Viikko 5

Puskurointia

Viidennellä kurssikerralla opeteltiin etäisyyksien ja lukumäärien laskemista erilaisten työkalujen avulla. Muista harjoituskerroista poiketen, tällä kerralla saimme työskennellä suurimman osan ajasta itsenäisesti. Itse tai työparin kanssa pähkäillessä oppi meni hieman eri tavalla perille kuin opettajan ohjeita seuratessa. Toistot ja toimintojen rohkea kokeileminen olivat avain tämän kurssikerran tehtävissä onnistumiseen.

Ensimmäisessä itsenäisesti toteutetussa tehtävässä tarkoituksena oli selvittää Malmin sekä Helsinki-Vantaan lentokenttien läheisyydessä asuvien ihmisten lukumääriä ja muita tietoja. Tämä onnistui kätevästi bufferointitoiminnon avulla. Tämä toiminto tekee tarkasteltavan kohteen ympärille halutun suuruisen vyöhykkeen, jonka sisältä voidaan laskea esimerkiksi juuri väestömäärä. Laskemisessa apuna käytettiin Select features by location -työkalua, joka valitsi vain bufferin sisällä olevat pisteet. Näin data oli helposti luettavissa Statistics-paneelista.

Tulokseksi sain, että 1km säteellä Malmin lentokentästä asuu 9 244 ihmistä ja 2km säteellä 59 733 ihmistä. Vastaavasti 2km sätellä Helsinki-Vantaan lentokentästä asuu vain 10 630 ihmistä. Näistä 10 630:stä ihmisestä vain noin 0,16% asuu pahimmalla (65dB) melusaastealueella. Tämän sain selville niin, että tein kopion lentomelualueesta ja jätin sinne vain 65dB:n alueen. Sen jälkeen leikkasin clip-toiminnolla 65dB:n melusaastealueen edellä luodun bufferin mukaan. Jäljelle jääneellä alueella asuu vain 17 ihmistä. Suoritin jakolaskun ja vastaukseksi sain juurikin tuon 0,16%.

Tein samat toiminnot seuraavankin kysymyksen kohdalla, jossa oli tarkoituksena selvittää vähintään 55 desibelin melusaastealueella asuvien ihmisten lukumäärä. Tähän sain vastaukseksi 11 923 henkilöä. Edellä kuvaillut työvaiheet olisi ilmeisesti voinut tehdä helpommallakin keinolla, mutta tämän keinon keksin aivan itse joten pisteitä annan itselleni ainakin kekseliäisyydestä. Turkka Häkkinen (2023) näytti saaneen saman tuloksen, joten menetelmäni ei ollut täysin virheellinen, joskin hieman työläämpi.

Seuraavaksi mallinsin poikkeusreitillä lentävän lentokoneen aiheuttamaa meluhaittaa alueen ihmisille. Bufferoin 7km pitkän ja 1km leveän melusaastealueen (kuva 1), jonka sisältä laskin väkimäärän. Kuvassa 1 normaali melusaastealue Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kuvattu tummalla pinkillä ja itse bufferoimani melusaastealue vaaleanpunaisella. Alueen rakennukset, joissa on vakituisia asukkaita on kuvattu oransseilla palloilla. Edellisistä tehtävistä tuttujen toimintojen tehtyäni sain selville, että mikäli lentokone joutuisi kuvan 1 mukaiselle poikkeusreitille, aiheuttaisi se yli 60 desibelin meluhaittaa 13 490:lle ihmiselle.

Kuva 1. Poikkeuksellisen lentoreitin melusaastealue Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä.

Hyvään vauhtiin päästyäni loput kurssikerran tehtävät etenivät varsin sujuvasti. Kokosin asema-tehtävän ja itsenäistehtävä 2:n tulokset taulukkoon (taulukko 1), jotta niitä olisi helppo muidenkin tarkastella. Taulukon kaksi ensimmäistä saraketta käsittelevät asema-tehtävää ja loput viisi saraketta taajama-tehtävää. Huomionarvoista on, että taajama-tehtävän aineisto oli täysin erilainen kuin asema-tehtävän aineisto. Saatuja arvoja ei siis voi, eikä kannatakkaan verrata muiden sarakkeiden arvoihin. Taajama-tehtävässä käsittelin koko pääkaupunkiseudun väestödataa kun taas asema-tehtävässä ainoastaan vantaan kaupungin väestödataa.

Taulukko 1. Itsenäistehtävien 1.2 ja 2 tulokset.

Lkm Osuus (%)
Asuu alle 500m päässä juna- tai metroasemasta 111 765 21,87
Asuu alle 500m päässä juna- tai metroasemasta ja on työikäinen 74 989 67,10
Asuu taajamissa 1 001 830 96,10
Asuu taajamien ulkopuolella ja on kouluikäinen 3 727 3,60
Taajamat, joissa ulkomaalaisten osuus yli 10% 65
Taajamat, joissa ulkomaalaisten osuus yli 20% 22
Taajamat, joissa ulkomaalaisten osuus yli 30% 15

Alueiden määrittäminen ulkomaalaisten osuuksien mukaan tuotti minulle hetkellisesti päänvaivaa, mutta muutama syvä henkäys ja akuutti aivoriihi vieruskaverin kanssa auttoivat lopulta eteenpäin. Luukas Mickelsson (2023) oivalsi, miten taajamat, koko väestön lukumäärät ja ulkomaalaisten lukumäärät saadaan samaan attribuuttitaulukkoon, ja minä keksin miten saadaan aikaiseksi prosenttiosuudet ja löydetään lopulta oikea määrä taajamia. Join attributes by location -työkalulla kaikki data saatiin samaan taulukkoon ja prosenttisuudet sai laskettua tuttuun tapaan omalla laskutoiminnollaan. Kun ulkomaalaisten osuudet oli laskettu, järjestin taajamat suurimmasta ulkomaalaisten osuudesta pienimpään ja katsoin manuaalisesti tehtävässä kysytyt taajamien lukumäärät. Vastaus olikin näin yksinkertainen! Muistakaa, että kaverin aivoja kannattaa lainata, jos omat ovat hetkellisesti sumentuneet 😉

Lähteet

Häkkinen, T. (2023) ..ja matka jatkuu, Pornaisista Helsinkiin! Viikko 5. 19.2.2023. https://blogs.helsinki.fi/turkkaha/

Mickelsson, L. (2023) Viikko 5?-bufferianalyysit. 22.2.2023. https://blogs.helsinki.fi/luukasmi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *