Tillbaka till Nordsjö!

På trots av dåligt vädret vi fick tillbaka till Nordsjö! Det var trevligt att se solig Daisy. Hon hade arrangerade en speciellt rundtur för mig ocd Laura.

Daisy tog hennes Jazzbil (en rollator) och sen vi började vårt sightseing! Cecilia Hoiva Oy, Olivia och Lucia är ganska nya byggnader och det får vi se. Platserna var lättframkomliga, ljusa och snygga. Vi sade också hur fina bastu och tvättrum finns där.

Idag pratade vi om finskarna attityd mot svenska. Daisy, jag och Laura har alla mötade tänkerna var finskarna bara VILL INTE prata svenska. Fras: “Suomessa puhutaan suomea” är bekant. Jag tycker att vi finländarna har en möjlihet att prata både finska och svenska! Vi skulle inte tar det som börda. Attityden påverkar åtminstone halvt!

Kanske nästa vecka får vi en inbjudan till Daisys hem att se hennes dockor…

 

Onsdag den 6 Februari

Idag vi fick besöka Daisys bostaden. Hon hade en kök, vardagsrummet, sovrummen och ett rymligt badrummet. De mest intressanta saker var hennes dockor. Det finns jättemycket dockorna överallt bostaden och en montern var full av dem!

Vänster kan vi ser största del av hennes dockor. Special med den här dockorna är att Daisy har gjort alla klädernä och plagg sig själv. Hon har baby dockor, små dockor och stora dockor. Höger är Daisy och hennes älsklingen. Hon också hade en docka av henne och hennes dottir!

Daisy har gort dockorna hem och i arbetsinstitute. Alla småsakerna finns där till exempel sockorna och underbyxorna. Idag jag och Laura fick lyssna många intresserande historier bakom varje docka.  Det fanns gammal kläder och olika utförander.

Jag vet inte vad spännande vi kom ihåg nästa onsdag…

Onsdag den 13 februari
Hela gruppen fick sjunga och lyssna cellospelande. Janica har tagit hennes cello med sig och spelade några bitar till exempel Ave Maria och Vaggvisa. Man kunde se ständig och hård träning. Janica spelade så duktig! Efter det vi alla sjunde några psalmer. Marjatta hade kopierade ord och jag fick spela piano.

Onsdag den 20 februari

Idag hade jag, Kaisa, Aino och Laura planerat lite vårt träffande med onsdagsgrupp. Efter förra vecka vi noticerade att det är trevligt att görä tillsammans! Först vi diskuterade men sen Kaisa och Aino hade en frågaspel för alla. Där var frågorna om politik, populärkultur och histori. Det sista frågan var att uppräkna alla finska presidenter. Inte så mycket mitt grej men Pekka och Antti visste de alla i rätt ordning!!!

Jag och Laura bakade till andra. Daisy inte deltog eftersom hon fick diskutera med två pojkarna 🙂 Vi serverade havrekex med chocladedipp. Marjatta också hade tagit saft med henne för oss. Åtmistone alla sade att de tyckte om de! Tyvär jag kan inte laga fotoerna här om de eftersom det finns inte rum för de..

Vi ses efter periodpaus! Tack så mycket!

Onsdag den 13 march

Nu kom vi tillbaka till Nordsjö efter periodpaus. Jag tyvär hade två veckor paus och jag fick se det! Det var trevligt att se Daisy igen men jag måste tillstå att det var ganska svårt att börja prata svenska igen.. Vi hade en trevlig stund på balkongen i Daisys bostad däi i Cecilia. Hon visade oss hennes korter från alla olika länder från Europa hon hade varit. Gamla korter och fotoerna såg ut jättefina! Daisy också erbjude oss glass och vindruvar. Jag kunde inte önska mer för den dag. Tack så mycket Daisy!

Onsdag den 20 mars

I den här solig dag fick vi åka igen till Nordsjö. I början jag, Marjatta och Bertil diskuterade om man säger att de är full när de menar mätt. Vänligt Berit gev oss en praktisk tip att äta etikgurkor innan ska dricka alkohol. Det hjälper att man få inte en dålig dagen efter! Tack så mycket Berit!

Laura och jag pratade med Daisy om hennes barndom lite mer. Vi ocskå diskuterade om odling och TV-programmet Supernanny. När Daisy var en ungdom var det moderiktigt för tjejer använda en veckad kjol och en jacka med dragkedja. Det mest populärt lek bland barn var boboll och Daisy berättade att hon var alltid en snabbare eftersom hon var so snabb med bollen!

Vi konstaterade att odlingen idag är mycket olikare än tidigare och vi får se det när ungdomar blir vuxna för tidigt. Tidigare barn måste görä precis hur mamma sade och det var inte tillåten att säga någånting. Barn fick inte hellre läsa romaner. Det var bara skolböckerna för barn. Nuförtiden barn få läsa, men barn få göra allt annat också. Nu är det så att föräldrar få inte säga när barn berättar vad de vill göra. Så få barn görä vad ni vill.

Resulten var att Daisy, Laura och jag hålla med att Supernanny har mycket bra anvisninger för idags föräldrar!

den 10 och 17 Februari

Jag måste bekänna att det hände en liten “uups” och jag glömde att skriva den 10 Februari. Trots vi hade en jättetrevligt möte med Daisy och Laura i Nordsjö. I början Antti och Pekka hade planerat lite tidsfördriv och vi spelade tillsammans “hänga gubben”. De hade hittat på ord som bara Ann-Sofie och seniorerna uppfann. Vi studerande inte hade chans men det spelade ingen roll. 🙂 Det var bara en gång när det var jätte när att vårt gubbe ska bli hängdt.

Efter spelet jag och Laura pratade lite med Daisy. Det var intressant att Daisy inte vet “hänga gubben”. Hon fattade inte vad var meningen med det. Hon sade att det skulle vara bättre att spela sådana spel som man kan träna minnen eller om det hjälper på någåt annat satt.

I förrgår Riki hade togit hans laptop med och han visade oss hur kan seniorerna hitta vårt blog. Vi visiterade HBL webbsida och förstås bloget. Vi också berättade hur den boken ska bli gjort och när det kommer ut. Jag tycker att seniorerna och Ann-Sofie tyckte vårt idè.

Laura och jag visade Daisy vårt skrift för boken och hon korrigerade det. Daisy berättade hur hon kommit till Nordsjö och skojig var att hon aldrig ville flytta till öst Helsingfors men nuförtiden hon bor det östast Helsinfors! Hon hade bott också i Drumsjö som fanns helt annat riktning men eftersom Daisy ville kom närmare hennes dotter, hon flytte till Nordsjö. Även Drumsjö skulle vara roligare att bo väster i Drumsjö, det är inte möjlihet att flytta. Det är så hård.

Leave a Reply