Viikko 1: Kurssi starttaa

Ensimmäinen luento lähti tarmokkaasti käyntiin QGIS:in merkeissä. Tein luennolla kartan, joka havainnollistaa typpipäästöjä HELCOM-merialueella. 

Kuva 1: Typpipäästöt HELCOM-merialueella.

Kartan teossa edettiin nopeasti ja meinasin pudota kärryiltä muutamaan otteeseen. Olin kuitenkin tyytyväinen, että sain valmista jo luennolla. Tiivis tahti myös pakotti keskittymään. Kun tarkastelen karttaa näin jälkikäteen, muokkaisin värejä hiukan haaleammiksi. Muutoin olen siihen tyytyväinen.

Harjoitukset 

Kuva 2: Ruotsinkielisten osuus kunnittain.

Tein alueluokituskartan ruotsinkielisten osuudesta kunnittain. Jätin tehtävän melko viime tippaan, joten luennon asiat olivat jo kerenneet mukavasti unohtumaan. Ohjeiden lukeminen aiheutti pienoisen stressireaktion, enkä meinannut päästä alkuun. Pähkäilin QGIS:ssä etenemistä melko pitkään, mutta onnekseni iki-ihana Elsa tuli pelastajaksi <3. Elsan ohjeilla sain tehtyä kartan loppuun nopeasti. Valitsin luokkitteluväleiksi tasavälisen luokituksen, sillä testailtuani eri vaihtoehtoja tämä kuvasti kartan sisältöä mielestäni parhaiten. Kartta havainnollistaa mukavasti alueet, joilla ruotsinkielisiä on merkittävä määrä muuhun Suomeen verrattuna. Kuten odotettavissa, alueet keskittyvät selvästi Länsi- ja Etelä-Suomen rannikkoalueille.

Päästyäni alkuun työ oli melko nopeasti toteutettavissa, joten alun jumittaminen vähän harmittaa. Onneksi kuitenkin selvisin ja lopullinen karttani on toimiva ja selkeä. Karttaa tehdessä opin QGIS:in perustoimintoja, kuten varmasti oli tarkoituskin. Lisäksi erilaisten luokittelutapojen testailu oli havainnollistavaa ja aika hauskaa. Kuten Kerttu osuvasti blogissaan toteaa: “Karttojen visualisoiminen oli loppupeleissä ihan mukavaa hommaa, alun järkytyksestä huolimatta.” Tästä on siis hyvä jatkaa! 

Lähteet:

Mäcklin K. (2022) GIS ja Kerttu  (Luettu 25.1. 2022)