Mitä mentorointi on?

Mentorointi on ajallisesti määritelty yhteistyösuhde, jossa kokeneempi jakaa omasta kokemuksestaan vähemmän kokeneelle. Mentorointia tapahtuu usein työpaikoilla osana perehdytystä tai uusien roolien tullessa ajankohtaiseksi. Opiskelijoita mentoroitaessa mentoroinnin sisällöt liittyvät usein ammatilliseen kasvuun ja urasuunnitteluun. Mentorointi pohjautuu kunnioitukseen ja luottamuksellisuuteen.

Mentorointi toimii kahteen suuntaan niin, että se tarjoaa mahdollisuuden kasvuun ja kehittymiseen niin aktorille kuin mentorillekin. Aktori on kuitenkin aina vastuussa omasta kehittymisestään ja näin ollen tavoitteidensa ilmaisemisesta.

Aluksi on tärkeää keskustella siitä, millaisiin kysymyksin aktori haluaa mentoroinnin aikana keskittyä. Mentorointiparin on hyvä määritellä  tavoitteensa ja toiminnan sisällöt yhdessä. On hyvä tutustua Mentoroinnin-tyokirjaan ja etsiä sieltä ideoita tapaamisiin.

Orientaation jälkeen alkaa varsinainen mentorointi. Se aloitetaan aloitustapaamisella, jossa parit tapaavat ensimmäisen kerran. On tärkeää, että jokainen pari määrittelee omat pelisääntönsä: miten ja milloin pidetään yhteyttä ja minkälaisia asioita lähdetään yhdessä tavoittelemaan. Mentorointipari päättää keskenään seuraavista tapaamisistaan ja suosittelemme kuukausittaisia tapaamisia. Tapaamisille voi määritellä halutessaan yhteisistä tavoitteista nousevan teeman, josta keskustellaan. Mentorointi päättyy yhteisen päätöstilaisuuteen.