viikko5

 

Melualuetehtävä

Viikolla 5 teimme itsenäisenä työnä  bufferivyöhykkeitä. Teimme kaksi karttaa, toisen Helsinki-Vantaan lentokentän kiitoratojen vyöhykkeistä, ja toisen laskeutuvan lentoliikenteen melunalueesta.

Tarkoituksena oli tehdä tämä ensimmäinen harjoitus Malmin kentästä eikä Helsinki-Vantaasta, mutta huomasimme sen vasta tehtävän tehtyämme. Onneksi se ei vaikuttanut kuitenkaan bufferialueiden laskemisen harjoitteluun millään oleennaisella tavalla.

Kuva 1, Helsinki-Vantaan lentokentän melualueella asuvien määrä.

Alueen 2km bufferivyöhykkeellä asui 10586 asukasta ja 1km sisällä 922. Näin jälkikäteen katsottuna, bufferialueella olevat asukkaat (harmaat pisteet) olisi voinut korostaa tai jotenkin erottaa kartassa muista asukkaista, kuten Katri Hämäläinen oli tehnyt postauksessaan GIS- buffereita ja uima-altaita blogissaan GIS-velhoksi (17.2.2022)

Kuva 2, Helsinki-Vantaan lentokentän saapuvan liikenteen melualue ja kiitoradat vyöhykkeineen.

Helsinki-Vantaan 65db-alueella asui 303 henkilöä ja vähintään 55db-alueella 11923. Saapuvan liikenteen melualueella asui 27219 henkilöä.

Uima-allastehtävä

Kuva 3, Helsingin kaupungiosien uima-altaiden absoluuttinen määrä.

Pääkaupunkiseudulta löytyy 855 uima-altaalla vaustettua rakennusta. Asukkaita sellaisissa rakennuksissa joissa on  uima-allas on 12170. Noista taloista omakotitaloja on 345, rivitaloja 113 ja kerostaloja 181. Kaikista uima-allasrikkain alue on lauttasaari. Saunoja oli 21 922 rakennuksessa ja niiden osuus silloin taloista olisi 24,4%

Kartoista tuli ihan nätit. Viivan ja bufferin tekeminen oli melko helppoa, mutta heti kun täytyy laskea jotain, menee vaikeaksi.  QGIS on niin monimutkainen ja kaikki ikkunat näyttävät samalta, niin on lähes mahdoton muistaa miten on aijemmin jotain samanlaista tehnyt, saati sitten soveltaa ja improvisoida. Onneksi yhdessä selvisime tämänkin viikon tehtävistä.

Yleisesti viikon 5 tunnista

Tällä kertaa kirjoitin muistiinpanoja samalla kun kuuntelin opetusta, niin kuin suunnittelin viimeviikon blogia kirjoittaessa. Se toimi ihan hyvin, minusta tuntui, että oikeasti opin jotain. Mutta tehtäviä tehdessä se oli taas lähes yhtä tyhjän kanssa. Olin taas jälleen täysin hukassa ja tätä kirjoittaessani olen istunut gis-luokassa nyt kahdeksan tuntia, olo on yhä toivoton.

 

lähde:

Hämäläinen, Katri. GIS- buffereita ja uima-altaita, GIS-velhoksi (17.2.2022) lainattu 11.3.2022
https://blogs.helsinki.fi/katriham/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *