vko 7

 

Laskiaisen jälkeisenä keskiviikkona tehtiin oma kartta. Tämä kartta (kuva 1) oli noin kahdeksas kokeilu/idea. Maanantaina istuimme gis-luokassa viiteen asti päivällä, koneen ääressä yrittämässä tehdä jonkinlaista karttaa. Keskiviikko aamuna tämä kuitenkin onnistui aika nopeasti opettajan avustuksella.

Ongelma oli ollut siis se, että vaikka aineistojen haku välillä onnistui, emme muistaneet miten kahdesta aineistosta tehdään yksi attribuutti taulu, jonka nyt tiedän onnistuvan sinisen kuvakkeen “join” kohdasta.


Kuva 1, Euroopan maat ja niiden maatalouskäytössä oleva alue ja metsät vuonna 2015.

Euroopan maat on esitetty kartassa harmaalla. Keltaiset palkit kuvastavat maatalouskäytössä olevan alueen prosenttia ja vihreät palkit metsäalueiden prosenttia. Kaikista maista ei ole tietoa kuten Suomesta, Iso-Britanniasta ja Ranskasta.

Maita ja palkkeja vertaillessa huomaa, että esim. metsäisässä Ruotsissa vihreä metsäpalkki on melko korkea ja maatalous matala. Kun taas mustamullan alueella Ukrainassa maatalouteen käytetty alue on suuri ja metsien alue verrattain hyvin pieni.

Nyt karttaa katsellessani huomaan myös, että olisi ollut parempi käyttää sanaa “valtio” kun sanaa “maa”, joka jo muutenkin esiintyy kartassa “maankäyttönä” ja “maanviljelynä”. Palkit ovat toisaalta liian pienet, mutta kun esim. entisen Jugoslavian alueella on tiheästi pieniä valtioita, isommat palkit peittivät toisiaan.

Jos taas isommille valtioille olisi tehnyt isommat palkit olisi se voinut olla harhaan johtava, kun kyseisessä kartassa ei kuitenkaan vertailla valtioita toisiinsa. Se antaa yleiskuvaa, mutta lähteenä en sitä käyttäisi koska esim. Italian ja Vatikaanin palkit ovat päällekkäin ja on vaikea tunnistaa kumpi on kumpi. Kartassa ei ole myöskään mitään nimiä, lukuarvoja tai prosentteja joten se on vain suuntaa antava. Kartta on yksinkertainen, mutta osaamiseeni nähden ihan sopiva ja kuitenkin toimiva ja mielestäni selkeä.

Kurssi oli vaikea, mutta yhdessä sekin onnistui. “Antoisinta kurssissa oli kyllä se, että meillä mantsalla on hyvä tekemisen meininki ja kannustamme toisiamme kurssin tehtävissä.” Lotta Sainio sanoo tekstissään Viikko 7: Loppuhuipennus blogissaan Mantsailua.

lähde:

Sainio, Lotta. Viikko 7: Loppuhuipennus, Mantsailua (4.3.2022)
Lainattu 16.3.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *