Yleisölle avoimet luennot

Yhteenveto Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) tuoreimmasta arviointiraportista hyväksyttiin lokakuun lopussa Kööpenhaminassa. Uusimassa raportissaan paneeli vahvistaa yhä vankemmin, että ihmisen toiminnasta aiheutuva lämpötilan nousu on kiihtyvää. Samalla ilmastopaneeli tunnustaa, ettei lisääntyvä tutkimustieto yksin riitä. Ilmasto-ongelman ratkaiseminen vaatii eettisten arvojen ja periaatteiden tunnistamista ja sovittamista yhteen päätöksenteon kaikilla tasoilla. Tuoreessa raportissaan ilmastopaneeli myöntää myös, että aiempien raporttien pääpaino on ollut taloudellisissa arvioissa etiikan sijaan. Nyt paneeli muistuttaa, miten eettiset valinnat vaikuttavat ratkaisevasti myös päätöksentekoa ohjaavien taloudellisten laskelmien lopputuloksiin.

Kansainvälinen keskustelu ilmastopaneelin raportista sekä ilmastoetiikan ja taloustieteen välisistä suhteista rantautuu Suomeen heti tuoreeltaan. Marraskuun 11.-13. järjestetään Helsingin yliopistossa kansainvälinen tieteellinen työpaja Ethical underpinnings of climate economics.

Työpajan toiseksi pääpuhujaksi saapuu yksi IPCC:n raportin kolmannen osan pääkirjoittajista, Oxfordin yliopiston etiikan professori John Broome. Broomen tausta on sekä taloustieteessä että filosofiassa ja hän julkaisi ensimmäisen ilmastonmuutosta käsittelevän teoksensa jo vuonna 1992. Hänen uusin kirjansa Climate Matters: Ethics in a Warming World (W.W. Norton & Comp) julkaistiin vuonna 2012. Broomen tiistaina 11.11. klo 9.00–11.00 pidettävän luennon otsikko on ”Climate change: life and death”. Luento on Metsätalon salissa 1, Unioninkatu 40.

Toinen pääpuhuja on Manchesterin yliopiston professori John O’Neill. O’Neill on osallistunut useisiin ympäristöpolitiikan arviointihankkeisiin Euroopan Unionissa ja Iso-Britanniassa. O’Neillin luennoi torstaina 13.11. klo 9.00–11.00 otsikolla ”Mapping climate disadvantage”. Luento on Athenan salissa 302, Siltavuorenpenger 3A.

Tiistaina 11.11. klo 16-18 pääpuhujat keskustelevat ilmastotalouden ja etiikan välisestä suhteesta Aalto yliopiston professorin Matti Liskin kanssa. Tilaisuuden otsikko on ”Integrating ethics and economics in climate policy assessment” ja puheenjohtajana toimii akatemiaprofessori Uskali Mäki. Tapahtuma on Metsätalon salissa 6, Unioninkatu 40.

Lisäksi O’Neill pitää perjantaina 14.11. klo 12-14 luennon biodiversiteetin suojelun etiikasta. Luento on Metsätalon salissa 6, Unioninkatu 40.

Pääpuhujien luennot sekä keskustelutilaisuus ovat avoimia yleisölle ja tiedotusvälineiden edustajille. Ei ennakkoilmoittautumista, tervetuloa paikalle kaikki kiinnostuneet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *