaiset, miekanhiojaispäivällinen ja seppeleensitojaispäivällinen

Naisilla on värillinen iltapuku, joka ei saa olla yksivärinen valkoinen eikä yksivärinen musta (ne värit on varattu seuraaville päiville). Miehet pukeutuvat frakkiin ja valkoisiin liiveihin.

Pelkkään aktiharjoitukseen osallistuvilta ei edellytetä pukeutumisohjeen noudattamista, vaan he voivat osallistua normaaleissa vaatteissa.

Juhlallinen vihkimys eli akti ja juhlajumalanpalvelus/tunnustukseton tilaisuus

Päivätilaisuuksien luonne on juhlava ja arvokas, hillitty mutta tyylikäs. Pukeutuminen toistaa tunnel­maa.

Naismaisterit ja seppeleensitojattaret pukeutuvat pitkään valkoiseen juhlapukuun, jossa on pitkät hihat ja umpinainen kaula-aukko, ts. kaula-aukko ei ole avonainen. Puvun tulisi mielellään olla yksinkertainen ja selkeä. (Katso värisävyohjeet taulukosta) Puvun kangas ei saa olla niin ohutta, että iho kuultaa sen läpi. Valkoiset käsineet ja kengät täydentävät asun. Käsineet eivät ole pitsiset eivätkä läpikuultavat. Aktissa ei käytetä käsilaukkua. Koruja käytetään säästeliäästi. Aktissa voi käyttää lyhyt­hihaista pukua, jos käyttää yli kyynärpään yltäviä käsineitä.

Klassinen promootiopuku on erittäin käyttökelpoinen: illalla käytettävän avonaisen iltapuvun päälle puetaan päivätilaisuuteen pitkähihainen, umpikaulainen jakku.

Maisterit saavat aktissa promoottorilta seuralaisensa valmistaman (tai jos seuralaista ei ole, itse tekemän­sä) laakeriseppeleen.

Naistohtoreiden ja tohtoreiden naisseuralaisten väri on musta, mutta muuten ohjeet ovat samat kuin naismaistereilla ja seppeleensitojattarilla. Asusteet ovat mustat.

Tohtoripromovendit saavat aktissa promoottorilta tohtorinhatun ja miekan.

Aktin yleisö eli kutsuvieraat, yliopistoväki ja promovendien omaiset voivat tulla juhlaan pukeu­tuneena frakin sijasta tummaan pukuun. Naisvieraat pukeutuvat mustaan tai tummaan pitkään tai lyhyeen, pitkähihaiseen ja juhlavaan asuun.

Muut kuin vihittävät tohtorit tuovat tohtorinhattunsa juhlasaliin vasemmassa kädessä kantaen, lyyra eteenpäin. Hattu painetaan päähän samanaikaisesti promoottorin kanssa.

Promootiopäivällinen

Naismaisterit ja seppeleensitojattaret pukeutuvat valkoiseen täyspitkään iltapukuun. Puku voi olla sama kuin päivällä, mutta se voi olla myös hihaton ja avokaulainen. Valkoiset käsineet, kengät ja pieni juhla­laukku viimeistelevät ilta-asun.

Naistohtorit ja tohtoreiden naisseuralaiset pukeutuvat mustaan iltapukuun. Muuten ohjeet ovat samat kuin naismaistereilla ja seppeleensitojattarilla.

Naispuoliset kutsuvieraat pukeutuvat pitkään värilliseen (siis ei yksiväriseen valkoiseen eikä yksiväri­seen mustaan) juhlapukuun, käsineet.

Kaikilla miehillä on frakki, valkoiset liivit ja valkoiset käsineet.

Maistereilla on päässään aktissa saatu laakeriseppele, tohtoreilla tohtorinhattu sekä miekka. Myös muut kuin päivällä promovoidut tohtorit käyttävät tohtorinhattua.

Promootioretki 

Retkelle pukeudutaan siististi sään ja mieltymysten mukaan. Ainoa ohje on käyttää ylioppilaslakkia.

Tanssiaiset

Tanssiaisten pukeutumisohjeet ovat samat kuin päivällisellä. Tanssiaisten jälkeen yöllä käveltäessä kohti auringonnousua sään mukaiset päällysvaatteet, päähineenä promoviduilla maistereilla on laakeriseppele ja tohtoreilla tohtorinhattu.