Webinaarit ja videot

Webinaareja ja videoita paikkatiedosta opetuskäyttöön

[accordion]

Napauta otsikoita ja lue lisää!

[accordion-item title=”7.8. ArcGIS Online lukion maantieteen opettajille”]
ArcGIS Online paikkatietoalustalla pystyt esittämään ja havainnoimaan erilaisia maantieteellisiä ilmiöitä. Webinaarissa käsitellään aineiston valintaa, kartan luomista halutuista aineistoista sekä aineiston visualisointia eri tavoin. Webinaarin kouluttajana Riikka Jantunen Esri Finlandilta.

Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”21.8. Paikkatietoikkuna lukion maantieteen opettajille”]
Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Paikkatietoikkuna sisältää yli 1600 karttatasoa noin 60 eri tiedontuottajalta. Palvelussa on laaja joukko toimintoja: voit esimerkiksi hakea paikkoja ja osoitteita, mitata matkaa ja pinta-alaa, piirtää maaston korkeusprofiilin, lisätä kartalle omia kohteita, luoda teemakarttoja ja tehdä paikkatietoanalyyseja. Tässä webinaarissa keskitytään Paikkatietoikkunan niihin toimintoihin, joista on hyötyä lukion maantieteen opetuksen ja yo-kirjoitusten kannalta.

Kouluttajana Samuli Kytö, Maanmittauslaitos.
Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”4.9. Uudistetun PaikkaOpin käyttö opetuksessa”]
PaikkaOppi on kymmenen vuotias suomalainen opetuskäyttöön suunniteltu karttapalvelu. Se uudistettiin perusteellisesti hiljattain. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti perusopetuksen oppilaat eri oppiaineissa. Millainen palvelu on nyt ja mitä sillä voi tehdä? Webinaarin vetää projektikoordinaattori Virpi Hirvensalo Turun kaupungin sivistystoimialalta.

Webinaari ei toteutunut, koska osallistujia ei ollut. Katso vanhempi webinaari samasta aiheesta.
[/accordion-item]

[accordion-item title=”11.9. Google My Maps opetuskäytössä”]
Webinaarissa käydään tiiviisti läpi Google My Mapsin karttapalveluiden mahdollisuuksia opetuskäytössä. Opimme mm. miten Googlen My Maps -palvelussa voi useampi käyttäjä muokata ryhmän yhteistä karttaa. Kouluttajana koordinaattori ja kokenut paikkatiedon opetuskäytön kouluttaja Markus Jylhä, Helsingin yliopisto.

Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”18.9. Teemana avoin paikkatieto”]
Mitä on avoin paikkatieto ja miten sitä voi hyödyntää? Luvassa mm. konkreettisia esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä opetuksessa. Vinkit soveltuvat paikkatietoa jo jonkun verran käyttäneille. Kouluttajana verkostokoordinaattori Maiju Kähärä, Lounaistieto, Varsinais-Suomen liitto.

Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=” 25.9. Henkilötietojen keruu ja hyödyntäminen verkkoympäristössä”]
Internet on lähes tulkoon kolmen kauppa. Google, Facebook ja Amazon jyräävät voimalla yli muiden palveluntarjoajien, ja samalla ne keräävät mittavat määrät dataa meistä käyttäjistä halusimme tai emme. Jokainen käyttäjä antaa tietojen keruuseen luvan ottaessaan palveluita käyttöönsä. Meidän käyttäjinä pitää luottaa siihen, että palveluntarjoajat pitäytyvät tietojen käytössä niissä raameissa, jotka on listattu sopimusehtoihin. Webinaarissa keskustellaan tietojen keruusta ja hyödyntämisestä verkkoympäristössä sekä palveluntarjoajien vastuusta ja moraalista. Kouluttajana digital marketing specialist Ilkka Kaate, Parcero.

Katso YouTube -tallenne
[/accordion-item]

[accordion-item title=”7.10. Google Earth opetuskäytössä”]
Webinaarissa käydään tiiviisti läpi Google Earthin mahdollisuuksia opetuskäytössä. Opimme mm. miten nykyiseen selaimella toimivaan Google Earthiin voi luoda useita kohteita sisältäviä kierroksia Tour Builderin avulla. Kouluttajana koordinaattori ja kokenut paikkatiedon opetuskäytön kouluttaja Markus Jylhä, Helsingin yliopisto.

Katso YouTube -tallenne
[/accordion-item]

[accordion-item title=”9.10. Tilastokeskuksen paikkatietoaineistot – esimerkkinä Paavo-postinumeroalueet”]
Tässä esityksessä pääset tutustumaan Tilastokeskuksen tarjoamiin paikkatietoaineistoihin. Osa aineistosta on avointa ja maksutonta (esim. kuntapohjaiset tilastointialueet), osa puolestaan maksullista (esim. tilastoruudukko 250 m x 250 m). Avoimet Paavo-postinumeroalueet esitellään tarkemmin. Esityksen aluksi kerrotaan lyhyesti myös rekisteripohjaisten tilastojen laatimisesta. Opit myös, miten avoimet paikkatietoaineistot saa rajapinnalta omaan käyttöön ilmaisen QGIS-paikkatieto-ohjelman avulla. Kouluttajina Miia Huomo ja Tapio Kytö, Tilastokeskus.

Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”16.10. Kenttätutkimuksen toteuttaminen kurssilla”]
Aineiston kerääminen mobiilisovelluksella, kerätyn aineiston tarkastelu ArcGIS Onlinessa ja kartan luominen kerätystä aineistosta. Webinaarin vetää Riikka Jantunen Esri Finlandilta.

Katso tallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”30.10. Kartat ja paikkatieto ylioppilaskokeessa”]
Webinaarin aiheena on paikkatieto ylioppilaskokeessa sekä uusi sähköinen kartasto maantieteen yo-kokeeseen vuoden 2020 aikana. Webinaariesiintyjänä Olli Ruth, yliopistonlehtori, Helsingin yliopiston maantieteen oppiaine. Ylioppilastutkintolautakunnan maantieteen jaoksen pj.

Katso webinaaritallenne YouTubesta
[/accordion-item]

[accordion-item title=”13.11. Sotkanetin paikkatietoaineistot”]

Oletko joskus kaivannut oppilaiden projekteihin tilastotietoa suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista? Sotkanetistä löydät valtavasti aineistoja tästä aihepiiristä. Voit vertailla vapaasti eri tilastotietoja ja alueita keskenään tilastotaulukkoina, kaaviona ja karttoina. Sotkanetissä on käytössä oma karttasovellus. Virve Pekurinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo Sotkanetin aineistojen käyttöönotosta.

Katso YouTube -video

[/accordion-item]

[accordion-item title=”20.11. Webpohjaiset paikkatietosovellukset: Demo yksinkertaisen paikkatietoon pohjautuvan web sovelluksen luomisesta ArcGIS Onlinella”]
Arc GIS Onlinella on mahdollista toteuttaa karttapohjaisia web-sovelluksia. Nämä ovat useimmiten interaktiivisia karttoja verkossa. Web-sovellukseen voi lisätä erilaisia pienoisohjelmia (widgettejä), esimerkiksi diagrammeja ym. jolloin aineistosta saadaan irti enemmän kuin pelkän kartan avulla. Tämän päivän webinaarissa Riikka Jantunen Esri Finlandilta näyttää yhden yksinkertaisen esimerkin sovelluksen luomisesta.

Katso YouTube video
[/accordion-item]

[accordion-item title=”20.3. klo 14-15. VELMU-aineistot ja vedenalainen meriluonto”]
Jolanda Linsén, ELY-keskus

Aiheena Velmu-käyttäjien Tiimeri-työtila, Velmu-aineistojen rajapintapalvelu, Velmu-karttapalvelun logiikka ja aineistot sekä esimerkki aineiston käytöstä.

Velmu-aineistot ovat monikäyttöisiä ja ne sopivat esimerkiksi meren suojeluun ja kestävään käyttöön liittyviin opiskelun teemoihin. Velmu-karttapalvelussa on tietoa:

  • lajien ja luontotyyppien esiintymisestä
  • meriympäristöstä
  • merenpohjan geologiasta
  • ihmisen toiminnasta merellä
  • yli tuhat valokuvaa ja videota lajeista ja vedenalaisista maisemista

Katso tallenne webinaarista
[/accordion-item]

[accordion-item title=”27.3. klo 14.30-15.00. Marjanpoiminta nyt – ikiaikainen perinne ja sen digitalisaatio”]
Rainer Peltola, Luonnonvarakeskus LUKE

Aiheena paikkatiedon hyödyntäminen marjasatojen arvioinnissa sekä kansalaiset mukaan satoseurantatietojen keruuseen. Näet, miten oma luokkasi voi osallistua kerryttämään kaikille avointa tietokantaa marjasadoista ja mitä hyötyä tietojen keräämisestä on.

Katso tallenne webinaarista
[/accordion-item]

[accordion-item title=”3.4. klo 14.30-15.00 Paikkatietoikkunan peruskäyttö”]
Ari Öysti, Maanmittauslaitos MML

Suomalaisessa maksuttomassa karttapalvelussa Paikkatietoikkunassa on paljon laadukasta kartta-aineistoa ja hyviä työkaluja monenlaisten karttaesitysten ja paikkatietoanalyysien toteuttamiseen. Jos uusittu PaikkaOppi on liian yksinkertainen palvelu opetustarkoituksiisi, Paikkatietoikkunasta löydät uusia ulottuvuuksia!

Webinaari jakautuu kolmeen 10 minuutin osioon:

  • osio: Paikkatietoikkunan perustoiminnot.
  • osio: Paikkatietoikkunan ”Teemakartat” toiminnot.
  • osio: Paikkatietoikkunan ”Analyysi” toiminnot.

Katso myös webinaaritallenne Paikkatietoikkunan käytöstä alempaa tällä sivulla!

Katso tallenne webinaarista
[/accordion-item]

[accordion-item title=”10.4. klo 14.30-15.00 OpenStreetMap lähialueen kartoituksessa”]
Markku Huotari, Helsingin seudun liikenne

Esityksessä tutustut OpenStreetMapiin ja näet miten tämä karttojen wikipedia toimii. Tämän jälkeen näet muutamia ehdotuksia siitä, miten voit hyödyntää OpenStreetMapia oman lähialueen kartoituksessa esimerkiksi oppitunnilla tai koulun omassa mapathonissa. Lopuksi käytännön demossa tutustut kohteiden lisäämiseen OpenStreetMapin kartalle.

Lataa tästä esitykseen liittyvä pdf linkkeineen OpenStreetMap_lähialueen_kartoituksessa

Katso webinaaritallenne YouTubessa
[/accordion-item]

[accordion-item title=”17.4. klo 14.30-15.00 Humanitaarinen kartoitus”]
Vuokko Heikinheimo, Helsingin yliopisto

Esitys jatkaa edellisen keskiviikon OpenStreetMap-teemaa. Nyt aiheena on HOT eli Humanitarian OpenStreetMap Team. Tule tutustumaan miten avoimen kartoittamisen avulla voit osallistua humanitaariseen toimintaan ja lähiyhteisöjen kehittämiseen.

Samasta aiheesta on tulossa keväällä juttu Biologian ja maantieteen opettajien liiton julkaisussa Naturassa.

Lataa pdf: Humanitaarinen kartoitus

Katso webinaaritallenne YouTubessa
[/accordion-item]

[accordion-item title=”8.5. klo 14.30-15.00 Story Map – visualisoi ilmiöitä, tapahtumia tai retkiä”]
Riikka Jantunen, Esri Finland

Esrin Storymapilla on mahdollista tehdä upeita esityksiä, joissa yhdistyvät kartat, tekstit ja kuvat. Storymapeilla voit visualisoida esimerkiksi retkipäivän tapahtumat, luontoretken hienot havainnot, maailman kaupunkien trendi-ilmiöt tai nähtävyydet, historiallisiin tapahtumiin liittyvät merkittävät paikat kuin suomalaisten taiteilijoiden kotipaikat.

Katso esimerkkejä storymapseista.
Katso webinaaritallenne Youtubessa
[/accordion-item]

Paikkatieto työelämässä -videot

Miten paikkatietoa käytetään hyödyksi eri ammateissa? Toimitusjohtaja, paikkatietoasiantuntija, digitaalisen markkinoinnin asiantuntija sekä erikoissuunnittelija kertovat opinnoistaan ja paikkatiedon roolista omassa työssään.

Osa 1. Paikkatiedolla boostia digitaaliseen markkinointiin. Ilkka Kaate, Parcero.

Osa 2. Mereisiä luontoarvoja kartoittamassa. Matti Sahla, Metsähallitus. 

Osa 3. Uusia merkityksiä matkailuun. Markus Sjöberg, Locationews.

Osa 4. Paikkatieto-ongelmien ratkaisua yhdessä asiakkaiden kanssa. Riikka Jantunen, Esri Finland.

 

Katso myös Geoportin videosarja paikkatiedon hyödyistä yhteiskunnassa

Turun yliopiston Geoportin videoilla eri alojen asiantuntijat pohtivat paikkatietoon liittyviä aiheita oman asiantuntijuutensa näkökulmasta.
[/accordion]