Google digitoi tanskalaista kulttuuriperintöä

Joulun alla julkaistujen uutisten mukaan Tanskan kansalliskirjasto eli Det kongelige bibliotek (http://www.kb.dk/) on sopimassa Googlen kanssa tekijänoikeudesta vapaiden tanskalaisten aineistojen digitoinnista. Kokonaisuuteen kuuluu noin 1,6 miljoonaa nidettä.
Vanhimman, 1500- ja 1600-lukujen aineiston digitoinnin osalta kirjasto on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä ProQuestin kanssa. Google-sopimusta perustellaan kirjaston puolelta tavanomaiseen tapaan resurssisyillä: kirjasto tarvitsisi kaiken tanskalaisen aineiston digitointiin jopa puoli miljardia tanskan kruunua (n. 70 miljoonaa euroa), mutta valtiovallalta digitointiprojekteihin on saatu vain joitakin miljoonia. Googlella on kuitenkin tarjottavanaan digitointiprojektiin tarvittavat resurssit.

Kirjaston johtajan Erland Kolding Nielsenin mukaan digitointiprojektin avulla voidaan turvata se, etteivät tanskalainen kulttuuri ja tanskalaiset verkkoaineistot huku “anglosaksisen hyökyaallon” alle.

Lähteitä:

(Kiitokset uutisen bongaamisesta Sukututkijan loppuvuosi -blogille!)

PS. Tanskasta Ranskaan. Myös Hesarissa on lehden Pariisin kirjeenvaihtajan mielenkiintoinen kirjoitus sikäläisistä tunnelmista Googleen liittyen:

3 thoughts on “Google digitoi tanskalaista kulttuuriperintöä

  1. Pingback: Ranskalaisten google-murheet Hesarissa « Riippumaton asiantuntija

  2. Ehkä tuo Tanskan kanta on aika ok. Kyllähän suuri osa kaikesta “tiedosta” jää yksinkertaisesti löytämättä, jos sitä ei helposti saa käyttöön. On tietenkin hölmöä, että Googlella on ne resurssit, jotka julkisella puolella pitäisi olla. On kuitenkin yhtä hölmöä, että kaikenlaiset epämääräisiksi rahan puutteen takia jäävät kansalliset projektit ja portaalit pähkäilevät loputtomiin omien arkistojensa kanssa. Ihan myös käytännön tutkimuksenteon kannalta näkisin todella positiivisena, että erillisten hankkeiden ja projektien määrä vähenisi. Google näyttää pystyvän kylmän tehokkaasti skannaamaan ja laittamaan nettiin materiaalia siinä missä usein kansalliset projektit jäävät strategioimaan moniksi vuosiksi.

Comments are closed.