Kurssikerta 2

Ensimmäisen kurssikerran ja sen tehtävien tekemisen jälkeen oli mukava tulla toiselle kurssikerralle. Tuntui, että oli jo jonkin verran käsitystä siitä, miten QGIS toimii ja mitkä sen toiminnot ovat. Oli myös mukava huomata, että asia jonka kanssa edellisen kerran kotitehtävissä tappelin, eli rajapintana layereiden lisäys, opetettiinkin tällä kurssikerralla.

Tällä kurssikerralla vertailtiin eri projektioita keskenään ja karttatuotokset ovatkin koropleettikarttoja, joissa suhteutetaan eri projektioiden antamia pinta-aloja Suomen kartalla TM35-projektioon. Täytyy myöntää, että en ollut vielä kovin tutustunut eri projektioihin ennen tätä kurssikertaa, sillä tämä on vasta toinen maantieteen kurssini, mutta tulivatphan nekin nyt hieman tutummiksi. Sain kurssikerralla valmiiksi kolme karttaa, joissa vertasin Mercatorin, Robinsonin ja Plate Carreen projektioita TM35-projektioon.

Kuva 1 Mercatorin projektio suhteessa TM35-projektioon

Kuvassa 1 näkyy Mercatorin projektio suhteessa TM35-projektioon. Tämän teimme yhdessä kurssikerran aikana. Mielestäni kartasta tuli hyvin havainnollistava ja selkeä. Kuvissa 2 ja 3 näkyvät Robinsonin ja Plate Carreen projektiot suhteessa TM35 projektioon. Myös näistä kartoista tuli mielestäni selkeitä ja havainnollistavia, tosin pieni epäilyksen jyvänen heräsi, koska karttojen värityksessä ei näyttänyt olevan suuria eroja keskenään, vaikka toki arvot olivat huomattavasti eri. En kuitenkaan löytänyt mitään virheitä, joten luotetaan nyt, että ne olivat oikein… Ihmettelin kyllä myös miksi mittakaavapalkista tuli niin pitkä enkä löytänyt mistä sitä muutetaan… Mutta ei se kai se haittaa.

Kuva 2 Robinsonin projektio suhteessa TM35-projektioon

Kaikissa kartoissa vääristymät ovat sitä suurempia, mitä pohjoisempaan mennään, mutta Mercatorin projektiossa vääristymäarvot ovat huomattavasti suurempia kuin kahdessa muussa. Robinsonin projektiossa arvot ovat kaikista pienimpiä, joten tämä näyttäisi olevan lähimpänä TM35-projektiota. On tosin mielenkiintoista pohtia sitä, että itse on aina tottunut katsomaan Suomen karttaa TM35-projektion kautta, mutta kuten muut projektiot tuntuvat meille vierailta, ihmisille toisella puolella maailmaa TM35 varmasti tuntuisi oudolta. Myös Sini Koskela käsittelee tätä toisen kurssikerran blogipostauksessaan (2023) pohtimalla sitä, miten suuri merkitys projektiolla on asian esittämisessä.

Kuva 3 Plate Carreen projektio suhteessa TM35-projektioon

 

Karttojen tekeminen on ollut tähän mennessä yllättävän hauskaa, mikä on ollut tietenkin kiva huomata. En jotenkin odottanut, että voisin olla näin innostunut karttojen tekemisestä.  Innolla odotan mitä tulevat kurssikerrat tuovat tullessaan!

 

Lähteet

Koskela, S. (2023) “Luento 2: Karttaprojektioita ja mittaamista,” kosini’s blog, 27. tammikuuta 2023 [Blogi]. Saatavissa https://blogs.helsinki.fi/kosini/2023/02/04/luento-2-karttaprojektioita-ja-mittaamista/ (Viitattu9.2.2023).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *