Harjoitustehtävä 2

Toisella harjoituskerralla verrattiin eri koordinaattijärjestelmiä ja projektioita toisiinsa sekä miten niiden mahdolliset eroavaisuudet näkyvät kartalla. Esimerkkinä tehtiin pinta-ala ja pituusmittauksia käyttäen eri projektioita.

Muutokset eri projektioiden välillä vaikuttivat omaan silmään mitättömiltä pinta-ala ja pituusmittauksissa mutta en osaa oikein sanoa, onko sillä suuri merkitys, jos 500 kilometrin pituusmittauksessa tulee muutaman metrin heittelyä eri projektioiden välillä. Varmastikin on. Kolmesta projektiosta viidestä pinta-ala ja pituustuloksissa olivat identtiset. Tein näistä pinta-ala ja pituusmittaustuloksista excel-taulukkovertailun mutta en vielä laskenut prosentuaalista ero tuloksien välissä koska eroavaisuudet ovat niin pienet niiden välillä. Eli en siis pidä tuloksia vielä kovin luotettavina. Tässä tulokset:

Aidan blogissa Olen QGIS-tietoinen – Kyseenalaiset geoinformatiikkamenettelyt (helsinki.fi) toisen harjoituskerran 6.2 osiossa on saatu mielestäni uskottavasti eri projektioiden erot näkyviin taulukkomuodossa sekä pituus- ja pinta-alamittauksissa. Itselläni oli/on juuri vaikeuksia projektioita vaihtaessa saada eri eroavaisuuksia näkyviin kunnolla.

Lähteet:

Palmgren, (2023). Olen QGIS-tietoinen – Kyseenalaiset geoinformatiikkamenettelyt (helsinki.fi)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *