viikko3

Tulvaindeksikartta järvisyysprosenteilla. viikolla 3 yhdistelimme tietokantoja mm. maiden, timanttikaivosten ja konfliktien välillä Afrikassa. Teimme taulukoita ja vertailimme tietoja eri sarakkeissa. Eli jatkettiin QGIS:ssin käytön harjoittelua. 

Timanttikaivosten, öljyn ja konfliktien välillä oli vähän yhtäläisyyksiä esim. Angolassa on paljon timantteja ja konflikteja, Tansaniassa ei kuitenkaan ollut konflikteja vaikka timantteja löytyi. Eli timantit ja niiden tuoma vauraus ei ainakaan poista konflikteja, mutta ei välttämättä aiheutakkaan niitä.

 

Kuva 1, Afrikka, öljy näkyy liiloina alueina, timantit vihreällä ja konfliktit punaisella. Tähän karttaan unohdin tehdä legendan yms.

Itsenäinen tehtävä tältä viikolta oli järvisyyden ja tulvaindeksien kuvaamista koropleettikartalla Suomessa. Tehtävä oli vaikea enkä olisi siitä suoriutunut ilman muiden apua.

“Tehtävä oli asiaa kaunistelematta haastava, ja vaati enemmän kuin viisi henkilöä ratkomaan samaa arvoitusta. Aikaisempien tuntien opit olivat erittäin tehokkaasti unohtuneet ja vaativat tovin QGIS:n pyörittelyä ennen kuin ne palasivat mieleen, esim. miten yksinkertainen koropleettikartta luodaan.”  (Tiainen, N 2.2.2022)

Kuva 2, Järvisyys ja tulvaindeksi koropleettikartalla Suomessa.

Kartta (kuva 2) on mielestäni hauskan näköine, koska limen vihreä, punainen ja harmaa luo kivaa kontrastia. Käytännöllisestä näkökulmasta kartta on huono. Pylväsdiagrammit kartassa antaa vähän suuntaa ilmiöiden koosta toisiinsa, mutta ei ole tietoa esim. siitä että mitä mittayksikköä datan keräämisessä on käytetty, eli mitä pylväät tarkoittavat. Pylväät eli järvisyys prosentit on kuitenkin selkeästi suurimmat alueilla, joilla on paljon tai isoja järviä eli ainakin se on sillä tavoin onnistunut.

 

lähde:

Tiainen, Nea. Melkein Gis-guru siis itsekkin,  (lainattu 7.2.2022)
https://blogs.helsinki.fi/tiainea/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *