Salasanat

Syksyn viimeisellä kerhokerralla käsitellään salasanoja. Millainen on hyvä salasana? Entä millaisia salasanoja ei pitäisi käyttää? Tutkimustehtävässä pääset koodaamaan Scratchillä ohjelman, joka kysyy salasanaa, kunnes annetaan oikea vastaus. Parisi tulee udella oikea salasana sinulta kyllä-ei-kysymysten avulla.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: tietokoneen, koodausohjeen

Katso koodausohje tästä: Koodausohje

Millaisia helppoja salasanoja keksitte? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Enigma

Tämän kerhokerran aiheena on historiallinen salauslaite Enigma. Videolla tutustutaan Enigman historiaan ja toimintaperiaatteeseen. Tutkimustehtävässä pääset askartelemaan oman Pikku-Enigman ja harjoittelemaan salakirjoittamista.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: tulostetut Pikku-Enigman osat, sakset, liimaa, haaraniitin, kynän ja paperia.

Minkä viestin haluat salata muiden kerholaisten purettavaksi? Kirjoita salattu viesti  kommenttina tämän postauksen kommenttikenttään. Kirjoita myös salausavain viestin mukaan. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Valehtelu ja todennäköisyydet

Tämän viikon kysymyksenä on: Valehteleeko Emma? Emman paras kaveri alkaa epäillä vilpillistä metromatkustamista, kun Emman metromatkat suuntautuvat useammin poikaystävän kuin parhaan kaverin luo.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: kynän ja paperia

Millaisia perusteluja saatiin puolesta ja/tai vastaan? Miten väittelytilanne sujui? Raportoi väittelyn tuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Veropetos

Tällä viikolla tutkitaan ensimmäisen luvun lakia, eli Benfordin lakia. Miten laki auttaa verottajaa huomaamaan väärin ilmoitetut tulot? Entä miten jokien pituudet ja kaupunkien väkiluvut liittyvät viikon aiheeseen? Katso videolta, mistä on kyse!

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: paperia, kynän ja laskimen

Benfordin lain mukaisessa lukujoukossa luvun ensimmäinen numero on todennäköisimmin:
taulukko_kerhosivulle

Mitä luonnollisten lukujen joukkoja (esim. jokien pituuksia, kaupunkien asukaslukuja, asuntojen hintatietoja) tutkit? Pätikö Benfordin laki valitsemallesi aiheelle? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

 

Henkilötunnukset

Mitä kaikkea henkilötunnuksesta voi päätellä, ja miten henkilötunnukset liittyvät rikoksiin? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia tämän viikon kerhokerralla. Muista pitää omasta henkilötunnuksestasi hyvää huolta, äläkä kerro sitä muille!

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: tutkimusmateriaalin tulostettuna, kynän ja laskimen.

Tulosta tutkimusmateriaali tästä: Henkilötunnuksia

Tutki annetun listan henkilötunnuksia. Mitä voit päätellä niistä? Ovatko tunnukset aitoja? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Rikosalueet

Mathversum pyörähtää taas käyntiin uusin videoin! Tämän syksyn kerhokokonaisuuden teemana on matematiikka ja rikokset. Ensimmäisen videon aiheena on rikosalueet ja niiden määrittäminen geometrian avulla. Tehtävässä pääset piirtämään kartalle Pohjois-Euroopan uudet valtiot pääkaupunkien mukaan, tai vaikka oman kaupunkisi Pokestoppien lähialueet.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: valitsemasi kartan tulostettuna, tutkimusohjeet, tusseja, värikyniä, lyijykynän, viivottimen ja kulmaviivaimen (voit myös käyttää harppia kulmaviivaimen sijaan).

Tulosta tutkimusohjeet tästä: Kaupunkisuunnittelua

Mitä karttaa ja mitä keskuksia tutkit? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Kooste kerholaisten kuvista

Neljännen kerhokerran aiheena oli kultainen leikkaus ja tutkimustehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa valokuva, jossa tämä suhde esiintyy. Tässä kerholaisten tuotoksia.

Kuvia voi lähettää edelleen sähköpostiosoitteeseen jenni.j.rasanen@helsinki.fi.

Ella_Pajala

Kuva: Ella Pajala

krke0003

Kuva: krke0003

Ronja_Tapio

Kuva: Ronja Tapio

Möbiuksen nauha

Tämän kevään viimeistä kerhokertaa viedään! Tällä kertaa tutustutaan siihen, miten matematiikkaa voidaan hyödyntää käsitöiden tekemisessä ja suunnittelussa. Tutkimustehtävässä tehdään kokeita Möbiuksen nauhalle.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: paperisuikaleita (leveys n. 3-4 cm), teippiä, kyniä ja sakset

Mitä syntyi erilaisten leikkausten tuotoksena? Raportoi tutkimustuloksista jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää viestisi omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Paperitaikaa

Haluaisitko viihdyttää kavereitasi näyttävällä ja hauskalla taikatempulla? Tällä kertaa opit tekemään yksinkertaisen paperitaikatempun, joka varmasti loksauttaa muiden suut auki.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: paperia, sakset ja tehtävämoniste tulostettuna (tulosta tehtävä moniste tästä: Paperitaikaa)

Kokeile taitella kuvioita ensin ilman ohjeita, mutta jos tarvitset apua, voi katsoa vinkkiä tästä: Paperitaikaa_vastaukset

Millaisia kuvioita sait leikattua paperista irti? Raportoi tutkimuksistasi jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää kommentin joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!

Kultainen leikkaus

Tällä kerralla tutustutaan siihen, miten kuvista saadaan esteettisesti miellyttäviä. Esimerkiksi modernintaiteen museon Kiasman suunnittelussa on käytetty maagista suhdelukua, jotta rakennuksesta on saatu silmää miellyttävä. Pääset myös hyödyntämään oppimaasi oman valokuvan suunnittelussa.

Tutkimuksen tekemistä varten tarvitset: mittanauhan tai viivoittimen sekä kameran, tabletin tai kännykän, jolla voi ottaa kuvia

Lähetä ottamasi kuva sähköpostiosoitteeseen jenni.j.rasanen@helsinki.fi. Me teemme lähetetyistä kuvista sitten kuvakoosteen kerhosivuille. Raportoi myös tutkimuksistasi jättämällä kommentti tämän postauksen kommenttikenttään. Muistathan jättää kommenttisi joko omalla nimelläsi tai nimimerkillä varustettuna!