Rules of Conduct

The instructions of the services are being updated and slowly translated to English. During that time you may encounter a lot of contet that is still in Finnish.

Yliopiston palvelimella ylläpidettäviä blogeja koskevat HY:n tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käyttösäännöt sekä netiketti. Muistathan, että

  • Blogit ovat julkisia ja niitä koskevat samat säännöt ja lait kuin muitakin julkaisuja. Keskustelun herättely ja mielipiteet ovat osa blogikulttuuria,  samoin kommentointimahdollisuuden tarjoaminen lukijoille sekä kommentteihin vastaaminen. Sen sijaan henkilöihin kohdistuvat asiattomuudet ja loukkaukset eivät kuulu blogikirjoitteluun.
  • Blogien ylläpitäjät vastaavat sivustojensa sisällöstä itse. Tekijänoikeudet sisältöön ovat kirjoittajalla. HY:n blogipalvelussa olevia blogeja kirjoitetaan omissa nimissä, ei anonyymisti. Muista silti, että HY:n bloggaajana luot osaltasi mielikuvaa Helsingin yliopistosta ja sen toiminnasta.
  • Vaikka blogissa esitetyt kommentit on selvästi erotettu blogin pitäjän omasta tekstistä, blogin pitäjä on viime kädessä vastuussa myös kommenttien sisällöstä. Siksi blogikommentit moderoidaan eikä asiattomia kommentteja julkaista.
  • Kunnioita ihmisten yksityisyyttä. Harkitse, mitä on sopivaa kirjoittaa muiden yksityiselämästä heidän tietämättään. Tämä pätee erityisesti henkilökohtaisiksi tarkoitettujen viestien julkaisuun.
  • Kunnioita myös omaa yksityisyyttäsi. Kaikki, mitä julkaiset itsestäsi blogissa on julkista ja on löydettävissä esimerkiksi nimelläsi hakukoneista vuosienkin perästä.
  • Muista kysyä lupa kollegoiden ja muiden yksityishenkilöiden yksityistilaisuuksia koskevien kuvien tai videoiden julkaisemiseen.
  • Varmista, että sinulla on oikeudet käyttää julkaisemaasi materiaalia.
  • Helsingin yliopiston blogeja ei ole tarkoitettu kaupalliseen, aatteelliseen, poliittiseen tai uskonnolliseen toimintaan. Poliittisessa toiminnassa poikkeuksena ovat yliopistovaalit, opiskelijajärjestöjen tai niiden alayhdistysten sekä henkilökunnan ammattiyhdistysten toiminta.

Verkon käyttösääntöjä HY:n palvelimella olevien blogienkin suhteen valvoo tietoturvapäällikkö ja sisällöllistä netikettiä verkkoviestintäpäällikkö. Ylläpitorikkomuksista voit informoida verkkotoimitukseen helpdesk@helsinki.fi.

Vastuunrajoitukset

Yliopiston blogipalvelusta löytyvät blogit tai blogimerkinnät eivät edusta Helsingin yliopistoa tai yliopiston virallista näkemystä. Blogien ylläpitäjät ja niitä kommentoivat henkilöt vastaavat itse niiden sisällöstä. Blogin sisällön sopivuudesta blogihakemistoon vastaa blogin listalle ilmoittanut yliopiston verkkoon käyttöoikeudet omaava henkilö.

Mikäli blogista esitetään valitus, joka osoittautuu perustelluksi, verkkoviestintäpäällikkö tai tietoturvapäällikkö ottaa yhteyttä blogin ylläpitäjään valituksen aiheuttaneen merkinnän tai kommentin poistamiseksi tai siistimiseksi. Mikäli ylläpitäjään ei saada yhteyttä ja sisältö on selvästi asiatonta, ylläpito voi poistaa merkintöjä tai kommentteja. Vastuu on kuitenkin ensisijaisesti blogin pitäjällä. Ylläpito ei toimi mielipiteen ilmaisemisen rajoittajana vaan puuttuu ainoastaan selkeästi loukkaavaan tai laittomaan materiaaliin, jos blogin pitäjä ei itse sitä tee.

Havainnot Suomen lakia tai hyvää tapaa rikkovasta materiaalista blogilistalla pyydetään ilmoittamaan osoitteeseen helpdesk@helsinki.fi.