Bufferointia

Viidennelle kurssikerralle en valitettavasti päässyt tullessani kipeäksi. Yritin kuitenkin parhaani mukaan tehdä kotona itsenäistehtäviä, mutta oman koneeni kanssa QGIS ei juurikaan pidä yhteistyöstä… Siispä karttatuotoksia hädin tuskin sain tehtyä ohjelman kaatumatta. Analysoidaan ja pohditaan hieman kuitenkin tehtävien sisältöä ja toteutusta.

Tämänhetkisen paikkatieto-osaamiseni mukaan voisin nimetä muutamia tärkeimpiä QGIS:n ominaisuuksia. Kokonaisuudessaan ohjelma on erittäin monipuolinen ja hyvä, mutta usein hyvin hankalasti ymmärrettävissä. Olin kuitenkin jo ensimmäisestä kosketuksesta haltiossani siitä, kuinka kattavasti erimmuotoista dataa pystyi yhdistämään yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Olen käyttänyt runsaasti monilla kurssikerroilla esimerkiksi aineistotaulukoiden tietojen yhdistämistä karttapohjaan ja luonut uudesta aineistosta itse eri aisoita näyttäviä karttoja. Erityisesti pidän myös ohjelman laskutoimituskalusta sekä hyvin monipuolisista valintatyökaluista. Kukapa olisi arvannut, että voit valita myös taulukoiden tietoja ja muodostaa niistä täysin uutta tietoa pelkästään paikkatieto-ohjelman sisällä?

QGIS:ssa helpoimmaksi asiaksi koen karttojen visuaalisen teon. Hankaluuksia minulle kuitenkin tuottaa aiemmin mainitut laskutoimitukset tai ns. “koodaaminen” eli toimitukset, missä taulukon ominaisuuksista tai soluista halutaan muodostaa uutta tietoa. Ehkä en vain osaa käyttää ohjelmaa tai en ymmärrä miten asiat ovat yhteydessä toisiinsa: ehkä molempia. Tässä kaipaan todellakin lisäharjoitusta.

Kurssikerran tehtävissä hyödynnettiin bufferointia eli puskurointia, jonka avulla tietokantaan muodostettiin eräänlainen alue. Kyseinen puskurivyöhyke puolestaan näytti siihen kuuluvat kohteet. Puskurivyöhykkeen avulla voidaan esimerkiksi siis tutkia tietyn alueen sisällä tapahtuvia ominaisuuksia, kuten melutasoa. Tästä minulla on kuitenkin vielä opittavaa, sillä QGIS ei pitänyt bufferoinnistani ja päätti moneen otteeseen lopettaa työt siltä päivältä…

Kaiken kaikkiaan kurssin aikana QGIS:sta on tullut eräänlainen ärsyttävä ystävä. Minulla on niin ikään viha-rakkaus-suhde ohjelmaa kohtaan. Se tarjoaa käyttäjälleen paljon ominaisuuksia, mutta toisaalta myös tekee kyseisten ominaisuuksien löytämisestä ja hyödyntämisestä erityisen hankalaa. Periaatteessa voisin sanoa, että QGIS on täydellinen niille, jotka jotenkin taian avulla osaavat suunnistaa aina oikeaan paikkaan, vaikka reitti näyttäisin täysin väärältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *