ISIL, ISTC, ISNI, ISCI – what IS it?

Kirjastoalalla kaikki tuntevat lyhenteet ISBN ja ISSN eikä ISMNkään liene aivan tuntematon. Nyt uusia IS-alkuisia standardeja on tullut ja tulossa lähes ryöpyten. IS on yksinkertaisesti lyhenne sanoista International Standard, joten huomio kannattaa kiinnittää vasta viimeisiin kirjaimiin, niin on ehkä hiukan helpompi pysyä kelkassa mukana.

Tässä pikakatsaus muutamaan ajankohtaiseen ISiin:

ISIL = International Standard Identifier for Libraries and related organizations, eli kansainvälinen kirjastojen ja muiden vastaavien laitosten tunnus. Sitä käytetään mm. RFID-tunnisteissa ja kaukopalveluohjelmistoissa ja molempien käytön laajentuessa myös ISIL-tunnusten käyttö laajenee. Sitä tarvitaan myös muodostettaessa alempana mainittuja kokoelmatunnisteita (ISCI). ISIL-tunnusten jakelusta Suomessa vastaa Kansalliskirjasto ja siitä saa tarkempaa tietoa verkkosivulta http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/standardointi/isil.html.

ISTC = International Standard Text Code = kansainvälinen teostunniste, jonka avulla voidaan ryhmitellä yhteen esim. romaanin alkuteksti, käännökset ja filmatisoinnit. Tämä standardointiprosessi käynnistyi jo vuosia sitten, mutta jäi jossain vaiheessa jäihin. Nyt kun teosten eri ekspressioiden ja manifestaatioiden linkittäminen yhteen on tullut entistä ajankohtaisemmaksi FRBRn ja RDAn myötä, tämän tunnisteen tarve on konkreetisoitunut. Standardi julkaistiin lopulta vuonna 2009. Lisätietoa osoitteessa http://www.istc-international.org/.

ISNI = International Standard Name Identifier = kansainvälinen julkisen toimijan tunniste, joka annetaan ensisijaisesti taiteellisten teosten tekijöille. Sen avulla pyritään erottelemaan samannimiset tekijät toisistaan ja toisaalta hallitsemaan saman nimen erikielisiä muotoja ja eri kirjoitusasuja. Standardi on juuri ollut viimeisellä lausuntokierroksella. Lisätietoa osoitteessa http://www.isni.org/. Tarkempaa tietoa on tarjolla myös Tietolinjan uudessa numerossa.

ISCI = International Standard Collection Identifier = kansainvälinen kokoelmien tunniste. Tämä liittyy kokoelmakarttoihin ja kokoelmien konelukuiseen kuvailuun (NISO Z39.91). Standardointiprosessi on käynnistynyt Suomen aloitteesta ja kansainvälistä työryhmää on vetänyt Juha Hakala. Ensimmäinen versio on juuri lähdössä lausuntokierrokselle.

Pysykää kuulolla, kerromme lisää sitä mukaa kun asiat etenevät. Epäilemättä myös aivan uusia ISejä on yhä tulossa.

P.S. Pikaopas tietohuollon standardien akronyymiviidakkoon löytyy osoitteesta
http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/standardointi/pikahakemisto.html.

3 thoughts on “ISIL, ISTC, ISNI, ISCI – what IS it?

  1. vähän tuollainen tunne näiden kanssa kyllä välillä tuleekin 😉

Comments are closed.