Viimeinen kurssikerta häämöttää, valmistaudu siihen hartaudella

Kuvahaun tulos haulle end is near

Viimeisellä kurssikerralla tehdään kartta itse valitusta aiheesta. Siksi onkin syytä valmistautua jo ennen varsinasta kurssikertaa ja etsiä sopivaa materiaalia aiheen toteuttamiseen. Tähän on vaihtoehtoisia tapoja:

Vaihtoehto 1:

Laadi kartta tai karttasarja, jossa esitetään vähintään kaksi muuttujaa. Kartan kohde voi olla mikä tahansa, josta löydät tarvittavat materiaalit tai olet muuten vain kiinnostunut. Suositus on, että valitset yhden alueen, joka jakautuu edelleen pienempiin osa-alueisiin, esim. valtio ja sen maakunnat. Alueita tulisi olla vähintään 20–30, jotta niiden alueellinen vertailu ja luokittelu olisi mielekästä. Voit myös neuvotella paremmin tarkoituksiisi sopivista suoritustavoista, esim. jos sinulla on seminaarityö, gradu tai jokin muu kiinnostuksen kohde johon tarvitset muutenkin karttoja.

Vaihtoehto 2:

Lataa maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista yksi palanen maastotietokantaa, joka sisältää kaikki karttaelementit tuolta alueelta. Lataa sen kaveriksi myös maanmittauslaitoksen aineistoista samalta alueelta korkeusmallit, joilla saat visualisoitua pinnanmuodot kartalle joko vinovalovarjostettuna pintana tai korkeuskäyrinä tai molempina. Selvitä ja hyödynnä myös erilaisia nimistövaihtoehtoja, joita löydät samalla tavalla maanmittauslaitoksen ilmaisista aineistoista. Hyödynnä viiva- ja aluekohteiden visualisoinnissa erilaisia tyylejä, jotta kohteet erottuisivat hyvin toisistaan ja kuvaisivat parhaalla mahdollisella tavalla kohteita. Etsi näiden lisäksi myös dokumentit, joissa selvitetään maastotietokannasta löytyvien karttatasojen sisältö, eli tarvittavat metatiedot aineiston ymmärtämiseksi (Maanmittauslaitoksen maastokohteet).

Vaihtoehto 3:

Voit kurssikerralla käyttää aikaa myös johonkin muuhun kurssiin tai työtehtävään liittyvien kartta-aineistojen käsittelyyn, muokkaamiseen ja viimeistelyyn. Esimerkiksi esityksen, seminaarityön tai vastaavaan tarvittavat kartat soveltuvat mainiosti myös kurssin töiksi.

Mitä täytyy ensi kerralla olla valmiiksi mukana?

Tarvitset alueestasi paikkatietokannan tai useampia, joissaa näkyvät alueesi ja sen osa-alueet tai elementit

Vaihtoehdossa 1 tarvitset tilastotietoa alueistasi vähintään kahdesta muuttujasta.
Vaihtoehdossa 2 tarvitset aluetta kuvaavat tietokannata, korkeusmallin ja nimistön, sekä metatiedot aineistosta.

Mitä kurssikerralla tehdään?

Otetaan käyttöön valmis paikkatietokanta ja tarkistetaan, että siinä on kaikki tarvittavat alueet. HUOM. Voit myös hyödyntää kurssilla käytettyjä aineistoja ks. alla.

Voit myös hyödyntää kurssikerralla käytettyjä materiaaleja, mutta silloin on suotavaa, että sinulla on esitettävänä useampi aihe samalta alueelta, jotta suorittamasi työmäärä vastaisi niiden työmäärää, jotka ovat tehneet karttansa ja tietokantansa itse alusta asti.

Tutustu vielä aiempien kurssikertojen materiaaleja työssäsi. Löydät useimpiin ongelmiin ratkaisun sellaisista töistä, joita on kurssilla jo tehty.

Paras paikka tiedon etsimiseen on Internet. VARAA kuitenkin AIKAA etukäteisvalmisteluihin. Aina ei ole helpoa löytää valituista kohteista sitä tietoa, jota oikeasti tarvitset. Löydät tämän tekstin perästä vinkkejä ja linkkejä siitä, mistä voi etsimisen aloittaa, jos ei muuten tunnu löytyvän. Huomaa, että tämä lista on vain aloituspaikka. Tiedon etsiminen on ensisijaisesti SINUN tehtäväsi.

Esimerkkejä

Euroopan tilastoja: http://ec.europa.eu/eurostat ja http://ec.europa.eu/eurostat/data/database t

Suomen tilastoja:
http://www.stat.fi/tup/statfin/index.html (siirry palveluun -linkki)

Maailman tilastokeskukset:
http://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql?course_id=tkoulu_thaku&lesson_id=5&page_type=sisalto&subject_id=10

Paikkatietoaineistoa kootusti (hurrrjan paljon tavaraa,) Huom. vaatii google-tilille kirjautumisen:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuApi46szKw4dDhVM1dZNmpld3dIQWdRS2NnRkZDQWc#gid=16

Hallinnollisia rajoja paikkatietomuodossa
http://www.maplibrary.org/ (Afrikasta)

http://www.naturalearthdata.com/ (kaikkialta maailmasta, ainakin melkein kaikkialta)
Hallinnolliset rajat alueina nimellä States, Provinces

Ilmaista dataa Amerikasta
https://www.census.gov/geo/maps-data/data/tiger.html
https://www.census.gov/geo/maps-data/

Maanmittauslaitos, ilmaiset aineistot https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta

Paituli, ilmaisia aineistoja kirjautumalla: https://avaa.tdata.fi/web/paituli/latauspalvelu

Myös Googlea kannattaa hyödyntää. Hakusanoilla “free GIS data” löytää paljon. Ehkä joskus liikaakin.

Blogin tulee olla valmis viimeistään sunnuntaina 24.3.2019 Laita blogiisi erillinen merkintä, kun se on valmis.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *