viikko 4

 

Viikolla 4 teimme itsenäisenä tehtävänä vapaavalintainen ruututeemakartta, tunnilla kokeilluilla menetelmillä. “Jotta tällainen oli mahdollista tehdä, täytyi aineistoon ensin luoda ruudukko Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen päälle. Tähän ruudukkoon yhdistimme lisää tietoa, josta saatiin luotua teemakartta.” kuten Lotta Sainio kertoo blogissaan Mantsailua.

Minä päätin tehdä ruotsinkielisten määrää edustavan kartan. Kartalla näkyy vaaleanpunaisen tai purppuran eri sävyillä skaala, joka kertoo ruotsinkielisten osuudesta prosentteina pääkaupunskiseudun väestöstä.


Kuva 1, ruotsinkielisten osuus prosentteina pääkaupunkiseudun väestöstä.

Mielestäni kartta onnistui aikahyvin. Siinä näkyy selkeästi, että ruotsinkielisiä asukkaita on suhteessa paljon varsinkin Espoossa ja Sipoossa ja tämä myötäilee myös omaa aikaisempaa käsitystäni. Ehkä yhtenä kritiikkinä voisi olla se, että ilmiön vahvin luokka “13,9-100%” on melko suuri ja ensi kerralla sen voisi jakaa vielä useampaan luokkaan.

Kartan tekeminen oli taas samaa pelkkää hämmennystä. Välillä joku kohta tuntui tutulta, mutta hyvin hämärästi. Onneksi on avuliaita luokkatovereita vieressä. Yritän tässä miettiä, että miten voisi painaa mieleen kaikki vaiheet kun ne on nähnyt vain kerran. Ehkä ensi tunnille otan kynän ja paperia ja yritän kirjoitella vaiheita ylös, niin voisi olla vähän mahdollisuutta suoriutua itsenäisestä tehtävästä… itsenäisesti.

Lähde: Sainio, Lotta. kurssiblogi Mantsailua (lainattu 14.2.)
https://blogs.helsinki.fi/salotta/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *