Gluteeniton, maidoton, viljaton, riisitön, laktoositon, paleo, autoimmuuni, lisäaineeton unelmamaksalaatikko
http://otukset.club/unelmamaksalaatikko
Ainekset
- 1 bataatti (n. 750-800 g)
- 700 g (2 pkt á 350 g) naudan jauhettua maksaa
- 1 dl sokerijuurikaskuitua hiutaleina
- 2,5 dl bataatin keitinlientä
- n. 3/4 dl rusinoita
- runsaasti gheetä eli kirkastettua voita (n. 50 g)
- 1 rkl arrowjuurta
- 1 tl suolaa
- Lisukkeeksi puolukkasurvosta (ja voisulaa jos ruokavalio sallii)
Valmistus
Pilko kuoritut bataatit kuutioiksi ja laita kattilaan. Lisää vettä sen verran, että bataatit juuri ja juuri peittyvät. Keitä bataattikuutioita kymmenisen minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
Ota bataattien keitinvettä talteen 2,5 dl ja kaada loput pois.
Survo bataatit soseeksi.
Lisää runsaasti gheetä (n. 50 g tai enemmän) survottujen bataattien sekaan. Itse käytimme läheisestä itämaisten ruokien puodista löytynyttä gheetä.
Jos haluaa käyttää ihan niittylehmien maidosta valmistettua luomugheetä, niin moista saa tilattua ainakin iHerbistä. Viereisen kuvan gheestä (Purity Farms) luvataan, että se on täysin laktoositonta ja kaseiinitonta (tai kyseisiä aineita on ainakin niin vähän, ettei niitä laboratoriotestein pysty havaitsemaan; laktoosia alle 0,22 % ja kaseiinia alle 0,11 %).
Lisää 1 dl sokerijuurikaskuituhiutaleita. Sokerijuurikaskuitua löytyy ihan perusmarketeista samasta hyllystä, missä esim. tattarihiutaleet ja erikoisjauhot ovat.
Sekoita hiutaleet kunnolla.
Sokerijuurikas imee itseensä runsaasti nestettä. Lisää siis talteen ottamasi 2,5 dl bataattien keitinlientä.
Lisää reilu teelusikallinen (jodioitua) suolaa.
Mukavasti makeutta maksalaatikkoon saa lisäämällä maun mukaan rusinoita noin 3/4 dl.
Sekoita ainekset keskenään ja lisää 700 g (2 pakettia á 350 g) jauhettua maksaa raakana.
Sekoittele taikina ja lisää vielä 1 rkl arrowjuurta ja jatka sekoittamista kunnes taikina on tasaista. Arrowjuurta löytyy mm. suomikauppa.fi:stä ja Punnitse & Säästä -liikkeiden maustehyllystä. Myös ruohonjuuri ja iHerb ovat vaihtoehtoja.
Kumoa kattilan sisältö matalahkoon uunivuokaan ja tasoita pinta.
Lämmitä uuni 200 °C:een ja paista maksalaatikkoa tunnin verran.
Kun maksalaatikko on saanut hiukan tummuneen kuoren, on se valmista nautittavaksi, mutta sitä voi hyvin pitää lämpimänä uunissa vaikka toisen tunnin 150 °C:ssa.
Laatikko kestää hyvin uudelleenlämmityksen uunissa esimerkiksi puoli tuntia 175 °C:ssa.