Seitsemäs kurssikerta

Omatoimista työskentelyä ja muutama kirosana

Seitsemännellä ja viimeisellä kurssikerralla ohjeena oli tehdä karta itse valitusta aiheesta ja alueesta. Aiheen valitseminen oli vaikeaa, sillä oli niin paljon ideoita mitä toteuttaa. Päädyin lopulta valitsemaan aiheekseni suhteelliset luvut itsemurhista, ja arvosanat YK:n maailman onnellisimpien maiden raportissa. Vertailen siis kartassani itsemurhien määrää suhteessa väkilukuun ja maiden arvosanoja onnellisuus raportissa.

Kuva 1. suhteelliset itsemurhaluvut valtioittain ja niiden arvosanat YK:n onnellisimmat maat listauksessa

Suomi on YK:n onnellisuus raportin onnellisin maa, mutta itsemurhien määrää kuvaava punainen pallo on suhteessa aika suuri. Esimerkiksi Etelä-Sudanin vastaavaa lukua kuvaava pallo on lähes puolet pienempi, vaikka onnellisuus raportissa valtio on viimeisenä. Itsemurhilla ja pisteillä onnellisuus raportissa ei siis ole korrelaatiota.

Suurin itsemurhia kuvaava pallo löytyy Lesothosta, joka sijoittuu onnellisuusraportin häntäpäähän. Karttaa tulkitessa tulee huomata, että pallot eivät kuvaa itsemurhien lukumäärää, vaan niiden suhteellista lukua koko väestöstä. Itsemurhia tehdään esimerkiksi Koreassa määrällisesti huomattavasti enemmän kuin Lesothossa, mutta koska väkiluku on Koreassa niin suuri, että itsemurhien määrää kuvaava pallo jää suhteellisen pieneksi.

Opin tällä kerralla, että aineiston voi esittää kartalla myös erikokoisten pallojen avulla, tekemällä aineistosta yhden piirakan diagrammeja, jotka kasvavat aineiston mukaisesti.

Kurssikerta ei ollut helppo vaikka voisi niin kuvitella, kun on vapaat kädet kartan tekemiseen, mutta siitäkin selvittiin Arttu Paarlahden ja opiskelija kavereiden avulla.

Sanoin blogini alussa, etten identifioi itseäni GIS-velhoksi, enkä identifioi vieläkään, mutta sentään olen oppinut QGIS sovelluksesta ja sen hyödyntämisestä. Sampo Väätäjä sanoi blogissaan, että vaikka hän oli skeptinen kurssia kohtaan, se osoittautuikin hyvin mieluisaksi kurssiksi. Samaistun tähän täysin, sillä vaikka kurssin aikana tuli vuodatettua kyyneleitä, sain siitä silti paljon irti.

Lähteet

Väätäjä, S. (2024). Sampon Blogi. Seitsemäs kurssikerta (27.2.2023). https://blogs.helsinki.fi/vsampo/