Osallistu tutkimukseen!

Microbiston ekologiaa vauvan suolistossa (MicroEco) -tutkimuksessa seurataan vauvojen suoliston ja suun mikrobiston ajallista vaihtelua ja yhteyksiä vauvan hyvinvointiin ja ruokavalioon. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää erityisesti suolistomikrobien kannanvaihteluihin vaikuttavia tekijöitä ja mikrobikantojen välisiä vuorovaikutuksia. Tietojen perusteella pyritään kehittämään mikrobien kannanvaihteluja selittävä malli, jonka avulla voidaan ennustaa eri tekijöiden vaikutuksia lapsen mikrobistoon, kehittää mikrobiston luonnollista kehitystä tukevia menetelmiä ja räätälöidä mikrobiston perusteella henkilökohtaisia ruokavaliosuosituksia. Lisäksi selvitetään perheenjäsenten mikrobien vaikutuksia vauvan mikrobiston kehitykseen.

Tutkimukseen voivat osallistua pääkaupunkiseudulta ja lähialueilta kaikki perheet, joissa on alle kahden vuoden ikäinen lapsi.

Perheet keräävät lapselta ulostenäytteitä, virtsanäytteitä ja suusta otettavia sivelynäytteitä päivittäin vähintään kuukauden ajan; perhe voi itse valita keräysjakson tarkan pituuden ja ajankohdan. Yksittäiset näytteet kerätään myös muilta perheenjäseniltä, mikäli mahdollista, mutta tämä ei ole pakollista. Näytekeräyksen lisäksi perheitä pyydetään täyttämään sähköisesti taustatietolomake, lyhyt päiväkirja ja ruokapäiväkirja.

Tutkimukseen osallistuvat perheet saavat Helsingin yliopiston logolla varustetun kassin ja potan sekä ohjeet vauvan opettamiseen potalle – taito helpottaa vauva-arkea, ja vauvan kasvaessa taaperoksi potalla käyminen sujuukin jo rutiinilla.

Jos olet kiinnostunut osallistumisesta tutkimukseen, jätä yhteystietosi, niin sinuun ollaan yhteydessä! Mene osoitteeseen: https://redcap.helsinki.fi/redcap/surveys/ ja anna koodi WXNJTJPEW tai skannaa oheinen QR-koodi.