Viikko 6 – hasardeja

Haasardejen kartoitamista kumpulassa

Kuudennen viikon kurssikerta alkoi aamuisella happihyppelyllä raikkaassa talvi säässä. Keräsimme Epicollect5- sovelluksella pistedataa kampuksen lähialueilta. Arvioimme muun muassa paikkojen turvallisuutta, viihtyvyyttä ja käyttötarkoitusta. Datan kerääminen oli ihan mukavaa vaihetua normaalin luentoon. Heta pohtii blogissaan Heta VS GIS, sitä kuinka tällä tavalla kerätty data heijastelee paljon kerääjän omaa kokemusta kyseisestä tilasta.

Continue reading “Viikko 6 – hasardeja”

Viikko 4 – ruutuja ja rastereita

Tämän viikon luennolle raahauduttiin väsyneenä. Huonosti nukuttu yö näkyi kyllä keskittymisessä, sillä siitä ei tullut yhtään mitään. Pyrin kuitenkin aktiiviseen tekemiseen ja asioiden sisäistämiseen päättömän mekaanisen tekemisen sijasta, aika näyttää jäikö mitään oikeasti päähän 🙂

Pääkaupunkiseudun ominaisuudet ruudukkomuodossa

Tällä kurssikerralla tutustuimme paremmin rasteriaineistoihin sekä ruututeemakarttojen tekemiseen ja tiedonesittämiseen niiden avulla. Aloitimme ensimmmäisen harjoituksen tekemisen tuomalla aineiston QGIS:iin ja luomalla ruudukon tarkasteltavan alueen laajuudelle käyttämällä Vector grid työkalua. Ruudukko täytyi tehdä manuaalisesti itse, jolloin kaikkien ruudukoista tuli hieman erilaiset ja ruudut saivat erilaisia arvoja, mikä vaikeuttaa muiden tekemien karttojen vertailua keskenään.

Continue reading “Viikko 4 – ruutuja ja rastereita”

Viikko 3 – oppi kantapäiden kautta

Kolmannella kurssikerralla päästiin jälleen syventymään QGIS:n ihmeelliseen maailmaan. Ohjelma on jo pikkuhiljaa alkanut käydä tutuksi ja kurssitöiden tekeminen on ehkä hieman jo helpottanut. Ongelmilta ja tuskalta ei kuitenkaan säästytty tälläkään kertaa sillä, uutta asiaa tuntui olevan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Aluksi tutustuimme Afrikan valtioiden ominaisuusksia kuvaavaan ilmaiseen tietokantaan. Yllätyin aineiston tarkkuudesta, sillä jokaiselle alueelle oli määritetty tarkasti oma polygoninsa, joka sisälsi informaatiota alueesta. Miljoona eri osaa samalla nimellä teki aineistosta epäkäytännöllisen ja sekavan, joten sitä täytyi yksinkertaistaa ennen, kuin siihen pytyi lisäämään muita tietoja eri lähteistä. Opettelimmekin luennon aikana muun muassa kohteiden ryhmittelyä yhdistämällä esimerkiksi saarten tiedot valtion manneralueen tietoihin, jolloin jokaista valtiota aineistosta löytyi vain yksi ja kaikkien kohteiden data oli yhdistetty yhdeksi. Tämän pystyi QGIS:issä tekemään useammalla eri tavalla, mutta järkevämmäksi tavaksi karttakohteiden yhdistämiseksi tämän aineiston kohdalla osoittautui aggregate- työkalu.

Continue reading “Viikko 3 – oppi kantapäiden kautta”

Viikko 2 – vääristymiä projektioiden maailmassa

Blogin kirjoittaminen on taas jäänyt, vaikka sain kaikki kartat tehtyä jo tunnilla, mikä kumma siinä on?! Aikaansaaminen on niin vaikeaa, kun on aikaansaamaton :))

Projektioiden luomien vääristymien tutkiskelua

Jatkoimme jälleen tällä viikolla iki-ihanan ystävämme QGIS:in parissa. Tällä viikolla tutkimme erilaisia projektioita sekä koordinaatiostoja ja niiden vaikutusta karttojen ominaisuuksiin. Kurssikerran aikana oli tarkoitus havaita, että erilaiset karttaprojektiot vääristävät karttojen eri ominaisuuksia. Kaikkien ominaisuuksien tuominen kaksiuloitteiselle pinnalle on käytännössä mahdotonta, sillä onhan maapallo kuitenkin kolmiuloitteinen ja joistain ominaisuuksista joudutaan luopumaan, jolloin eri ominaisuuksia painottavia karttoja on jouduttu luomaan eri käyttötarkoituksiin. Tiitu blogissaan Tiitun Gisreissu pohtii aivan samaa asiaa:

Continue reading “Viikko 2 – vääristymiä projektioiden maailmassa”

Viikko 1 – QGIS tutuksi

Ensimmäisellä kurssikerralla pääsimme tutustumaan QGIS-ohjelmaan, joka ei ainakaan tällä hetkellä kuulu lemppareihini. Ohjelma on minulle vieras ja koen sen hyvin sekavaksi. Kuitenkin opastuksella ja kurssikavereiden tuella sen käyttäminen osoittautui kaikesta huolimatta mahdolliseksi. Myös aikaisemman kurssin karvaat kokemukset kyseisen ohjelman parissa ovat jääneet elämään painajaisten muodossa.

Continue reading “Viikko 1 – QGIS tutuksi”