Harjoitustehtävä 2

Toisella harjoituskerralla verrattiin eri koordinaattijärjestelmiä ja projektioita toisiinsa sekä miten niiden mahdolliset eroavaisuudet näkyvät kartalla. Esimerkkinä tehtiin pinta-ala ja pituusmittauksia käyttäen eri projektioita.

Muutokset eri projektioiden välillä vaikuttivat omaan silmään mitättömiltä pinta-ala ja pituusmittauksissa mutta en osaa oikein sanoa, onko sillä suuri merkitys, jos 500 kilometrin pituusmittauksessa tulee muutaman metrin heittelyä eri projektioiden välillä. Varmastikin on. Kolmesta projektiosta viidestä pinta-ala ja pituustuloksissa olivat identtiset. Tein näistä pinta-ala ja pituusmittaustuloksista excel-taulukkovertailun mutta en vielä laskenut prosentuaalista ero tuloksien välissä koska eroavaisuudet ovat niin pienet niiden välillä. Eli en siis pidä tuloksia vielä kovin luotettavina. Tässä tulokset:

Aidan blogissa Olen QGIS-tietoinen – Kyseenalaiset geoinformatiikkamenettelyt (helsinki.fi) toisen harjoituskerran 6.2 osiossa on saatu mielestäni uskottavasti eri projektioiden erot näkyviin taulukkomuodossa sekä pituus- ja pinta-alamittauksissa. Itselläni oli/on juuri vaikeuksia projektioita vaihtaessa saada eri eroavaisuuksia näkyviin kunnolla.

Lähteet:

Palmgren, (2023). Olen QGIS-tietoinen – Kyseenalaiset geoinformatiikkamenettelyt (helsinki.fi)

 

Geoinformatiikan menetelmät

Ensimmäinen QGis-harjoitus koululla oli kovaa tekemistä, jossa kädet laitettiin saveen samantien, ja hyvä niin. Vesistöt ottavat kartassa hieman liian suurta roolia, jolloin kuvan tarkoitus osoittaa typpipäästölähteet epäselvenee. Jostain syystä myös kartan oikean alakulman kehys jää vajaaksi.

Aikamoista painia on ollut ensimmäiset viikot QGisin parissa. Kotioloissa työtunteja on kulunut ja hieman jäljessä ollaan aikataulusta mutta eteenpäin on menty. Ensimmäisessä kotiharjoituksessa tuli laadittua koropleettikartta, joka kuvaa alle 15-vuotiaiden prosentuaalista määrää eri kunnissa. Suurimmat jakaumat sijoittuvat vähemmän yllättäen suurimpien kaupunkien kasvukeskuksiin ja Pohjanmaan maakuntiin.

Itse karttaa laatiessa oli haasteita saada oikeanlaista mittakaavajanaa näkyviin. Mittakaava 500km on liian suuri skaala Suomen kartalle mutta katsotaan myöhemmin josko selviää, miten sen säätäminen luonnistuu laadukkaammin. Minulla oli myös samoja haasteita kuvatiedostojen tuonnissa blogiin, kuin Katjan blogissa ”Mappikoo”. Blogi ei kelpuuttanut ainakaan tällä kertaa kuvia suoraan tekstiin ollenkaan pdf-muodossa ja jpg-muodossa kuva kopioitui postimerkin kokoisena ruutuun. Liitin lopulta karttakuvan blogiin kuvakaappauksen kautta.

Lähteet:

”Mappikoo”, 27.1.2023. MappiKoo – Katjan mantsa-blogi (helsinki.fi)