Viikko 2

Moikka!

Tämän viikon kurssikerralla otettiin taas pari pientä askelta kohti QGIS-taituruutta. Matkalla tuli myös ongelmia vastaan, mikä on tietysti luonnollista oppimisessa. Tunnin alussa Arttu luennoitsi erilaisista datan lähteistä ja niiden eri ominaisuuksista. Rajapintojen kautta haettavat data-aineistot, kuten WFS- ja WMS -palvelut olivat minulle täysin tuntematon asia.

Opin, miten erilaisia alueita tai kohteita voi valita QGIS:n valintatyökaluilla, ja miten eri projektioita voi vaihdella. Toiminnot tuntuivat nopeasti hyvin helpoilta, ja huomasin, kuinka paljon erilaisia valintoja ja komentoja näillä työkaluilla on mahdollista suorittaa.

Varsinaisessa harjoituksessa tutkailin, miten eri karttaprojektiot ja koordinaattijärjestelmät vaikuttavat QGIS-ohjelmistolla tehtäviin mittauksiin. Pinta-ala-mittarin avulla oli mielenkiintoista huomata, kuinka tulokset vaihtelevat tasopinnan ja ellipsoidin välillä (taulukko 1). Tutkin myös, miten pituudet muuttuvat projektiota muuttaessa.

Taulukko 1. Eri projektioiden vaikutus pinta-aloihin taso- ja ellipsoidipinnalla.

Tunnilla oli myös tarkoitus verrata projektioiden eroja prosenttilukujen avulla. Yritin laatia havainnollistavan kartan Suomesta, jossa esittäisin ETRS-TM35FIN:n ja Robinsonin projektioiden eroja prosentuaalisesti, mutta kohtasin ongelmia. Ensin kartan luokat olivat täysin vääränlaiset, ja yritin kaverini kanssa saada karttaa jotenkin järkevän näköiseksi. En ole kuitenkaan lopputulokseen tyytyväinen; legenda on puutteellinen, ja luokat eivät vieläkään näytä oikeilta. Minun pitäisi tehdä vielä tarpeeksi monia toistoja, jotta tällaiset harjoitukset sujuisivat ongelmitta.

Huomasin, että valittuna oleva projektio vaikuttaa aika paljon esitettävään tietoon ja myös sen luotettavuuteen. ”Kun tarkastellaan ihan vain Suomen muotoa tai sen asentoa projektiokohtaisesti, voidaan päätellä tiedon olevan jokaisessa projektiossa hieman erilaista. Eri projektioissa mittasuhteet muuttuvat, ja ääritapauksessa jopa koko Suomi kääntyy miltei päälaelleen. Ainoastaan oikeasti pyöreä maapallo on luotettava tapa kuvata maailmaa” kirjoittaa Erika Lindblom blogissaan (Erika’s blog; 2. kurssikerran harjoitukset).

Ensi viikon tuumailuihin!

 

Lähteet

Lindblom Erika, 2. kurssikerran harjoitukset (30.1.2023) [blogikirjoitus]. Erika’s blog. (Luettu 30.1.2023). https://blogs.helsinki.fi/lierika/2023/01/30/kurssikerta-2-harjoitukset/

Yksi vastaus artikkeliin “Viikko 2”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *