Luento 2: Karttaprojektioita ja mittaamista

Toinen luento – 27.1.2023

Toisella luentokerralla perehdyimme tarkemmin eri karttaprojektioihin ja tutkimme miten eri projektiot vaikuttavat Suomen muotoon ja kokoon kartalla. Ennen kartan luomista kokeilimme mittatyökalun avulla tehdä muutamia yksinkertaisia mittauksia Pohjois-Suomesta käyttäen eri projektioita.

Lopputunti kuluikin eri karttaprojektioiden ja ETRS-TM35FIN projektion välisten vääristymäkertoimien tutkailemisessa ja niiden havainnollistamisessa.

karttatehtävät

Vauhtiin päästäksemme sekä myöhemmän itsenäisen työn mahdollistamiseksi muodostimme yhdessä kartan Suomesta, jossa vertailtiin ETRS-TM35FIN projektion sekä Mercator projektion välistä vääristymäkerrointa (Kuva 1).

Kuva 1: ETRS-TM35FIN- ja Mercator projektioiden välinen vääristymäkerroin

Kuvasta 1 nähdään, että vääristymäkerroin kasvaa mitä pohjoisemmaksi Suomea mennään. Vääristymäkertoimella tarkoitetaan eroavaisuutta karttaprojektioiden välillä – mitä suurempi vääristymäkerroin on kuvassa 1, sitä suurempi ero on pinta-alallisesti.

Kuvasta 2 nähdään eroavaisuudet, jotka ovat esitettynä Tissotin indikaattorin avulla. Kartalla olevien pallojen kokoerojen avulla pystymme näkemään, missä vääristymät ovat. Mercatorin projektiossa mittakaava kasvaa pohjoisemmaksi mentäessä, sillä karttaprojektio on oikeakulmainen lieriöprojektio (ArcGIS s.a).

Kuva 2: Mercator projektion vääristymiä kuvaava kartta (Wikipedia s.a).

Valitsin toisen projektion vertailun vuoksi mukaan. Kuvassa 3 on havainnollistettuna ETRS-TM35FIN- ja Equal Earth -projektioiden väliset vääristymäkertoimet. Kuvasta 3 voidaan huomata vääristymäkertoimien luokkien välisten erojen olevan hyvin pieniä verrattuna kuvan 1 karttaan. Kaikki kuvan 3 arvot jakautuvat 0,991-0,996 välille. Suurin vääristymä sijaitsee pohjoisimmassa osassa Suomea, Utsjoen kunnassa. Muuten suurimmat vääristymät löytyvät pääasiallisesti alueelta, joka alkaa kaakkois-Suomesta ja etenee luoteeseen, Oulua kohti.

Kuva 3: ETRS-TM35FIN- ja Equal Earth  -projektioiden väliset vääristymäkertoimet.

Alla vielä kartassa 3 käytetyn Equal Earth projektion vääristymät esitettynä Tissotin indikaattorin avulla (Kuva 4). Kuvasta nähdään paremmin, mistä kartta on vääristynyt ja millä tavoin. Equal Earth-projektio on oikeapintainen pseudolieriö.

Kuva 4: Equal Earth projektion vääristymiä kuvaava kartta (Wikipedia s.a).

Loppumietteet

Karttaprojektioita enemmän pyöritellessä heräsi ajatuksia siitä, miten suuri merkitys projektiolla voi olla asian esittämisessä ja miten on tottunut näkemään maailman “sen tietyn” projektion kautta. Karttoja tehdessä erityisesti silmään pisti Suomen “väärä” muoto, kun Mercator- ja Equal Earth- projektiot olivat käytössä.

Mielestäni kartat onnistuivat ihan hyvin, mutta perfektionistina silmään pisti legendassa luokkien järjestys. Loogisesti tummempi väri on suurin arvo ja luokista viimeisin listalla, mutta kartalla tummin väri sijoittuu pohjoiseen, joten käänteinen järjestys jäi hieman häiritsemään.

Lucaksen (2023) tavoin mietin myös, että olisi voinut olla kiva lisä jättää kuvat Suomen muodosta kussakin projektiossa karttojen viereen. Vääristymäkertoimia voisi ymmärtää paremmin kun erot olisivat myös havainnollistettuna muodon mukaan.

 

Lähteet

ArcGIS (s.a a). Equal Earth. <https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/mapping/properties/equal-earth.htm> (vierailtu: 5.2.2023)

ArcGIS (s.a b). Mercator.   <https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/mapping/properties/mercator.htm> (vierailtu: 30.1.2023)

Yoni, L. (2023). Viikko 2: Hieman ärsytti, mutta se ei haitannut. <https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/01/30/viikko-2-hieman-arsytti-mutta-ei-se-haitannut/> (vierailtu: 5.2.2023)

Wikipedia (s.a a). Equal earth projection. <https://en.wikipedia.org/wiki/Equal_Earth_projection> (vierailtu: 29.1.2023)

Wikipedia (s.a b). Mercator projection. <https://en.wikipedia.org/wiki/Mercator_projection#/media/File:Mercator_with_Tissot’s_Indicatrices_of_Distortion.svg> (vierailtu: 29.1.2023)

 

 

3 thoughts on “Luento 2: Karttaprojektioita ja mittaamista”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *