Kurssikerta 4 – Kakkosleiri 6400 m

Everestin rinteillä lojuu kymmeniä tonneja roskaa. Tyhjiä kaasupulloja retkikeittimistä, pakkauskääreitä, vessapaperia, ihmisten jätöksiä, tölkkejä. Roskien paljous on saanut useat tahot tekemään jotain Everestin kauneuden suojelemiseksi. Kiipeilijät joutuvat maksamaan mikäli he eivät tuo tarpeeksi roskia vuorelta palatessaan. Monet kiipeilijät kuitenkin maksavat mielummin sakot, koska roskaamisesta perittävä summa on heille naurettavan pieni. Koin itse neljännen kurssikerran jälkeen herätyksen karttojen kauneuden säilyttämiseksi. Kartat samoin, kuin Everest ansaitsee enemmän, kuin useat ihmiset ovat valmiita tarjoamaan.

Kuva 1. Alkuperäinen ruotsinkielisten osuuksia kuvaava kartta. Kartta sai blogin kirjoittajan paneutumaan kartan ulkoasuun vaikuttaviin seikkoihin. 

Kuva 2. Paranneltu versio ruotsinkielisten osuuksista pääkaupunkiseudulla. Harmoniset värit ja esteettinen yksinkertaisuus helpottavat kartan lukua. 

Muotoseikat hetkeksi sivuun. Kurssikerralla tutustuttiin rasteriaineistoon ja ruudukoilla esitettyyn aineistoon. Kuten Iina Rusanen toteaa blogissaan, pistemuotoinen aineisto on tarkinta ja sillä saa hyvin kuvattua aluerajoista riippumattomia ilmiöitä. Saamamme aineisto oli jopa rasteriaineistoksi hyvin tarkkaa. Attribuuttitiedoista löytyi jokaisen rakennuksen asukasmäärät sekä asukkaiden äidinkielet. Ruotsinkielisten sijoittumista pääkaupunkiseudulla kuvaava kartta (kuva 2) on hyvä esimerkki informaation tarkkuudesta. Luokkia voisi olla enemmän, jotta kartasta ei paljastuisi pelkästään ruutuja, joissa asuu alle kymmenen ihmistä. Kartasta voi muun muassa löytää Fazerin kartanoa vastaavan ruudun, jonka ruotsinkielisten määrä on 80 -100%. Kartasta voi kuitenkin tulkita, että esimerkiksi Kauniaisissa ruotsinkielisten osuus on muuta Pääkaupunkiseutua suurempi.

Ensimmäisestä kartasta innostuneena, päätin tehdä toisenkin kartan (kuva 3). Kartta kuvaa yli 65 vuotiaiden prosentuaalisia osuuksia Helsingin kantakaupungin eri alueilla. Halusin haastaa itseäni lisäämällä karttaan myös maankäyttöä kuvaavia värejä. Taustavärit sotkevat hieman, mutta kartasta hahmottuu silti kaikki tarpeellinen. Kartan legendan teksti on hieman harhaan johtava, koska kartasta ei käy ilmi eläkeläisten, vaan yli 65 vuotiaiden osuudet. Kartta esimerkiksi väittää valheellisesti, että tasavallan presidentin virka-asunto toimii kotina eläkelläiselle.

Kuva 3. Helsingin eläkeläisten osuudet esitettynä yhdessä maankäyttötyyppien kanssa. Karttaa piristää myös tiet, jotka on merkitty valkoisilla viivoilla. 

Kurssikerran loppupuolella valmistelimme aineistoa seuraavaa kertaa varten. Arttu painotti, että ennen seuraavaa kertaa pitäisi levätä kunnolla. Reitistä kolmosleirille tulee fyysisesti ja psyykkisesti raskas. Varusteet on laskettu ja huollettu ennen tulevaa koitosta. Kakkosleiri on myös viimeinen paikka syödä kunnolla. Sen jälkeen pitää turvautua sissiruokiin ja patukoihin. 

 

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/iinarusa/

http://www.mounteverest.net/expguide/route.htm

https://yle.fi/uutiset/3-10259552

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *