Nettiä pelastamassa (3): Memento, webin versionhallintaa

Yksi päivän konkreettisemmista aiheista oli Memento, josta piti esityksen sekä veti työpajan Robert Sanderson Los Alamos National Laboratorysta. Memento on teknologian kehityshanke, joka pyrkii tekemään nettisivujen historian katselun helpoksi. Kyse on siis siitä, että olemassaolevat verkkoarkistot saadaan paremmin näkyville ja niiden sisältö täsmäytettyä saatavilla oleviin www-sivuihin.

Firefox-selaimeen voi asentaa lisäosan, joka tuo selaimeen aikajanan, jolla voi siirtyä esillä olevan sivun vanhempiin versioihin. Lisäosa käyttää hyväkseen verkoassa avoimesti saatavilla olevia verkkoarkistoja (Kansalliskirjaston verkkoarkistohan ei ikävä kyllä kuulu niihin). Oikeastaan Mementon perusajatus on, että www-sivusto tarjoaisi nämä palvelut ilman lisäosaakin.

Elävän www-sivun ja arkistokappaleiden välissä toimii “aikaportti” (Time Gate). Näin Mementoa tukeva www-sivusto on yhteydessä vain yhteen aikaporttiin, joka puolestaan voi olla yhteydessä useampiinkin verkkoarkistoihin. Aikaportteja oletetaan syntyvän useita; eri sivustojen käyttämilla porteilla tulisi olla erilaiset asetukset parhaan tuloksen saamiseksi; esimerkiksi Islannissa turvauduttaisiin varmasti enemmän kansalliseen avoimeen verkkoarkistoon kuin vaikkapa Internet Archiveen. Hyvin tunnollinen verkkojulkaisija voisi perustaa oman verkkoarkistonsa ja oman aikaporttinsa, joka käyttää hyväkseen vain sitä.

Sanderson esiteli myös “transaktionaalisen arkistoinnin” konseptia, jossa verkon arkistointi perustuu siihen, että www-palvelin aktiivisesti lähettää arkistoon tallekappaleita. Esimerkiksi verkkolehden kohdalla tällainen kyllä parantaisi verkkoarkiston kattavuutta – toimintamalli, jonka soveltamista täytyy miettiä tarkemmin paremmalla aikaa.

Memento-työpajassa syvennyttiin siihen, miten resurssien yhdistäminen ja aikasarjojen esittäminen käytännössä tapahtuu. Kysymys on ennen kaikke HTTP-headereiden sisällöstä, joten en referoi asiaa sen pidemmälti tässä. Mementon sivuilla voi tutustua dokumentaatioon.

***

Muuten International Internet Preservation Consortiumin yleiskokous jatkui tiistaina ennen kaikkea hallinnollisella osuudella, nimittäin ohjausryhmän ja työryhmien raporteilla. IIPC:ssä on nelisenkymmentä jäsentä, joista huomattavan suuri osa Euroopasta. Meneillään olevista projekteista monet liittyvät verkkoharavoinnin teknologiaan, laadunvarmistukseen ja pitkäaikaissäilytykseen. Mutta myös sisältöyhteistyötä tehdään, esimerkiksi Lontoon olympialaisiin liittyvän haravoinnin parissa.

One thought on “Nettiä pelastamassa (3): Memento, webin versionhallintaa

Comments are closed.