Itsenäistä kartan tekemistä

Viimeisellä kurssikerralla laitettiin oppimamme taidot testiin, kun pääsimme soveltamaan aiemmin kurssilla opittua oman kartan tekemisessä. Saimme pari eri vaihtoehtoista tapaa tehdä tehtävä. Itse valitsin vaihtoehdon 1, eli päätin laatia karttasarjan, jossa on kuvattu kahta eri muuttujaa. Päätin tehdä kartan Italiasta, koska maa kiehtoo minua ja halusin oppia lisää siitä samalla, kun sovelsin ja kertasin oppimiani QGIS-taitoja.

Aloitin miettimällä, mitä haluan kartallani esittää. Kun olin sen päättänyt, etsin tarvittavan aineiston kartan tekemiseen verkosta. Käytin Google-hakua apuna, kun etsin sopivaa aineistoa mm. hakusanoilla ”Italy free gis” ja ”Italy statistics”. Teemakarttani tekemiseen tarvittavan aineiston löysin Italian tilastokeskuksesta Istatista osoitteesta https://www.istat.it/en/. Kuulostaa ehkä tässä helpolta, mutta voin sanoa, että aikaa tähän meni. Oli yllättävän hankalaa löytää sopivaa aineistoa. Moni löytämäni aineisto oli vanhentunutta, puutteellista tai muuten tarkoitukseeni sopimatonta.

Hankalin ja aikaa vievin osuus tehtävässä tosiaan oli aineiston hankinta, mutta kyllä ongelmia oli vielä tuon osuuden jälkeenkin. Kuten myös Juho Kauppi (2019) huomasi, QGIS:iin tiedot eivät siirtyneet kovin sujuvasti, vaan jouduin muokkaamaan niitä osittain vielä Excelissä. Lopulta onnistuin kuitenkin tietokantaliitosten avulla saamaan tarvitsemani aineistokokonaisuuden teemakartan luomiseen.

Tein kaksi teemakarttaa, joista toisessa esitetään työttömyysprosenttia Italian eri alueilla (italiaksi Regioni d’Italia) (Kuva 1). Alueet ovat Italian ylimmän tason hallinnollisia alueita, joita on yhteensä 20. Toisin kuin Ida Lehtonen (2019) kirjoittaa: ”Isommista hallinnollisista alueista (20 kpl) tieto olisi yleistynyt liikaa”, minusta alueet olivat sopivan kokoisia kohteita, joita voi verrata vaikka Suomen maakuntiin. Toisessa kartassa esitetään lääkkeiden käyttöä samoilla alueilla (Kuva 2). Englanninkielisessä Istatin versiossa käytettiin termiä ”Drug use”. Oletan tällä tarkoitettavan huumausaineiden sijaan lääkkeitä, koska prosenttiosuudet olivat niin isot.

Kuva 1. Työttömyysprosentit Italian eri alueilla.

Työttömyyttä esittävästä kartasta käy ilmi, että maassa työttömyyttä esiintyy eniten eteläosissa. Minulla olikin käsitys, että Italian eteläosassa on köyhempää ja enemmän työttömyyttä kuin pohjoisessa. Tekemäni kartan heikkous on luokitteluasteikko – siinä samalla värillä näytetään alue, jossa voisi periaatteessa olla nollatyöttömyys tai muutaman prosentin verran työttömyyttä. Huomasin myös vasta toisen kartan tehtyäni, että jostain syystä kaksi aluetta: Trentino-Alto Adige ja Valle d’Aosta ovat jääneet kokonaan pois kartalta. Mikä lie syynä.

Kuva 2. Prosenttiosuus alueilla asuvista henkilöistä, jotka ovat käyttäneet lääkkeitä viimeisen kahden vuorokauden sisällä.

Toisesta kartasta selviää, että eniten lääkkeitä käytetään Liguriassa, Emilia-Romagnassa ja Umbriassa. Vähiten lääkkeitä käytetään puolestaan Trentino-Alto Adigen alueella. Tämän kartan heikkous on jälleen luokittelu: alin luokka sisältää jopa 34 prosenttiyksikköä. Lisäksi tästäkin kartasta on yksi alue, Marche, kadonnut jäljettömiin. Visuaalisesti olen muuten kohtuutyytyväinen kumpaankin karttaan. Ne ovat selkeitä lukea ja värit ovat miellyttävät.

Tekemieni karttojen perusteella ei voida tehdä kovin kummoisia johtopäätöksiä lääkkeiden käytön ja työttömyyden korrelaatiosta. Näyttäisi kuitenkin, että joillakin pohjoisen alueilla (jossa työttömyyttä on vähemmän kuin etelässä) lääkkeiden käyttöä on enemmän. Tämä tehtävä vaati aikaa ja hermoja, mutta sen tekeminen oli kyllä palkitsevaa. Oli mukava huomata, että osaa tehdä oman kartan itse poimimastaan aineistosta.

 

Lähteet

Kauppi, J. (2019). Juhon blogi – geoinformatiikka. Lajinsa Viimeinen. Luettu 27.4.2019. Saatavissa: https://blogs.helsinki.fi/juhokaup/2019/03/02/lajinsa-viimeinen/

Lehtonen, I. (2019). Geoinformatiikan menetelmät -kurssiblogi.Blogi 7 – Populazione d’Italia. Luettu 27.4.2019. Saatavissa: https://blogs.helsinki.fi/lida/blogi-7-populazione-ditalia/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *