Kurssikerta 6- GPS-kävely ja hasardikarttoja opetuksen tueksi

Kuudennella kurssikerralla pääsimme kävelemään kampuksen lähiympäristöön. Ryhmäni kanssa (Niina ja Nea) paikansimme läheisen puistoalueen penkkejä. Otimme ylös penkkien koordinaatit, ja palattuamme takaisin saimme tuottaa niistä karttaesityksen. Se oli yllättävän helppoa.

Kuudennen kerran varsinaisiin harjoituksiin jäi hetki aikaa, joten huomasin olevan luokassa vielä kolme tuntia opetuksen päättymisen jälkeen tekemässä aina vain erilaisia karttoja, joihin yritin olla tyytyväinen. Erästä karttaa yritin tuottaa tunnin ajan itse. Kiitos Saken sain kartan tehtyä, ilman apua olisin ollut vielä seuraavatkin kolme tuntia karttojeni parissa.

Tekemiemme karttojen oli tarkoitus olla opetukseen soveltuvia. Ja sen arvioiminen oli mielenkiintoista.

Voi rakkaat karttani. Tehdessäni ja katsoessani karttoja isolta näytöltä luulin, että olin onnistunut tuottamaan informatiivisia ja helposti luettavia karttoja. Näin jälkikäteen on itsellänikin hieman hankaluuksia tarkastella karttojen sisältöä, etenkin pieneltä näytöltä.

Ensimmäisessä kartassa on esitetty yli 8,0 magnitudin maanjäristykset ja tulivuoret. Kartassa on vähän informaatiota mutta sen vuoksi se on melko selkeä. Yli 8 magnitudin järistyksiä on melko vähän, mutta ne sijoittuvat selkeästi samoille alueille missä tulivuoriakin esiintyy.maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ROBINSON

Toisessa kartassa on esitettynä kaikki tunnetut tulivuoret ja maanjäristykset, lievästi sanottuna epäselvä. Mutta laattojen reunat näkyvät selvästi. Kartassa näkyy myös tarkemmin alueet joille on keskittynyt runsas määrä tulivuoria ja maanjäristyksiä.

Maanjäristykset202jatulivuoret

Kolmannessa kartassa on esitetty kaikki vähintään 6 magnitudin järistykset (tämän teimme yhdessä tunnilla jo).6magnitudihyväkuva

Neljännessä kartassa esitin kaikki yli 4,5 magnitudin järistykset, mutta niiden magnitudia ei ole sen tarkemmin luokiteltu.

vähintään4,5magnitudijäristys

Viidennessä kartassa on esitetty ihanilla punaisen ja vaaleanpunaisen eri sävyillä eri magnitudiset järistykset aina 4,5 magnitudista lähtien. Alkuperäinen suunnitelmani oli esittää erikokoisten pallojen avulla magnitudien suuruus vaihtelu. Yritin tehdä kartan niin, että pallon koko olisi muuttunut automaattisesti. Ohjelma kyllä laski jotain monta kymmentä minuuttia, muttei tuottanut haluamanlaistani karttaa.
Hieman epäselvä kartta on kyllä, mutta kyllä siitä selvääkin saan.Maanjäristykset4,5jasuuremmat

Oppikirjoihin kartat printataan melko pienellä, joten olisi hyvä, jos kartat olisivat selkeitä ja vähän objekteja sisältäviä. Näin ei omissa kartoissani ole.

Ruotsiin sijoittunut tulivuoren purkaus on hämmentävä, koska purkauksen tietoihin oli merkattu kaldera. Purkauksen oli kerrottu tapahtuneen vuoden 1964 jälkeen, mutta ahkeralla Googletuksellakaan en löytänyt tietoa purkauksesta.

-Kanerva

PS. Tatu Leppämäen karttaesitys aiheesta saa minut tuntemaan lievää kateutta. Tässä linkki.

Lähteet:
Karttojen tietokantojen lähteet:

T. Leppämäki (2016), Otetaan opiksi, tehdään opiksi – 6. kurssikerta, kurssiblogi, luettu 9.3.2016. https://blogs.helsinki.fi/leppatat/

http://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?type_0=Like&query_0=&op_8=eq&v_8=&type_10=EXACT&query_10=None+Selected&le_2=90&ge_3=-179&le_3=180&ge_2=-90&op_5=eq&v_5=&op_6=eq&v_6=&op_7=eq&v_7=D1&t=102557&s=5&d=5
http://quake.geo.berkeley.edu/anss/catalog-search.html
http://www.ncedc.org/cgi-bin/catalog-search2.pl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *