Mitä saa nauhoittaa

Osallistuin iltapäivällä AKTIIVI-seminaariin, joka lähetettiin myös ACP:n kautta. Kirjauduin vierailijana, ja hups, huomasin, että esitystä nauhoitetaan. Ensireaktio oli lievän ärtynyt, sillä minusta on vähintäänkin tyylikästä tiedottaa nauhoituksesta etukäteen, samoin siitä, millä foorumilla nauhoite aiotaan julkaista vai aiotaanko. Toivoin vaan, ettei kaikkien ACP-osallistujien listaa kovin nauhoituksessa esiteltäisi. No ei onneksi esiteltykään. Sitten Teemu Leinonen, toinen seminaarin pääpuhujista, nosti (myös lievän harmistuneena) nauhoitusasian esille, sillä puhujiltakaan ei oltu etukäteen kysytty lupaa nauhoitukseen, tai edes kerrottu siitä. Kun asiasta sitten tilaisuudessa keskusteltiin, puheenjohtaja kysyi lennossa, saako nauhoitteen julkaista (mutta ei ottanut kantaa ajateltuun foorumiin, sen avoimuuteen tai maksullisuuteen). Mitenhän esiintyjä voisi tällaisesta tilanteesta selvitä tyylikkäästi, jos todella ei haluaisi antaa kalvojaan (joissa on ehkä julkaisemattomia tutkimustuloksia, sarjakuvastrippejä tai kuvia kopioituna verkosta tms) ja esitystään julkiseen levitykseen?

Kun opetusta enenevässä määrin taltioidaan sähköisesti, ja osaa materiaalista julkaistaan nauhoitteina suljetuilla ja avoimilla foorumeilla, muistakaa aina sekä olla kohteliaita että huomioida tekijänoikeudet – siis kysyä lupa esiintyjiltä, ottaa kantaa nauhoitteen aiottuun myöhempään käyttöön ja tiedottaa näistä asioista myös osallistujia. Etukäteen :)

Ai niin, se ACP-osallistujien lista, se näytettiin sitten esityksen lopuksi.

One thought on “Mitä saa nauhoittaa

  1. Yleensä lupa heltiää kun tosiaan kysyy ennakkoon. Onko kenelläkään sellaista valmista lupapaperia, jota käyttää näissä yhteyksissä ?

    Meillä ollaan ottamassa käyttöön sellainen prosessi, että lupa nauhoittaa kysytään ennakkoon, yleisöä ei kuvissa näytetä ja osallistujalista poistetaan, nauhoituksen saa ensin katsoa luennoitsija itse ja hän voi pyytää ettei julkaista jos kokee jotenkin tilanteen luistuneen käsistä…

    Luennoitsijan on kyllä itse ymmärrettävä, ettei voi käyttää julkisesti esim. jonkun toisen julkaisematonta materiaalia tms. johon hänelläkään ei ole tekijnoikeutta tai lupaa….

    t. Susanna

Comments are closed.