Liikaa proteiinia?

Viimeisen vuoden aikana uudeksi supersuosituksi muoti-ilmiöksi on noussut fitness- elämäntyyli. Vai pitäisikö sanoa elämänTAPA niin kuin nämä intoilijat sitä kutsuvat itse. Kaupassa kulkiessasi lehtihyllyllä jokaisen lehden kannessa komeilee treenattu vartalo ja jos itse lehden nimi ei ala fit- etuliitteellä niin vähintään yksi otsikko löytyy, jossa on kyse joko miten treenaat tai syöt itsesi hyvään kuntoon. Ruokaosastolle päästessäsi alkaa maitojen, rahkojen ja juustojen paketeissa komeilla isoilla kirjaimilla proteiinimääriä ja jopa pelkät proteiinipitoiset lisäravinteet ovat saaneet jo omia osastoja. Fitness siis myy. On hienoa nähdä miten sohvaperunasuomalaisetkin ovat löytäneet uudesta villityksestä näin hienon inspiraation kohentamaan elämäntapojaan, mutta kaikilta osin erittäin urheilu ja proteiinipitoinen fitnesselämä ei ole välttämättä terveellistä. Voiko siis uudeksi myyntivaltiksi nousseet ”runsaasti proteiinia” sisältävät tuotteet ruokavaliossa aiheuttaa sen että ihmiset saavat jopa liikaa proteiinia?

Runsaasti proteiinia sisältäviä tuotteita löytyy nykyään lähes jokaisesta elintarvikeryhmästä ja jo pitkään kaupoissa on myyty myös aivan sitä itseään eli esimerkiksi proteiinipatukoita ja –jauheita. Uusi ilmiö on siis herättänyt elintarvikevalmistajat huomioimaan proteiinin tuotteissaan, ja tätä myöten myös etiketit/pakkaukset ovat alkaneet uudistua vauhdilla.”Sisältää runsaasti proteiinia”- lauseen sallittu käyttö elintarvikkeissa tai muun edes siihen viittavan ilmauksen käyttö vaatii että tuote sisältää proteiinia vähintään 20 E%, mutta se ei ole todellakaan ollut este valmistukselle. Näitä ”runsas proteiinisia” tuotteita löytyy todellakin useampi kuin yksi kauppojen hyllyiltä: lataus valiopro gainomax lataus (1)

Proteiini on kuitenkin välttämätön ravintoaine normaalien elintoimintojen kannalta ja sitä täytyisi saada jokapäiväisestä ravinnosta. Yleensä tämä suositusten mukainen päivittäinen annos proteiinia, 10-20 E%, saadaan normaalista ravinnosta ilman erikoisvalmisteisia tuotteita tai lisäravinteita. Mutta erityisesti fitness- tyyliseen ruokavalioon kuuluu runsas proteiinin saanti jota esimerkiksi näillä yllä kuvatuilla tuotteilla voidaan tehostaa. Esimerkiksi Valio PROfeel proteiinirahka vanilja (175g) sisältää 19,3g proteiinia joka on n. 40% päivittäisestä proteiinin saantisuosituksesta ja Fazerin proteiiniRealin yksi viipale sisältää 6,5g/30g proteiinia, joka on jopa 13% koko päivittäisestä suosituksesta. Kehon vaatima päivittäinen proteiiniannos kuitenkin vaihtelee iän, sukupuolen ja erityisesti urheilun suhteen, joten runsas proteiinisten tuotteiden lisääminen ei aiheuta välttämättä hyvin liikkuville ihmisille ongelmia, vaan on jopa hyödyksi heille tavoitelleessaan juuri ”fittiä” kroppaa. Mutta runsaassa määrin näiden tuotteiden lisääminen osaksi päivittäistä ruokavaliota alkaa rasittamaan kroppaa, oli sitten kyseessä himourheilija tai ei. Liika proteiinin saanti eli yli 25E% per päivä (pitkäaikaisesti) alkaa muun muassa kuivattamaan kehoa. Proteiiniaineenvaihtoon kuluu paljon enemmän nesteitä kuin rasvan tai hiilihydraattien, joten jos veden lisääminen ruokavalioon ei pysy tahdissa proteiinin syönnin kanssa, keho alkaa kuivumaan. Kuivumisen lisäksi myös munuaiset alkavat rasittua, joutuessaan poistamaan suurempia määriä proteiinin hajoamistuotteita. Proteiinit vapauttavat myös hajotessaan happoja ruoansulatuskanavassa, joiden neutralointiin tarvitaan kalsiumia, joka luustosta otettaessa alkaa alentamaan murtumariskiä erityisesti ranteissa. Liika proteiini voi myös lihottaa, koska se muuttuu sokeriksi, joka varastoituu rasvana kehoon. Myös allergian syntymiseen on liialla proteiinin syönnillä osoitettu selvä syy-yhteys, ja jopa hurjimmat uutiset ovat kertoneet proteiinin lisäävän syöpäriskiä suurella käytöllä. Syövän ja proteiinin käytön yhteyttä ei ole kuitenkaan vielä pystytty riittävästi todistamaan, mutta kuitenkin liian suurella käytöllä proteiinista on siis terveellisyys kaukana, ja myös suosioon nousseet fitnesskisat alkavat kuulostamaan lähinnä munuaisvaivaisten esittelyltä…

Kaiken kaikkiaan vaikka fitness on siis terveellinen elämäntyyli, sen suhteen on oltava tarkkaavainen. Valmistajat ovat alkaneet lisätä proteiinipitoisten tuotteiden myyntiä niiden ulkonäön ja maun kautta, sillä nykyisin esimerkiksi proteiinipatukoita saa suklaan, toffeen, vadelman, mansikan…. makuisena! Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, mutta nämä ”houkuttelevat” lisäykset aiheuttavat myös riskin niiden käytössä. Hyvän maun ansiosta yleensä pahanmakuisia runsas proteiinisia tuotteita voi nykyään helposti syödä kaksi tai jopa kolme samalla kertaa, sillä maku tekee niistä kuin suklaapatukkaa söisi mutta ”terveellisesti”. Myös erilaisten proteiinirahkojen maustaminen on aiheuttanut niiden myynnin huikean lisääntymisen, mutta silti ne eivät ole välttämättä se parhain vaihtoehto iltapalanaposteluksi tv:n ääressä. Suosiossa olevat proteiinituotteet voivat siis aiheuttaa liian proteiinin saantia kenelle tahansa, ja vaikka lihasmassa kasvaisikin ja nälkä pysyisi paremmin poissa, ovat haittavaikutukset terveydelle todella uhkaavia. Joten kaikkea kohtuudella, kuuluu minun neuvoni!

 

Lähteet:

19.9 luentokalvot EK224 2013- kurssista

http://www.hs.fi/terveys/a1366781272668

www.fazer.fi

www.valio.fi

www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/protein.html

http://www.telgraph.co.uk/health/healthnews/8529100/Red-meat-raises-bowel-cancer-risk.html

www.wikipedia.fi/proteiini

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/varo-liikaa-proteiinia/2013/06/1771939

 

3,459 thoughts on “Liikaa proteiinia?

 1. Hyvä teksti 🙂 tuli tästä mieleen, että kun nyt nää tuotteet on ollu tosi paljon esillä niin varmasti monet, jotka ei kunnolla tajua asiasta yhtään mitään niin on hurahtanu siihen. Luullaan, että laihdutaan ja tullaan lihaksikkaammiksi lisäämällä proteiinin määrää ruokavaliossa, mutta samalla ehkä liikuntaa ei kuitenkaan harrasteta. Mitäs mieltä ootte siitä, että proteiinivillitys on levinnyt ehkä liiankin laajalti kauas siitä oikeesta kohderyhmästä? Ja otetaanko esim mainonnassa ja muussa keskustelussa huomioon eri tasoiset liikkujat?

 2. Mitä jos lihasten sijaan tahtookin vain kylläisyyttä – joko tämä terveysväite on hyväksytty proteiinille ?

 3. Moikka! Hyvä teksti. Olen samaa mieltä asiasta kanssanne. Proteiinista on luotu ihmisille illuusio, jonka avulla ihmisiä houkutellaan syömään proteiinia, mutta sen “vaaroista” on unohdettu kokonaan kertoa. Tuskimpa kukaan on ikinä proteiinin liikasöntiin kuollut, mutta jollen ihan väärin muista, niin eikö liika proteiini myös saattanut aiheuttaa kalsiumin “karkaamista” elimistöstä, joka taas aiheuttaa lisää riskejä luiden murtumille yms.
  Lisäksi minua kiinnostaisi vielä, että kuinka paljon enemmän proteiinia liikuntaa paljon harrastavien tulisi syödä verrattuna tuohon keskimääräiseen suositukseen aikuisille?

 4. Joo tosiaan toinen näkökulma aiheeseen oisi voinut juuri olla se miten mainontaa harhauttaa tavallisiakin tallaajia ostamaan runsas proteiinisia tuotteita! Tuotteet tehdään väreillä, kuvilla yms oikein houkuttelevan näköisiksi ja mainostetaan kuinka saa kunnon energiapommin ja jaksaa hyvin, mutta kääntöpuolena on se että jos ei liiku tarpeeks alkaa lihomaan. Kun runsas proteiinin saanti ei kohtaa liikunnan kanssa, proteiini alkaa vain varastoitumaan rasvana kehoon ja se ei yleensä ole toivottu/haluttu vaikutus. Ja vaikka liikkuisit paljon, tutkimusten mukaan normaali päivittäinen proteiinin saanti, ainakin juuri tuo tavoite max 25E% per päivä, riittää aivan hyvin myös urheilijoille. Ainoastaan lihasten kasvatukseen proteiinia voidaan tarvita suurempi määrä, mutta sekin riippuu tietenkin liikuntamuodoista ja -tavoista sekä mitä tuloksia halutaan.

  Ja tosiaan myös tuo liika proteiinin saanti haurastuttaa luustoa, sillä proteiinien hajotessa rs-kanavassa ne vapauttavat happoja, joiden neutralisoimiseen tarvitaan kalsiumia ja kun proteiinia syödään paljon voi kalsiumin tarve kasvaa niin suureksi että sitä joudutaan ottamaan myös luustosta ja lopputuloksen voi jo päätellä… Elikkäs ei kovin turvallista touhua tuo proteiinilla leikkiminen! Proteiinille ei myöskään ole vielä myönnetty terveysväitettä sen suhteen että se ylläpitäisi kylläisyyttä, sillä koeasetelmissa on esiintynyt useita ongelmia, mutta odottamaan jäädään tuleeko asiaan muutos, proteiinin ollessa tällä hetkellä yksi “myyntitykeistä” ainakin juuri näissä rahkoissa, yms maitotuotteissa.

 5. Tämä on todella ajankohtainen aihe. “Protaus” tuntuu olevan uusi karppaus monille ihmisille. Tänään aamulla kuulin radiosta uuden mainoksen proteiinipuurosta, merkkiä en muista. Elintarviketeollisuudessa näyttää olevan nyt buumi lisätä minkä tahansa tuotteen eteen sana proteiini, niin myynti paranee: proteiinirahka, proteiinipasta, proteiinijuoma… Toisaalta teollisuus tekee sitä, mitä kuluttajat haluavat.

  Tuskin kuitenkaan tavallinen kuluttaja ymmärtää, että hän todennäköisesti saa aivan tarpeeksi proteiinia normaalista ruoasta. Lisäproteiinin tarvetta voi perustella terveellä ihmisellä vain erittäin rankan treeniohjelman tai kehonrakennuksen yhteydessä. Mutta mielenkiinnolla odotan, mitä uutuustuotteita teollisuus vielä proteiinista keksiikään, miten olisi vaikka proteiinijäätelö?

 6. Bodausfoorumeilla seikkaillessani olen usein törmännyt nyrkkisääntöön, että lihaskasvua tavoittelevan tulisi syödä 2 – 3 g proteiinia / kg. Olisi mielenkiintoista nähdä bodareilla tehtyjä tutkimuksia suuren proteiinin saannin vaikutuksista!

  Itseäni häiritsee näiden tuotteiden kohdalla se, että niistä saa usein sellaisen mielikuvan, että ne olisivat jotenkin parempi valinta esimerkiksi välipalaksi. Se tuntuu ristiriitaiselta sen kanssa, että monesti varsinkin ne parhaimman makuiset (ja siten ehkä suosituimmat?) proteiinipatukat ja rahkat sisältävät usein yhtä paljon sokeria, kuin tavallisetkin tuotteet. Kompensoiko korkeampi proteiinimäärä sokerin haitat?

 7. hyvä ja ajankohtanen teksti! mainitsit blogissa, että veden saannin tulisi lisääntyä samassa tahdissa proteiinin saannin kasveassa. mistäköhän määristä tässä on kyse? 😀 itseäni huvittaa myös salilla liikkuessa nuoret tytöt, jotka kanniskelevat proteiinpirtelöitä mukana lihasten kasvun toivossa.. no, mielestäni proteiinia saa sopivasti ihan kunnollisella ruokavaliollakin, joten hyvä vaan että on tullut ihan oikeita elintarvikkeitakin kaupan hyllyille eikä vaan ravintolisiä. toki niidenkin kanssa tulee olla varovainen ja tietää saantisuosituksista sun muista.

 8. Hei ! Hyvä teksti ja erittäin ajankohtainen aihe. Minua kiinnostaa kuitenkin se suhde proteiinin saannin ja urheilun määrässä. Siis jos urheilee normaali suomalaista enemmän, mutta ei ole kiinnostunut lihasten kasvattamisesta vaan nopeasta palautumisesta, niin paljon sitä proteiinia pitäisi saada.

  Myös olen samaa mieltä monien muiden kommenttien kanssa siitä, että proteiinin haittavaikutuksista pitäisi kertoa enemmän. Minulla on paljon tuttuja jotka käyttävät proteiinijauhoja tietämättä yhtään proteiinin haittavaikutuksista.

 9. Kiinnostava ja ajankohtainen teksti! Olen samaa mieltä kanssanne, tuntuu että koko yhteiskunta on proteinisoitunut ja proteiinia tungetaan joka tuotteeseen 😀 Monet ihmiset varmaan luulevat, ettei proteiinilla ole mitään haittavaikutuksia, vaikka tottakai kaikilla ruoka-aineilla on haittavaikutuksensa, jos niitä saa liikaa. En usko, että Suomessa edes kovin moni ihminen, joka syö muuten perusterveellisesti eikä käy hulluna salilla, voisi kärsiä proteiinin puutteesta. On jotenkin hassua, että proteiinituotteita on niin paljon markkinoilla.

  Tiedättekö onko liian proteiinin saannin vaikutuksista luustoon paljonkin näyttöä? Esim kuinka pitkällä aikavälillä vaikutukset alkavat näkyä luustossa ja voiko runsaasti kalsiumia sisältävällä ruokavaliolla jotenkin “kumota” vaikutuksen?
  Olen jostain ymmärtänyt, että liika proteiini kuormittaisi munuaisten lisäksi myös maksaa? Löysittekö siitä jotain tietoa?

 10. Morjes! Nyt osuttiin selvästi ihmisiä mietityttävälle alueelle. Nykyään keskiverto supermarketissakin erilaisten proteiinituotteiden myynti esiintyy jo erittäin suuressa mittakaavassa. Jos katsoo esimerkiksi keskiverto Prisman valikoimaa löytyy sieltä ties kuinka monta hyllymetriä kehonrakennukseen ja vastaavaan suunniteltuja proteiinivalmisteita. Tämän lisäksi kun lisätään vielä kaikki ns “normaalit elintarvikkeet” joita markkinoidaan suurella proteiinipitoisuudella voidaan tulla siihen tulokseen että tarjonta on erittäin suurta.

  Kuinkakohan moni proteiinivalmisteita säännöllisesti käyttävätä oikeasti tietää tai on perehtynyt syvällisemmin proteiinien vaikutuksiin? Itse olen ainakin kiinnittänyt huomiota siihen että monilla ihmisillä on tapana käyttää proteiineja moninkertaisesti yli saantisuositusten tietämättä kuitenkaan mistä on hyötyä/haittaa. Tähän kun lisätään proteiinipitoiset tuotteet joissa on muutenkin paljon energiaa (esim proteiinipatukat) herää kysymys pystyykö ihmiset saamaan terveellistä ja ravitsevaa ruokaa omilla tietotaidoillaan?

 11. Kiva kuulla mielipiteitänne ja ajatuksianne aiheesta! Tosiaan sokeri ei kompensoi suurta proteiinin määrää mitenkään, tai ainakaa aiheesta ei löytynyt faktatietoja. Veden määrän lisääminen ruokavalioon olisi suositeltavaa, jos siis syö suuria määriä proteiineja sillä ne kuivattavat kehoa, mutta tämäkin riippuu taas aivan ruokavaliosta! Myös normaaliin urheilun jälkeiseen palautumiseen riittää proteiinin päivittäinen saantisuositus eli max 25E% per päivä (ainakin tutkimusten mukaan), mutta tosiaan jos tarkempia tietoja haluaisi mitä kannattaa heti treenin jälkeen syödä yms kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijoihin esim. personal trainereihin tai muihin alan ammattilaisiin. Liian proteiinin saannin aiheuttama luuston rappeutuminen on kyllä hidas prosessi ja sitä tosiaan voi kumota lisäämällä myös kalsiumin saantia, jolloin sitä ei tarvitse ottaa luustosta käyttöön. Aiheesta ei ole kovin paljoa tutkimuksia löytynyt, mutta syy-seuraus suhde on ainakin jo pystytty todistamaan, että todella haittaa on jos liikaa syö. Maksasta ja proteiinista sen sijaan sanottiin esim. Suomen Olympiakomitean sivuilla seuraavasti: “Maksa ja munuaiset joutuvat myös koville liiasta proteiinista: maksa muokkaa ylimääräisiä aminohappoja typpiyhdisteeksi (ureaksi), joka eritetään munuaisten kautta pois elimistöstä.”( http://www.noc.fi/huippu-urheilu/tukipalvelut/urheilijan_ravitsemus/ravintofysiologian_pikakurssi/proteiini/). Ja kyllä, olen aivan samaa mieltä että tätä menoa ihmiset alkavat sairastella entistä enemmän, sillä todella harva osaa edes ajatella että proteiinia tai yms voisi saada liikaa ja vielä että ne muka kehoa vahingoittaisivat suurina määrinä! Jos oma proteiinin saanti mietityttää niin käykääpäs vaikka HK:n proteiinilaskuriin pistämässä omat arvonne niin saatte ainakin vähän suuntaa antavaa informaatiota ravinnostanne proteiinin suhteen:
  http://www.hookoo.fi/lihakoulu/hyvinvointi/proteiinilaskuri/?gclid=CNuvhLaAg7oCFYV2cAodfzkA7Q

 12. Törmäsittekö väitteeseen jonka mukaan keho kuluttaisi enemmän energiaa proteiinin käsittelemiseen kuin rasvan ja hiilareiden? Tämä lisäisi proteiinin merkitystä laihduttajan ruokavaliossa.

 13. Proteiinin merkitys esimerkiksi Atkinsin dieetissä perustuu ilmeisesti osittain juuri siihen, että proteiinin sulattaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvanpoltto. Muutenkin proteiinillä on varmasti omat hyvät puolensa, vaikka esimerkiksi kylläisyyden suhteen hyväksyttyjä terveysväitteitä ei olekaan. Olen kuitenkin teidän kanssanne täysin samaa mieltä siitä, että viime aikainen villitys proteiinin käytössä on saavuttanut suhteettoman suosion täysin “tavallisten” kuluttajien joukossa. Kohtuus on todellakin unohtunut osalta ihmisistä tässä asiassa!

 14. Terve!
  Pelaan puoliammattimaisesti koripalloa ja erityisesti kesäkaudella harjoitusmäärät ovat suuria ja näin ollen lihasrasitus on todella kova. Harjoituksista tulisi palautua ja paino tulisi pitää kurissa. Ravintosuosituksiimme kuuluu suuri määrä proteiinia, jotka huuhdotaan alas maidolla. Myös vettä ja kivennäisvesiä tulee juoda suuria määriä.
  Keskustelussa esiin tulleet proteiinin suurkulutuksen terveyshaitat ovat siis ilmeisesti otettu hyvin huomioon seuramme toimesta. Kiva huomata. Minulle osa tässä keskustelussa ilmitulleista haittavaikutuksista tuli uutena tietona, mutta olen ilmeisen hyvin kuitenkin korjannut vaikutuksia kalsiumin ja nesteen riittävällä kulutuksella.

 15. Hyvin kiinnostava aihe ja erittäin ajankohtainen. Kirjoituksessa oli paljon hyödyllistä tietoa. Mielestäni esimerkiksi Hesarissa pitäisi julkaista joku tämänkaltainen artikkeli, jotta tämä hiukan kohtuuton proteeiini-villitys vähän rauhottuisi.

  Minua kiinnostaisi tietää kuinka hyvin soija korvaa lihan proteiinin lähteenä?

 16. Erittäin ajankohtainen ja hyvä teksti! Itse olin yllättynyt siitä, että proteiinin liikasaannilla on noinkin suuria haittavaikutuksia, aikaisemmin en ollut kuullut siitä, että proteiini kuivattaa kehoa. Olen samaa mieltä siitä, että ihmiset unohtavat helposti juuri nuo haittavaikutukset kun kaikkialla muistutetaan vain proteiinin hyvistä puolista.

 17. Mielenkiintoinen ja erittäin ajankohtainen aihe. Myös omasta mielestäni lehdet ja tositelevisio-ohjelmat ovat pullollaan fanaattisia raejuuston ja protskupatukoiden mussuttajia 🙂 Itse en ensimmäisenä ole tullutkaan ajatelleeksi sitä, mitä jos elimistö saa liikaa proteiinia, lähinnä olen kaupassa vertaillut eri tuotteiden proteiinipitoisuuksia ja yllättynyt kovasti, kuinka määrät vaihtelevat esim proteiinipatukoissa. Samoin olen tutkaillut hiilareiden määriä tuotteissa, jotka markkinoivat itseääne erittäin proteiinipitoisina! 😉

 18. Aihe herättää kivasti keskutelua lukijoissa! Mielestäni tämä proteiinitrendi on tuonut myös paljon hyvää “perus”kuluttajien elämään. Tämä proteiinitrendi kulkee käsi kädessä terveellisempien elämäntapojen kanssa, johon kuuluu urheilu ja se mitä suuhunsa laittaa. Vääjäämättä tämä trendi lisää ihmisten kiinnostusta uhreiluun ja terveellisempiin elämäntapoihin. Kuitenkin ihmisten tulisi olla enemmän kartalla kuinka paljon ja minkälaista proteiinia he todella tarvitsevat. Proteiinien aminohappokosstumukset ovat todella erilaisia. Esimerkiksi soija vs. liha. Täytyy muistaa tässäkin asiassa että määrä ei korvaa laatua.

 19. Hyvin kirjoitettu teksti sekä varmasti ajatuksia herättävä aihe. Omalla tavalla hienoa, että tämä Fitness – buumi on tarttunut moniin. Tuntuu kuitenkin siltä, että monet elävät siinä uskossa, että nämä uudet proteiinivalmisteet korvaavat normaalin ruuan. Syy tähän on varmasti tuotteiden markkinoinnissa. Lisäksi huomionarvoista on se, että nykyään useammassa kaupassa nämä proteiinijuomat, proteiinipatukat löytyvät siitä perinteiseltä kassan viereiseltä “purkka, sisu, suffeli” – hyllyltä. Tämä on tietenkin aivan normaalia tuotteen myynnin kannalta. Omalla tavalla tämä buumi on lähtenyt lapasesta markkinoinnin kannalta. Yhä useampi tv-, lehtimainos on “juo uuttaa maitoa valio+, vahvistaa entistä enemmän luustoa”. Eikö ihmisille enään riitä se perusmaito? Millaiset ovat todelliset vaikutukset maitojen välillä? Väitä, että hyvin marginaalisista eroista on kyse.

  Mielestäni ihmisten kuitenkin tulisi tiedostaa se, että fitness kuntoon voi päästä myös terveellisen ja monipuolisen ruokavalion avulla, mutta “fitness uskonto” luo mielikuvaa, että huippu kuntoon pääsee ainoastaa urheilemalla ja syömällä/juomalla proteiinivalmisteta sekä lisäravinteita. (lehdet yms.)

  Kirjoitetussa tekstissä on tuotu vahva kanta siihen, että ihan mitä tahansa nauttiessa, liika on liikaa. Olen asian kanssa samaa mieltä. Ihmisten tulisi siis tiedostaa proteiinin liikakäytön vaikutukset ja ottamaan järkikäteen tuotteita nauttiessa.

  Aleksi

 20. Minusta on huolestuttavaa, että esimerkiksi tuota Valio+ -maitoa markkinoidaan myös lasten käyttöön. Jos liika proteiinin saanti voi aikuisella aiheuttaa luumassan pienenemistä, mitä se tekee lapselle, jonka luusto vasta kasvaa? Olen myös huolissani lasten ja sairaiden munuaisista. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitautiriskin omaavilla ihmisillä, kuten diabeetikoilla, munuaisten pienet verisuonet voivat olla jo niin huonossa kunnossa, että munuaiset eivät pysty suodattamaan proteiinin hajoamistuotteita yhtä hyvin kuin terveillä ihmisillä, joiden munuaiset ehkä kestävät suuren proteiinikuorman. Onko meillä tulevaisuudessa enemmän dialyysipotilaita, joiden ruokavaliohoitona on jatkossa proteiinin välttäminen?