Viikko 4

Tämän viikon tunnilla tutkailimme ja pyörittelimme erilaisia piste- ja ruutuaineistoja. Teimme kaksi harjoitustehtävää, joista ensimmäisessä laadittiin teemakartta pisteaineiston pohjalta. Toisessa tehtävässä harjoiteltiin varjostuksen luomista pinnanmuotokarttaan ja korkeuskäyrien liittämistä karttaan. Luentokerta tuntui hieman haastavalta, kun tuli paljon uutta.

Harjoitustehtävissä perehdyimme tarkemmin rasteriaineistojen käyttöön QGIS-ohjelmistossa. Vektoriaineistojen käyttö tuntuu tässä vaiheessa selkeältä, tai ainakin perustoiminnot onnistuu.  Rasteriaineistoja en ollut ennen pyöritellyt QGIS:llä, mutta tehtävien teko sujui aika hyvin, kun vaan pysyi tarkkana ja huomasi tehdä oikeat toiminnot joka vaiheessa.

Toisessa harjoitustehtävässä tutkailtiin peruskarttaa Pornaisten kunnan alueesta. Lisäsin Pornaisten rajaus -tason aineistoon, joka rajasi keskustan alueen muusta kartasta. Toin ohjelmistoon peruskartan lisäksi 4 kappaletta rasterimuotoisia hillshade-aineistoja. Opin yhdistämään nämä eriskaalaiset rasteriaineistot yhtenäiseksi yhdistämällä aineistot toisiinsa. Tällöin aluetta voitiin analysoida kokonaisuutena. Tämän jälkeen korkeusmallista karttaan oli helppo tuoda korkeuskäyrät. Nämä toiminnot sujuivat onneksi ilman sen suurempia ongelmia.

Rinnevarjostuksen ja korkeuskäyrien jälkeen pääsin kokeilemaan ensi kertaa piirtotyökaluja QGIS -ohjelmistossa. Ensiksi loin uuden tason piirto-objekteja varten. Aktivoin tämän tason ja valitsin Add feature -nappulan, jolloin pääsin piirtämään tärkeimpiä teitä. Lisäksi merkitsin asuinrakennuksia punaisilla pisteillä, mutta onneksi seuraavan kurssikerran aineistoissa oli talo-taso valmiina, eikä kaikkia taloja tarvinnut klikkailla itse läpi aikaakuluttavasti. Niin kuin Saini Lankinen blogipostauksessaan kirjoitti, oli mukava hieman piirrellä teitä, lisätäkorkeuskäyriä ja analysoida rinnevarjostuksia.

 

Lähteet:

Lankinen, S. (15.2.2023) Sainilan’s blogi: Harjoitus 4 ja itsenäistä työtä https://blogs.helsinki.fi/sainilan/2023/02/15/harjoitus-4-ja-itsenaista-tyota/ (Luettu 17.2.2023).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *