Onko koko todellisuus ainetta?

Syyskauden Studia Generalia -luentosarja Aineen arvoitus päättyy tämän viikon torstaina 10.11.  Silloin pohditaan todellisuuden olemusta, ja keskustelemaan saapuvat kognitiivisen neurotieteen professori Teija Kujala, teoreettisen filosofian dosentti Panu Raatikainen ja sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Puheenjohtajana toimii kosmologian akatemiaprofessori Kari Enqvist.

Ennen kuin päästetään keskustelijat mikrofonien ääreen: Mitä mieltä sinä olet, onko koko todellisuus ainetta?

2 thoughts on “Onko koko todellisuus ainetta?

  1. Ainakin itsessäni syksyn luentosarja on herättänyt paljon ihmetystä ja avannut uusia näköaloja katsoa maailmaa, elämää ja jopa maailmankaikkeutta. On ihmeellistä, miten ainetta todellakin on kaikkialla; miten itse olen muodostunut aineesta, miten aine on järjestäytynyt luonnossa, miten tutkijat osaavat hyödyntää ainetta ja luoda siitä uutta. Kerta kaikkiaan, se on ihmeellistä.

    Tästä huolimatta ajattelen, että *koko* todellisuus ei kuitenkaan ole ainetta – tunteet, ajattelu, ihmisten välinen vuorovaikutus, suullinen perinne, kieli… Vai onko tässä kyse “aineen” tai “todellisuuden” määritelmästä?

    Mitä sinä ajattelet? Kerro!

  2. Jos ja kun lähdetään siitä, että aine on energiaa ja energia ainetta, niin minä uskon koko todellisuuden muodostuvan aineesta. Kuitenkin niin, että mukana on aineen olo-/ilmenemismuotoja, joita emme vielä tunne, ja tällä nyt en tarkoita ainoastaan ns. pimeää ainetta tai pimeää energiaa, vaan mahdollisia muitakin vielä tuntemattomia muotoja.

Comments are closed.