5. harjoituskerta 15.2.2023

Moikka!

Tällä viikolla tunnilla perehdyttiin bufferointiin QGIS:ssä. Ensiksi tunnilla laskettiin viime viikolla kesken jääneen Pornaisten tietokannan teiden pituuksia, peltojen pinta-aloja. Tunnilla käytettiin myös clip toimintoa, joka helpottaa laskemisessa, sillä sen avulla pystytään leikata tietokantoja omien tarpeiden mukaan.

Tämän jälkeen kävimme puskuroimaan tietokantoja, sillä sen avulla pystymme tekemään puskurivyöhykkeitä, joiden avulla pystymme laskemaan tietoja tietyllä alueella. Esim. tässä tehtävässä laskimme 100 metrin läheisyydessä olevia asuinrakennuksia pääteistä.

Join attributes by location -toiminto oli myös suuressa roolissa tämän viikon tehtävissä. Sen avulla pystyimme tutkimaan bufferin sisälle jäänyttä tietoa.

Teimme tämän lisäksi kaksi muuta bufferia, jossa toisessa tutkimme kuinka monta taloa sijaitsee 500 metrin päässä terveyskeskuksesta. Kolmannen bufferin avulla tutkimme kuinka monta prosenttia keskuksen taloista on kauempana kuin yhden kilometrin etäisyydellä koulusta.

Tunnilla edettiin niin vauhdilla, joten en kerennyt siistimään karttoja ja ottamaan niitä talteen, joten minulla ei ole niistä kuvia lisätä tähän blogi tekstiin.

Tämän jälkeen rupesimme tekemään itsenäisiä tehtäviä ja pakko antaa shoutout sekä iso kiitos Luukakselle sekä Joonalle, sillä ilman heidän apua istuisin luultavasti vieläkin gis-luokassa ja pähkäilisin näitä tehtäviä.

Itsenäistehtävät 1

  1. Lentokentät
    Malmi
Kuinka monta ihmistä asui Malmin lentokentän pahimmalla melualueella sen vielä toimiessa, jos mukaan lasketaan kaikki asukkaat 2 km säteellä kentästä? n. 58 100 ihmistä
Entä 1 km säteellä asuvat? n. 8 890 ihmistä

Helsinki-Vantaa

Kuinka prosenttia edellisen kohdan asukkaista asuu Helsinki-Vantaa lentokentän pahimmalla melualueella (65dB)? 0,17%, joka tarkoittaa noin 19 asukasta
Kuinka monta ihmistä asuu vähintään 55dB melualueella? n. 11 900 ihmistä
Kuinka monen ihmisen elämää vähintään 60dB lentomelu haittaisi Tikkurilassa, mikäli saapuva liikenne käännettäisiin jälleen laskeutumaan poikkeuksellisesta suunnasta? n. 13 200 asukasta

2. Asemat

Kuinka monta asukasta asuu kartan alueella alle 500m päässä lähimmästä juna-, tai metroasemasta? n. 111 765 ihmistä
Kuinka monta prosenttia kaikista alueen asukkaista asuu alle 500m päässä asemasta? n. 516 193 ihmistä

Yleistä pohdintaa kurssin etenemisestä

Koen, että ilman vieruskavereitten apua olisin tehtävien kanssa ihan pulassa. Monesti myös aiemmin edellisellä viikolla opetetut tehtävät helposti unohtuvat, jos itsenäiset tehtävät kerkeää tekemään heti tunnin jälkeen. Olen kuitenkin oppinut paljon kurssin aikana käyttämään QGIS:n perustoimintoja, joita toivon mukaan pystyn myös jatkossa hyödyntämään.

Tietojen soveltaminen oli asia, jonka koin aluksi todella haastavaksi. Tehtävien teko oli hyvin helppoa, kun ne sai tehdä suoraan ohjeen mukaisesti. Tietenkin. Kun taas piti poiketa ohjeesta tai itse osata löytää komentoja, tipuin heti kärryltä (Tyyne Turunen, kurssikerta 5). Pystyn samaistumaan täysin Tyynen pohdintoihin ja koen, että tunnilla opitun soveltaminen on kaikkein vaikeita kurssilla. Oma-aloitteisuus ja rohkeasti uuden kokeileminen varmasti auttaisi tässäkin asiassa, sillä sovelluksen pelkääminen on turhaa.

Mutta ensikertaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *