OhioLink (ALA, 6.posti)

Sessio: “Issues and Trends in Digital Repositories of Non-textual Information: Support for Research and Teaching”.

Thomas Dowling esitteli OhioLINKin Digital Resource Commonsia. OhioLINK on Ohion osavaltion kirjasto- ja tietopalveluverkosto – konsortio, joka monessa suhteessa muistuttaa Suomen FinELibiä ja Linnea-konsortiota. Paitsi, että kuten Amerikkaan sopii, se on ainakin joissain suhteissa isompi. Muun muassa se lataa lisensoiduista tietokannoista artikkelit paikalliseen tietokantaan, jossa niitä onkin sitten 9 miljoonaa, ynnä muutamia tuhansia e-kirjoja.

OhioLINKillä on ollut ja on monenlaisia digitaalisen aineiston järjestelmiä – OhioLINK electronic theses and dissertatioms (http://www.ohiolink.edu/etd), OhioLink Digital Media Center (http://dmc.ohiolink.edu/) jne. Niinpä mieleen onkin siellä tullut, pitäisikö kaikki digitaaliset kokoelmat siirtää yhteen järjestelnmään – joka olisi toteutettu avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla.

Dowling oli vahvasti sitä mieltä, että vapaa lähdekoodi – ajateltakoon nyt sellaisia tapauksia kuin Apache, Lucene, Tomcat ym. – voi tarjota alansa parhaan ratkaisun. Niinpä Fedora on ollut se alusta, jolle OhioLINKissä on alettu rakentaa.

Tässä välissä sopinee huomauttaa, että DSpace ja Fedora ovat olleet ne arkistoinnin OSS-ratkaisut, jotka kerta kerran jälkeen ovat seuraamissani sessioissa tulleet esiin. Jos jotakin muuta on ollut, se on useimmiten ollut yliopiston kokonaan itsensä rakentamaa. Kaupallisia tuotteita kukaan ei ainakaan ole kehdannut ääneen mainita.

Se, mikä lisäksi kiinnitti huomiota, on se, että kaikki Fedorasta puhuneet ovat koristelleet puheensa sivuhuomautuksilla siitä, kuinka raskasta ja aikaavievää sen implementointi on ollut – jos nyt mitään valmista edes vielä on ollut esittää. Pitkällä aikavälillä ratkaisun on kuitenkin vakuutettu olevan oikea. Ehkäpä todellakin pitkällä aikavälillä Fedoran ympärille kehittyy lisäosia, joiden avulla sitä voi päästä oikeasti käyttämään, mutta se kehitys on kyllä vielä kesken. Kovasti uskoa ja lujaa luottamusta vielä tarvitaan, ynnä pivollinen koodareita, jos Fedoraa aikoo käyttää.

Fedoran lisäksi OhioLINKIssä on ollut agendalla Ohion-laajuisen DSpace-järjestelmän rakentaminen, mikä on kuitenkin viivästynyt muiden kiireellisten tehtävin takia. Haastetta ei pienennä se, että asiakkaina olisi 85 instituutiota. Tässä yhteydessä Dowling sivusi myös OAI-PMH-protokollan tiettyjä rajoituksia. Kyse ei ole niinkään itse protokollan puutteista, vaan sen oikeasta käytöstä. Jos esimerkiksi Ohiossa 85 tahoa alkaa haravoimaan toisiaan, tuloksena on kaaos. Jonkinlainen keskittäminen on siis paikallaan. OAI-hygieniaan pitänee vielä palata tässäkin blogissa!