Vuosikertomus 2020

 

Toimintakertomus 2020

HELWOR on jakanut tietoa tapahtumista ja keskustelunaiheista jäsenilleen sähköpostilistan kautta ja laajemmallekin yleisölle nettisivujensa kautta. HELWORin hallituksen jäsenet ovat osallistuneet aktiiviseen tasa-arvoa ja hyvinvointia edistävään keskusteluun ja välittäneet yhteistä viestiä  omissa tiedekunnissaan ja yksiköissään.

Helmikuussa HELWOR teki tietoiskut häirinnästä suomeksi ja englanniksi Helsingin yliopiston koulutusohjelmien johtajille. Asiantuntija Esko Koponen on pyrkinyt pitämään asiaa esille läpäisevästi. Harmi kyllä johtajille tarkoitettu koulutus ei mahtunut heidän ohjelmaansa.

Maalis-huhtikuu: Laadittiin tukikortit työhyvinvointiryhmien vapaaehtoisille yhteyshenkilöille – Support cards for the well-being group volunteer contact persons.

Vuosikokous 22.4.2020 Hanna Vehkamäki esitteli tukikortit.

HELWORin keräämä ja kehittämä materiaali seksuaalisesta häirinnästä ja tiedostamattomista ennakkoluuloista muodosti oleellisen osan EUn GENERA (Gender Equality Network in Physics for the European Research Area) verkoston työtä modulaarisen urakoulutuksen kehittämiseksi eurooppalaisten nuorten tutkijoiden tueksi.

 

 Vuosikertomus 2019

Tämän vuoden toimintaa on värittänyt seksuaalinen häirintä -kyselyymme liittyvät toimet sekä unconscious bias -tiedon levittäminen. Jälkimmäisestä saamme kiittää erityisesti hallituksen jäsentä Emma Terämää – hänen viime vuoden vuosikokousesitelmänsä vaikutus on ollut upea. Vielä haluan nostaa Kumpulan kampuksen tehotiimin (Katja Lauri, Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki) esiin: he ovat tehneet hartiavoimin töitä työhyvinvoinnin edistämiseksi ja ovat saaneet aikaan – jos sallitte ilmauksen – fantastisia tuloksia. Esimerkkeinä mainitsen vapaaehtoisten työhyvinvointiyhdyshenkilöi-den koulutus ja toiminta sekä code of conduct -suunnitelma kampukselle. Nämä ovat käytäntöjä, joiden soisi leviävän kaikille kampuksille, kullekin sopivasti räätälöiden. Suuri kiitos myös koko hallitukselle, olemme puhaltaneet aktiivisessa hengessä samaan tuulivoimalaan (hiilikasoja yritetään vähentää).

* Hallitus kokousti ja palaveerasi paljon sähköpostitse 2019: ensimmäinen sähköpostikokous 18.–25.2., helmikuussa päätettiin yhdistyksen logovaihtoehdoista  niin ikään sähköpostitse. Samoin vuosikertomus ja -toimintasuunnitelma laadittiin yhdessä huhtikuussa sähköpostitse. 9.5. ja 27.5. pidettiin kokoukset livenä. Syyskuussa sähköpostitse sovittiin muun muassa rehtorien palaverissa esille otettavista asioista.

Tapahtumia on kirjattu Helsingin tutkijanaisten blogiin: https://blogs.helsinki.fi/tutkijanaiset/

* Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki vetävät Kumpula Campus Women in Science -verkostoa Kumpulassa, https://blogs.helsinki.fi/kumpulawomen/

* Eija Tuominen, Hanna Vehkamäki ja Katja Lauri ovat Suomen fyysikkoseuran Diversity in Physics Finland -työryhmän johtoryhmässä.

* Eija Tuominen, Hanna Vehkamäki ja Katja Lauri ovat Nordic Diversity in Physics -verkoston johtoryhmässä.

* Vuosikokous 25.4. Vuosikokousesitelmänä Jenni Janakka järjesti jäsenille ”Röyhkeyskoulun” minimuotoisesti.

* 13.2. Päivi Salmesvuori, Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki (sairastui, oli mukana neuvotteluissa spostitse ennen ja jälkeen) neuvottelivat HYn tasa-arvoyhdyshenkilöiden Timo Valtosen, Pirjo Kekäläisen ja Veli-Pekka Heiskasen  kanssa miten voisi käsitellä ja ennaltaehkäistä seksuaalista häirintää yliopistolla.

* Helmikuussa Päivi Salmesvuoripj ja Liisa Husu laativat lyhyen esittelyn

Helsingin tutkijanaisista ja tarjosi OKMlle asiantuntijatukea lokakuussa järjestettävän EU-konferenssin Gender Equality in Research and Innovation -suunnitteluun.

* Carolina Björkas suunnitteli logovaihtoehtoja yhdistykselle, valitsimme helmikuussa  mieluisimman.

* 19.2. Kamari-tilassa (Koneen säätiön) seksuaalinen häirintäkyselyn läpikäymistä valta-näkökulmasta. Paikalla pj ja vpj.

* 8.3. Eija Tuominen oli kutsuttu puhumaan Linköpingin naisten päivän tapahtumassa aiheenaan “How to fight sexual harassment in Academia”, ml Flinga-harjoitus.

* 7.–12.4.2019 Katja Lauri esitteli posterin, jossa häirintäkyselyn tuloksia European Geosciences Unionin General assemblyssä Wienissä.

* 17.5. Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki pitivät fysiikan osaston ja fysiikan tutkimuslaitoksen yhteiseen työhyvinvointitilaisuudessa Flinga-session.

* 5.6. kiitosaamiainen HELWORin entisille ja nykyisille hallituksen jäsenille Fazer-kahvilassa Kluuvissa, viisi pääsi paikalle.

* 18.9. Päivi Salmesvuori ja Hanna Vehkamäki osallistuivat Tampereen yliopiston järjestämään seminaariin ”Sukupuolten tasa-arvo tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa” Helsingin Musiikkitalon Terassilämpiössä.

* Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki edustavat HY:n fysiikan osastoa ja INARia EU:n GENERA-verkostossa (Gender Equality Network in Physics in the European Research Area, https://www.genera-network.eu/). Eija osallistui GENERAn tapaamiseen 18.–19.9 Hampurissa.

* 11.10. Eija Tuominen  ja Hanna Vehkamäki yhdessä ass.prof. David Weirin ja varadekaani Samuli Siltasen kanssa järjestivät “Athena Swan and Project Juno Information Event, towards equal opportunities in academia” -tilaisuuden Kumpulassa nähtävissä täällä: https://www.helsinki.fi/en/unitube/video/035631c1-de73-4812-bc97-729918fe8e50

* 23.–24.10. Päivi Salmesvuori, Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki osallistuivat ”Research and Innovation Excellence through gender equality: New pathways and challenges” konferenssiin, jonka Suomi järjesti EUn puheenjohtajamaana konferenssikeskus Grand Marinassa Helsingissä.

4.–5.11. NORDNIP -konferenssissa (Second Conference of Nordic Network for Diversity in Physics) Katja Lauri, Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki olivat sekä järjestelykomitea että esitelmöivät ”Women abd Physics in Finland” Hanna Vehkamäki veti tilaisuudessa myös priviledge walkin sekä Päivi Salmesvuori oli loppupaneelissa keskustelijana aiheesta ”Unconscious Bias”.

* 24.–26.10. hallituksen jäsen Marjut Jyrkinen oli mukana järjestämässä Gender Studies -konferenssia, jonka HY:n sukupuolentutkimus toteutti yhdessä WeAll & Incorporating Vulnerabilities -tutkimushankkeiden sekä SUNSin kanssa.

* 29.10. Päivi Salmesvuori, Eija Tuominen, Hanna Vehkamäki ja akatemiaprofessori Timo Vesala palaveerasivat rehtori Jari Niemelän ja vararehtori Tom Böhlingin kanssa aiheena yliopiston hallinnon ja tutkijoiden, opettajien ja teknisten henkilöiden yhteistyön parantaminen.

* 11.11. Hanna Vehkamäki piti Unconscious Bias -seminaarin Viikissä.

* 27.11. Check Your Blindspot: Exploring unconscious gender bias” Emma Terämä, Päivi Salmesvuori, Eija Tuominen ja Hanna Vehkamäki vetivät erityisesti Meilahden kampukselle suunnatun koulutustilaisuuden Biomedicumissa.

* 10.12. järjestimme Tiedekulman Think Loungessa  #Metoo, valta, tasa-arvo ja työhyvinvointi. Miten muutos tehdään? keskustelutilaisuuden. Paikalla oli parikymmentä henkeä.

Ohjelman toteutus oli seuraava:

1) Taide- ja kulttuuriala: asenteista käytäntöjen muuttamiseen – Sari Karttunen ja Anna Anttila (Cupore)

2) Seksuaalinen häirintä aina vallankäyttöä? – Päivi Salmesvuori (Helsingin tutkijanaiset ry)

3) Työhyvinvoinnin ja tasa-arvon edistäminen käytännössä Kumpulan kampus:
Code of Conduct – Eija Tuominen (Mat. Lu. Tdk, fysiikka)
Seksuaalisen häirinnän estäminen -koulutus – Hanna Vehkamäki (Mat. Lu. Tdk, INAR)

* 10.12. HELWORin pikkujoulu Sori Taproomissa.