Europeana kävi näyttäytymässä

europeana-pieni.pngEilen suurella kohulla avatun yhteiseurooppalaisen kulttuuriaineistojen portaalin Europeanan ensiesittäytyminen osoittautui mahalaskuksi. Portaalin kapasiteetti ei yksinkertaisesti riittänyt avajaispäivän laajojen käyttäjämäärien hallitsemiseen, ja tänään sen etusivulle on ilmestynyt viesti, jossa kerrotaan, että asiaan palataan uudelleen joulukuun puolessa välissä.

Ei siis mikään kovin ruusuinen alku portaalille, johon on ainakin virallisissa puheenvuoroissa ladattu kovasti odotuksia.  Ennätin itse tehdä eilen muutamia hakua, joista ensimmäisellä ennätin saada hakutuloksiakin, seuraavilla taas tuloksena oli pelkkiä virheilmoituksia, joissa kerrottiin että portaalin ylläpidolle on lähetetty sähköpostia virhetilanteesta (en malta olla pohtimatta, miten monta miljoonaa viestiä ylläpidon postilootaan ennätti päivän aikana kertyä?). Kovin kummoista kuvaa portaalin toiminnasta tai sen kautta löytyvistä sisällöistä en tietenkään ennättänyt saada, mutta mitään erityisen ihmeellistä en silti mielestäni nähnyt.

Väistämätön kysymys on luonnollisesti se, mitä järkeä tällaisen selkeästi keskeneräisen palvelun näinkin näyttävässä julkistamisessa oikein on? Huonoja kokemuksia saaneita käyttäjiä kun on usein vaikea saada houkuteltua takaisin, ja kerran menetettyä mainettua on hankala palauttaa. Oliko kyse vain siitä, että ennakolta määrätty projektin deadline tuli vastaan liian pian? Avajaispäivän ongelmat tuskin tulivat palvelun rakentajille täydellisenä yllätyksenä.

Mielenkiintoinen piirre oli myös se, että julkistuksessa ei ainakaan täällä Suomessa mainittu ollenkaan portaalin varsinaista osoitetta (http://www.europeana.eu/portal/), ainoastaan hankesivuston osoite (http://dev.europeana.eu/). Hankesivustolla taas ei ole lainkaan linkkiä itse portaaliin – tai jos on, ainakaan minä en löytänyt sitä. Sen sijaan sieltä löytyy kyllä mm. sinänsä melko näppärä esittelyvideo, joka tosin luo vain mielikuvia eikä kerro mitään itse portaalista. Ilmeisesti luottamus portaalin toimivuuteen ei ollut sisäpiirinkään keskuudessa kovin vankkaa?

Valitettavasti Europeanan avajaiset näyttävät pikemminkin vahvistavan kuin hälventävän suuriin monikansallisiin EU-hankkeisiin kohdistuvia ennakkoluuloja. Verrattuna esim. Googlen tarjoamien globaalien palveluiden toimivuuteen tällaiset ongelmat ovat äärimmäisen noloja. Voimme toki toivoa, että ongelmat ovat sentään vain tilapäisiä, ja aurinko alkaa vielä paistaa tähänkin risukasaan. Itse päämäärä – kansainvälinen kulttuuriaineistojen portaali – on toki sinällään ihan mielekäs, kunhan se vain toimisi myös oikeasti…

3 thoughts on “Europeana kävi näyttäytymässä

 1. Joo, mutta toisaalta olisiko kukaan arvannut, että mihinkään kulttuuripalvelimeen tulee yli 10 miljoonaa hittiä tunnissa?
  Itse ihan ymmärrän, että homma meni nurin tuosta kuormasta ja nyt on ihan järkevä ja aika rohkea ratkaisu sulkea koko homma alas ja lisätä kapasiteettia kaikessa rauhassa versus, että palvelua väkisin kitkutettaisiin pystyssä. Sepä se vasta lisäisi pahaa mainetta.

 2. Palvelu on näköjään jälleen (testi)käytössä. Haku ja selailu näyttävät toimivan sinänsä ihan hyvin, mutta palvelun sisältö on ainakin toistaiseksi melkoista sillisalaattia. Kuten ehkä saattoi arvatakin, sekalaisista lähteistä haravoitu metadata on heterogeenistä ja usein myös varsin suppeaa, eli hakutulosten lajittelu jää pakostakin primitiiviseksi. Ehkä tähän on kuitenkin tulossa ajan myötä parannusta?

  Suomalaisista aineistoista mukana on mm. Historiallinen sanomalehtikirjasto, jonka sisältämät lehdet näkyvät hakutuloksissa numeroittain, eli niiden sisältöön kohdistuvia hakuja portaalin kautta ei pääse tekemään. Osa numeroihin johtavista linkeistä näyttää tosin olevan ainakin tällä hetkellä rikki. Lisäksi mukana näkyy olevan muutakin Kansalliskirjaston Mikkelin toimipisteen digitoimaa aineistoa, josta ihan kaikki ei tosin ole vapaasti käytettävissä.

  Portaalin osoitehan on siis seuraava:

  http://www.europeana.eu/portal/

 3. Pingback: Verkkosivuston julkaiseminen - pikku juttu? - biomi.org/blogi

Comments are closed.