Första lektionen av GEM

Sådär! Så har en ny GIS-kurs startat. Jag gick in på första lektionen utan några förväntningar men med en positiv inställning. Det här med bloggandet känns helt okej, jag gillar att skriva för relativt fri hand. På första lektionen gick vi igenom lite vad kursen innebär, repeterade grunder inom lägesinformation, raster- och vektordata och talade om olika databaser.

Efter att vi fått alla lite tråkigare saker och ting gjorda, började vi med att öppna ett helt nytt program för säkert alla i klassrummet; nämligen QGIS. Vi gick igenom grunderna för användningen av programmet och till slut gjorde vi två uppgifter baserat på datan vi fört in på programmet.

På första kartan hade vi information om hur mycket kväveutsläpp länder runt Östersjön har. Vi hämtade datan av alla kustländer och deras kväveutsläpp, och räknade de relativa utsläppen för alla länder skilt. Efter det kunde man se rödaktiga färger på alla länder, och desto rödare landet är desto mera utsläpp har det. I detta fall kan man se att Polen har de största utsläppen av kväve (se bild 1).

Bild 1: Andelen utsläpp av kväve per land, %.

Efter att vi bekantat oss med att öppna data på programmet, göra kartan, reglera färgerna och skalorna, gjorde vi en annan valfri karta. Jag valde att göra en karta som visar arbetslöshetsgraden i Finland. Arbetslösheten räknas med att räkna den procentuella andelen i en kommun av summan arbetslösa i hela Finland. Tyvärr sparade jag inte kartan och kan inte visa den i detta inlägg. Sorry! Dock har min goda vän Matias Hytti gjort en likadan karta och använt samma data i hans blogginlägg. Länken till hans blogg finns nedanför.

Såja! En bra start på kursen. Ligger på soffan i Suppa och skriver denna text, super skönt. Idag är det onsdag, inte länge kvar till det efterlängtade veckoslutet. Kursen verkar hittils ok, jag har en stark känsla att jag kommer lära mig mycket under kursen!

Till nästa gång, Anna Nuutinen

Källor:

Hytti, M, blogginlägg från kurstillfälle 1, använt 22.1.2020 https://blogs.helsinki.fi/mchytti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *