LASKURI

 

Tervetuloa selvittämään järjestönne hiilijalanjälki! Järjestöjen hiilijalanjälkilaskuri on nyt ladattavissa omalle tietokoneellesi tästä

Vinkki: Klikkaa “tästä”. Älä välitä mahdollisista herjoista liittyen esikatseluun vaan klikkaa “Lataa”. Tallenna Excel-tiedosto haluamaasi paikkaan tietokoneellesi. 

Huom! Huomasimme pienen virheen lentojen päästöjen laskemisen kaavassa, jonka vuoksi pyydämme teitä käyttämään 16.11.2018 (tai sen jälkeen) päivitettyä versiota hiilijalanjälkilaskurista.

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan kasvihuonekaasupäästöjä, joita syntyy tuotteen, toiminnan tai palvelun takia. Hiilijalanjäljen laskentatulos on arvio, jonka ideana on kertoa suuruusluokista ja havainnoida mistä osa-alueista hiilijalanjälki muodostuu. Järjestöjen hiilijalanjälki muodostuu usein energian käytöstä, matkustamisesta, hankinnoista, palveluista sekä tapahtumien järjestämisestä.

Laskurin ideana on saada järjestöt tietoisiksi ilmastovaikutuksista ja kannustaa järjestöjä valitsemaan hiilifiksumpia vaihtoehtoja. Ilmastonmuutoksen hillintää ei tule sysätä yksilöiden tai myöskään järjestöjen vastuulle vaan tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Järjestöt voivat kuitenkin omalta osaltaan vaikuttaa kasvihuonekaasupäästöihin arjen toiminnallaan: rajoittamalla turhaa luonnonvarojen kulutusta, luomalla kysyntää vähähiilisille ratkaisuille, välittämällä tietoa ja tukemalla kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Kyseessä on ensimmäinen järjestöille räätälöity  hiilijalanjälkilaskuri, jota kehitetään edelleen käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Palautetta ja kehittämisehdotuksia voi lähettää osoitteeseen: tiina.haaspuro@alumni.helsinki.fi