Sco syntyy SCORMilla

sco1.jpgEilen Jani Lemmetyinen (Grafex – Oppivirta) kävi kertomassa sekalaiselle joukolle SCORMista. -Ai mikä se on, minäkin kysyin aluksi.

SCORM on eräs oppimisaihiostandardi, tai tarkemmin yhdistelmä useita eri standardeja. Oppimisaihio (SCORMilla tehtynä Sco) taas on jokin erillinen sisältökokonaisuus, joka voidaan käyttää usealla eri kurssilla ja eri oppimisympäristöissä. Siten esimerkiksi samaa käsien desinfioinnista kertovaa oppimisaihiota voidaan käyttää kirurgian Moodle-kurssilla ja naistentautien Blackboard-kurssilla. Samoin sama oppimisaihio olisi käytettävissä myös Optimassa, verkkosivuilla yms. Standardi mahdollistaa aihion liikuteltavuuden eri ympäristöissä.

Standardin mukaisia oppimisaihiota voidaan valmistaa erityisillä softilla. Jani esitteli meille ilmaista eXe-ohjelmaa, joka vaikutti lyhyen intron jälkeen oikein helppokäyttöiseltä. “Jos osaat käyttää Wordia, osaat käyttää eXe:ä.” eXe perustuu modulaariseen rakenteeseen eli siinä on paljon valmiita pohjia, mutta uusiakin toimintoja voidaan rakentaa. eXellä valmistettu aihio voidaan sitten ladata haluttuun oppimisympäristöön.

Näin kun oppimisympäristöt tuntuvat vaihtuvan aika vikkelällä tahdilla, luulisi oppimisaihioiden viimeinkin lyövän itsensä läpi. Oppimisaihioiden läpimurtoa jarruttanee kuitenkin se, että usein oppimateriaaliin halutaan juuri se oma kotoinen tunnelma, mikä syntyy tutuista ympäristöistä ja terminologiasta. Jos nyt sitten toisten tekemät aihiot kuitenkin kelpaisivat, ei mistään tunnu löytyvän kattavaa aihiokirjastoa.

One thought on “Sco syntyy SCORMilla

  1. Pingback: Marjan blogi » Sco syntyy SCORMilla

Comments are closed.