Yleiset asiasanastot saatavana nyt myös avoimena datana

Kansalliskirjaston ylläpitämä yleinen asiasanasto YSA ja sen ruotsinkielinen versio Allärs ovat nyt avointa dataa. Tähän saakkahan ne ovat olleet vain selattavissa ensin VESA- ja sittemmin ONKI-palvelussa, mutta nyt ne on avattu myös ladattavaksi kokonaisuudessaan linkitettävässä RDF-muodossa.

Yleisiä asianastoja käytetään laajalti myös kirjastosektorin ulkopuolella ja ne ovat olleet mukana listattaessa koko julkishallinnon keskeisiä tietovarantoja. Tästä syystä myös paineet niiden avaamiseksi julkiseen käyttöön ovat viime aikoina kasvaneet. Niiden avulla pyritään yhdenmukaistamaan aineistojen kuvailua ja sitä kautta optimoimaan tiedonhaun tuloksia. Mitä laajemmin käytetään yhdenmukaisia hakutermejä, sitä helpompi on löytää ja yhdistellä relevanttia tietoa monesta eri lähteestä.

Asianastot löytyvät ONKI-palvelusta osoitteesta http://onki.fi/fi/browser/. Päälinkin kautta pääsee selaamaan asiasanoja ONKIn omassa käyttöliittymässä. Vihreän nuolikuvion takaa löytyy linkki ladattavaan RDF-tiedostoon.

5 thoughts on “Yleiset asiasanastot saatavana nyt myös avoimena datana

  1. Hienoa, tämä on hyvä uutinen. Mitäs hauskaa keksittäisi näillä eväillä? Ensimmäiseksi voisi vaikkapa kertaheitolla ja ikuisiksi ajoiksi ratkaista sen kiusallisen ongelman, että kirjaston aineistotietokannan tietueiden asiasanoihin on livantanut kirjoitusvirheitä. Asian ratkaisemiseen ei pitäisi mennä montaakaan tuntia, luottelointityökalua muuttamalla tai kenties rakentamalla vähän lisätyökaluja tarkistamiseen.

  2. Tuota ideaa kyllä kannatan. Jos ei YSAa ole vielä integroitu luettelointityökaluun niin jo olisi aika! Paitsi että kirjoitusvirheet vähenisivät, niin eiköhän tuo myös nopeuttaisi työntekoa.

  3. Pingback: Vaskin asiasanat, jotka eivät ole YSAssa « Riippumaton asiantuntija

  4. Pingback: Vaskin asiasanat, jotka eivät ole YSAssa « Vaski-kirjastojen tiedotteet

Comments are closed.