1. harjoituskerta 18.1.2023

Moro moro!

Ensimmäisellä kurssikerralla tehtiin kaksi eri harjoitusta, joissa muisteltiin/opeteltiin QGIS-sovelluksen käyttöä. Kyseinen sovellus on minulle hieman tuttu, sillä sitä käytettiin jo aiemmin syksyllä MAA-104 Johdatus geoinformatiikkaan maantieteessä -kurssilla.

Ensimmäisessä harjoituksessa tutkittiin, mitkä maat päästävät typpeä Itämereen ja luotiin tälle tilastotiedolle kuvaava kartta (kuva 1). Harjoitus tehtiin opettaja johtoisesti, joten apua oli helppo kysyä haasteen tultaessa, joko opettajalta tai vieruskaverilta.

Mukavinta tehtävässä oli minusta visuaalinen puoli, jossa pääsi vaikuttamaan kartan ulkonäköön. Muokkasin sitä vielä jälkeenpäin, että se olisi mahdollisimman selkeä ja toisi haluamani asiat esille.

Kartassa eri harmaan sävyillä on kuvattu valtioita sen mukaan, miten paljon ne tuottavat typpipäästöjä prosentuaalisesti. Luokittelutapana on käytetty luonnollisia välejä. Taustavärinä olen käyttänyt vaalean vihreää väriä niille maille, mitkä eivät osallistuneet tähän kyseiseen tutkimukseen, sillä eivät sijaitse Itämeren rannikolla.

Sinisellä värillä on kuvattu vesistö alueet eli tässä tapauksessa järvet ja Itämeri. Tummempi sinisen sävy Itämeressä kuvaa sen syvyysvaihteluita.


Kuva 1 Kartta kuvaa valtiota, jotka aiheuttavat Itämereen typpi päästöjä.

Kartasta (kuva 1) voidaan siis päätellä, että Puola tuottaa merkittävän määrän typpipäästöjä Itämereen. Venäjä sekä Ruotsi erottuvat myös hyvin kartasta korkeilla typpi päästöillä. Kartasta näkee, että Virolla on kaikkein pienimmät typpipäästöt.

Toinen harjoituskerran tehtävä oli tehdä Suomen kuntakarttaan koropleettinen kartta valitusta tietokannasta, jonka sai itse päättää. Valitsin aineistosta alle 15 vuotiaiden %-osuuden koko kunnan väestöstä, josta tein kartan (kuva 2).

Kuvassa 2 eri sinisen sävyillä on kuvattu kunnan alle 15-vuotiaiden %-osuutta. Mitä tummempi sinisen sävy, niin sitä enemmän kunnassa asuu 15-vuotiaita.

Kuvasta 2 voidaan huomata, että eniten alle 15-vuotiaita on länsirannikon kunnissa. Tämä voi kertoa esim. alueen lestadiolaisväestön määrästä, joissa yleensä lapsien määrä perheessä on suuri (Tyyne Turunen, 1. harjoitukerran blogiteksti). Itä-Suomessa taas on huomattavasti vähemmän alle 15-vuotiaita.

Kartta (kuva 2) on helposti luettava, sillä legendassa on tiivistetty kartan tiedot, joten lukijan ei tarvitse tietää aineistoa ennestään.


Kuva 2 Koropleettinen kartta alle 15-vuotiaiden %-osuus koko kunnan väestöstä.

Moro moro!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *