Tulevaisuuden tietojärjestelmiä 1930-luvun malliin

Törmäsin Cliopatria-blogin kautta Paul Otlet’n 1930-luvun visioita esittelevään lyhyeen mutta kiehtovaan videonpätkään.

Belgialainen Paul Otlet (1868-1944) kuuluu informaatiotutkimuksen varhaisiin klassikoihin, ja hän on ns. dokumentalistien koulukunnan tunnetuin edustaja. Suomalaisille kirjastoihmisille Otlet lienee tuttu etenkin yleisen kymmenluokituksen (UDK) isänä, mutta hän oli myös laaja-alainen visionääri, idealisti ja rauhanaktivisti.

Otlet’n elämäntyö vaipui hänen kuolemansa jälkeen vuosikymmeniksi lähes unohduksiin, mutta hänen maineensa ja arvostuksensa on noussut nopeasti 1970-luvulta lähtien. Vaikka hänen tiedon järjestämiseen ja hyödyntämiseen tarkoitettuja teknisiä järjestelmiä koskevilla ideoillaan ei kenties voi osoittaa olleen suoraa vaikutusta Internetin syntyyn, hänen kirjoituksensa heijastelevat kuitenkin kiinnostavasti sitä ideologista taustaa ja niitä käytännön lähtökohtia joilta sekä Internetin että kirjastojen tietojärjestelmien kehitys lähti liikkelle.

Videolla esitellyssä klassikkokirjassaan “Traité de Documentation” (1934) Otlet hahmotteli uutta teknisten keksintöjen myötä syntyvää informaation välittämiseen käytettävää välinettä, jota hän paremman termin puutteessa kutsui “kirjan korvaajaksi”. Hänen mukaansa kirja oli vain informaation tallentamiseen ja välittämiseen tarkoitettu väline, jonka muut tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvat tekniset välineet ajan myötä vähitellen korvaavat.

Lisää luettavaa:

– Paul Otlet Wikipediassa
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Otlet

– Alex Wright: Forgotten Forefather: Paul Otlet (2003)
http://www.boxesandarrows.com/view/forgotten_forefather_paul_otlet

– W. Boyd Rayward: Visions of Xanadu: Paul Otlet (1868-1944) and Hypertext (1994)
http://people.lis.uiuc.edu/~wrayward/otlet/xanadu.htm

– W. Boyd Rayward: The Origins of Information Science and the International Institute of Bibliography/ International Federation for Information and Documentation (FID) (1997)
http://people.lis.uiuc.edu/~wrayward/otlet/OriginsofInfoSci.htm

Gentin yliopiston kirjasto on äskettäin digitoinut sekä Paul Otlet’n klassikkoteoksen että W. Boyd Raywardin 1970-luvulla kirjoittaman laajan Otlet-elämäkerran. Molemmat teokset löytyvät paikallisesta julkaisuarkistosta:

– Paul Otlet: Traité de documentation. Le livre sur le livre. Théorie et pratique (1934)
http://hdl.handle.net/1854/5612

– W. Boyd Rayward: The universe of information. The work of Paul Otlet for documentation and international organisation (1975)
http://hdl.handle.net/1854/3989