GIM1: Round 2

Täällä sitä taas ollaan, tänä vuonna iloisena yllätyksenä lähiopetuksessa! Viime vuonna jäi itseltä tämä kurssi kesken lähes yksinomaan etäopetustoteutuksen ja kaamoksen takia. Tänä vuonna kuitenkin aion painaa kurssin läpi tuli mikä tuli. Kävin myös viime periodissa jatkokurssin GIM2:n, joten on ihan kiinnostavaa nähdä miltä ykköskurssi tuntuu sen jälkeen.

Kurssikerralla tehty yhteinen typpipäästökartta oli viime vuodelta jo tuttu enkä nyt aio mennä siihen sen syvemmin. Tässä kuitenkin liitteenä tuotokseni, olen ihan tyytyväinen värimaailmaan ja asetteluun.

Kuva 1. Typen päästöjen valtiokohtaiset prosenttiosuudet Itämeren ympärillä.

Pari päivää kurssikerran jälkeen siirryin kakkostehtävän pariin. Valitsin aluksi tehdä vaikeustaso kakkosen tehtävän, ja kävin selailemassa Tilastokeskuksen StatFin-tilastotietokannan kuntien avainlukuja. Päätin lyhyen selailun jälkeen valita tarkasteltavaksi pientaloissa (rivi- tai omakotitalo) asuvien osuutta kunnittain. Myöhemmin tehtävää tehdessä huomasin kuitenkin vastaavaa dataa löytyneen ihan tehtäväpaketin kunta-aineiston attribuuttitaulukosta. No jos jotakin, niin tulipahan kerrattua miten .cvs-muotoinen taulukko tuodaan QGissiin. Pudotusvalikon piilottama kuvan 2. valinta nimittäin meinasi jäädä minulta aluksi löytämättä.

Kuva 2. Tämä valinta oli se taikasana, jonka avulla toin pelkän taulukon QGissiin.

 

Seuraavaksi liitin Kunnat2015-attribuuttitaulukkoon juuri tuomani pientalotaulukon. Se onnistui vaivatta Join attributes by field value-työkalulla. Huomasin kuitenkin välittömästi ongelman liitoksessa: tuomani pientalotaulukon kuntanimien ääkköset olivat QGissille ongelma, minkä vuoksi peräti 83 kunnan tiedot putosivat taulukkoliitoksessa pois. Kokeilin huvikseni visualisoida kartan puutteellisilla tiedoilla, ja tulokseksi tuli seuraavanlainen tilkkutäkki:

Kuva 3. Voi ei! Suomineito on menettänyt toisenkin käsivartensa.

Ongelmahan johtui siis siitä, että tuomassani Tilastokeskuksen tilastossa ääkköset olivat QGissiin siirtäessä kadonneet datasta. Kun ääkkösiä sisältävät kunnannimet näkyvät vain kysymysmerkkeinä, ei tietenkään tietokantaliitos voi toimia, kun ääkkösiä sisältävät sarakkeet eivät löydä vastaparia liitettävästä attribuuttitaulusta ja kokonaiset sarakkeet putoavat liitoksen ulkopuolelle. Esimerkiksi kuvan 3. kartassa koko käsivarsi puuttuu siksi, että Enontekiön tiedot putosivat ö-kirjaimen takia pois.

Ongelmaa selvittääkseni kävin vaihtamassa QGissin localen asetuksista suomeksi, mutta se ei itsessään korjannut ongelmaa. Tarkistin myös, että taulukkoa tuodessa olin valinnut sopivan merkistöstandarin. Avasin taulukon myös Excelissä, jossa ääkköset näkyivät kuten kuuluukin, joten ongelman täytyy liittyä QGissiin eikä itse taulukkoon. En kuitenkaan jaksanut jäädä tappelemaan asian kanssa saati korjata jokaista virheellistä kunnannimeä manuaalisesti, joten sivuutin asian toistaiseksi ja etsin toisen tavan tehdä tehtävän.

                                                                                  

Kuva 4. Tältä attribuuttitaulukko näytti pahimmillaan.

 

Huomasin kuitenkin, että kuntadatapohjan sisältämissä tiedoissa oli myös ihan samaa dataa pientaloissa asuvien osuuksista. Data ei tosin ollut valmiiksi prosenttiosuuksina, toisin kuin StatFiniltä lataamani data, mutta värien viilausvaiheessa osuuksien esittämiseksi tieto esitettiin prosenttiosuuksina automaattisesti. Valitsin hajonnaksi Natural Breaksin, joka mielestäni toimi tässä tapauksessa oikein hyvin. Tässä siis valmis tuotokseni:

Kuva 5. Rivi- ja pientaloissa asuvien asuntokuntien prosenttiosuus. Tiedot vuodelta 2014, kuntajako vuoden 2015 mukainen.

Kuva 5. Rivi- ja pientaloissa asuvien asuntokuntien prosenttiosuus. Tiedot vuodelta 2014, kuntajako vuoden 2015 mukainen.

 

 

Lähteet:

Tilastokeskuksen tietokanta; kuntien avainluvut (https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/?rxid=444223df-f91c-4479-891f-5dcd50b983d2)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *