Ruutuja ja käyriä

Neljännen viikon kurssikerralla tutustuimme väestöruudukoiden tekemiseen sekä vertailimme itse tehtyjä ja peruskarttalehden korkeuskäyriä. Oli todella harmi huomata kotona, että jo lähes valmiit tehtäväni olivat QGIS:ssä kadonneet ja jouduin aloittamaan aivan alusta. Ainakin tuli kerrattua.

Ruutukartat ovat tilastotietoa esittäviä karttoja, joissa eri ruudut saavat eri arvot. Väestöruutuaineistoissa ruudun koko on yleensä vähintään 100 metriä suuntaansa. Tekemässäni tehtävässä käytin 1000 metriä, eli yhden ruudun koko on 1 km². Tekemäni kartta esittää miesten osuuden kartan eri ruuduissa (Kuva 1). Kartasta tuli mielestäni vähän sekava. Mietin myös, onko aihe kovinkaan kiinnostava. No, tulipahan tämäkin nyt tutkittua.

Mielenkiintoista on, miten joissakin ruuduissa miesten osuus on 80–100 %. Esimerkiksi Santahaminan alueen kohdalla korkea prosenttiosuus on ymmärrettävä, mutta muita alueita vähän ihmettelen. Voiko tiedot pitää paikkansa? Toisaalta joillain alueilla miehiä on lähemmäs 0 %, mikä on myös vähän kummallista. Selitys voisi olla se, ettei ruudun alueella ole lainkaan asutusta.

Kuva 1. Miesten prosenttiosuudet neliökilometrin kokoisilla ruuduilla pääkaupunkiseudulla.

Toisena tehtävänä vertailimme korkeuskäyriä Pornaisten alueella. Vertailussa olivat itse QGIS:n contour-toiminnon avulla luodut käyrät ja Paitulista ladatun peruskarttalehden käyrät. Muokkasin tekemiäni korkeuskäyriä vähän paksummiksi ja vaihdoin värin punaiseksi, jotta ne erottuisivat hyvin kartalla.  Itse tehdyt käyrät osoittautuivat tarkemmiksi kuin peruskarttalehden käyrät (Kuvat 1 ja 2). Useimmiten hieman yleistetyt käyrät toimivat kuitenkin paremmin, kuten Kirsi Ylinen (2019) ja Emilia Ihalainen (2019) toteavat blogeissaan.

Kuva 2. Peruskarttalehden korkeuskäyrät ja QGIS:n avulla tehdyt käyrät (punaisella).

Kuva 3. Korkeuskäyrien vertailua suuremmassa mittakaavassa.

Lähteet

Ihalainen, E. (2019). Geoinformatiikan menetelmät 1. Viikko 4 – Ruutuja ja rastereita. Luettu 27.4.2019. Saatavissa: https://blogs.helsinki.fi/ihem/2019/02/12/ruutuja-ja-rastereita/

Ylinen, K. (2019). It’s not so simple. Rastereita korkeuskäyriä rastereita korkeuskäyriä rastereita. Luettu 27.4.2019. Saatavissa: https://blogs.helsinki.fi/yxkirsi/2019/02/04/rastereita-korkeuskayria-rastereita-korkeuskayria-rastereita/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *