Korkeusmalleja

Viimeisellä kurssikerralla saimme luoda kartan omavalintaisesta alueesta ja aiheesta. Ajattelin aluksi tehdä kartan bufferoinnilla jostain aiheesta, sillä se jäi edellisiltä kurssikerroilta parhaiten mieleen ja vyöhykkeiden luominen erilaisten komentojen mukaan oli mielekästä hommaa. Päädyin lopulta kuitenkin tekemään selkeän tehtävänannon mukaisesti kartan, jossa havainnollistetaan paikan korkeuseroja sekä vinovalovarjostettuna että korkeuskäyrillä.

Tähän pitikin kaivaa vanhat tehtäväohjeet esille, sillä muistissa ei äkkiseltään ollut, miten kyseinen homma eteni. Nyt kuitenkin tekeminen oli jo huomattavasti sutjakkaampaa kuin viimeksi näitä tehdessä, sillä QGis on jo tullut hieman tutuksi tässä kurssin aikana. Hain Maanmittauslaitoksen ladattavasta aineistosta taustakartan ja korkeusmallit ja lisäsin ne QGis:iin. Hain myös nimistön, mutta siitä ei juuri ollut hyötyä, sillä en saanut niitä näkymään fiksusti tietyssä paikassa, vaan ne näkyivät vektorimuotoisena kartalla, eikä varsinaisina paikkojen niminä. Tämänkin saa uskoakseni jollain ilveellä tehtyä. Aineiston lataamisen kanssa tuli myös olla tarkka, sillä pelkkien taustakarttakuvalehtien lataaminen ei riittänyt, vaan niiden mukaan piti ladata myös sijaintitieto, jotta karttalehdet asettuivat ruudulle kuin palapelin palaset.

Kun aineisto oli ohjelmassa, oli aika ryhtyä toimeen. Aluksi korkeusmalli tuli saattaa yhtenäiseksi, jolloin yksittäiset palaset pystyi poistamaan yhden suuremman jäädessä käyttöön. Korkeusmalli muokattiin läpinäkyväksi, jotta taustakartta tuli hyvin esiin ja sen kontrastia ja kirkkautta säädettiin sopivaksi, jotta se erottui kuitenkin taustakartasta. Tämän jälkeen tuli tehdä korkeuskäyrät, joiden muokkaaminen helpottui youtubesta löytyneen ohjevideon myötä. Nyt käyrien metrimäärät sai nätisti aseteltua korkeuskäyrien kohdalle niin, että käyrä hieman katkesi luvun sivuilta. Yritimme myös vierustoverini Tuijan kanssa saada luotua erottuvammat johtokäyrät, mutta tämä vaati hieman liikaa matematiikkaa tähän vaiheeseen päivää. Sain kuitenkin johtokäyristä eri väriset keskenään, mikä näyttää kartalla ihan hyvältä.

Varsinaista sijaintitietoa kartalla ei nyt kuitenkaan ole. Yritimme vielä lopuksi tehdä Paarlahden ohjeistuksella lisäyksen karttaan käyttäen Viewshed-toimintoa, jolla olisi voinut havainnollistaa tietystä pisteestä ja korkeudesta avautuvan näkymän, mutta tämä osoittautui liian rankaksi toiminnoksi oman koneeni QGis:lle ja koko homma kaatui.

Joka tapauksessa, kuvassa 1 tekemäni kartta Raaseporin alueesta, jossa näkyy korkeuskäyrät sekä vinovalovarjostuksena korkeusmallit.

Kuva 1. Kartassa Raaseporin alueelta näkyy korkeusmallit vinovalovarjostettuna sekä korkeuskäyrin havainnollistettuina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *