Onko siellä sosiaalisessa mediassa tullut kommentteja, Maire?

“Automaattinen näytönkaappaus televisiolähetyksen ja sosiaalisen median vuorovaikutuksen tutkimuksessa.” Tällä otsikolla Ditte Laursen ja Bjarne Andersen kertoivat viestimien välisen vuorovaikutuksen tutkmuksesta, erityisesti Danmarks Voicen suoran tv-lähetyksen ja somen suhteesta. Yhä useammin katsojat käyttävät kahta näyttöä yhtaikaa, siis katsovat tv:tä yhdestä laitteesta ja seuraavat oheisfoorumeita toisella. Yhteen ohjelmaan liittyy siis viisi mediavirtaa: tv-ohjelma; sen Facebook-seinä ja Facebook-chatti; tv-ohjelman www-sivut sekä tuotantoyhtiön www-etusivu, jonne ohelmasta nostetaan uutisia. 

Tutkijoiden ensimmäinen ongelma oli saada verkkoarkistoon tutkimuksen kannalta mielekästä aineistoa, koska tutkimuskysymys vaati hyvin pikkutarkkaa verkkosisällön dokumentointia. Erityisesti chatin talteen saaminen oli hankalaa – haravaan jää vain valkoinen sivu. Tutkija aloitti verkkodokumentoinnin itse asiassa kännykkäkameralla, mutta kohtasi monenlaisia ongelmia – kuten sen, että näytönsäästäjä oli mennyt päälle, kun hän oli puuhaamassa muuta. Hän ei nimittäin tallentanut vain yhtä vaan viittä eri kanavaa yhtä aikaa, viidellä tietokoneella ja viidellä kameralla. 

Tässä vaiheessa Statsbibliotek saapui avuksi. Sovelluksia jakuvaan ruudunkaappaukseen on runsaasti, yksi niistä (ffmpeg) paketoitiin kokonaisuudeksi, joka vielä helpottaa tutkijan työtä – esimerkiksi ajastin. Ihan omgelmattoamsti ei hanke sujunut – erään kerran Macin ohjelmistopäivitysilmoitus oli ilmestynyt keskelle näyttöä.

Statsbibliotek aikoo lähiaikoina julkaista työkalun avoimena lähdekoodina.